
Balonarea se instalează în principal după ce ai mâncat. Și mai ales, dacă ai mâncat mult. Iar după ce că ai burtica mărită, gazele acumulate își lasă impresia că mai ai puțin și… explodezi.
Gazele se formează în tractul digestiv fie atunci când înghiți aer odată cu mâncarea, fie sunt produse în colon de bacteriile care lucrează pentru a digera alimentele. Unele persoane se balonează frecvent, odată cu consumul unor alimente care conțin proteine și grăsimi, iar altele se balonează fără niciun motiv alimentar. Pur și simplu echilibrul bacteriilor care trăiesc în colon oscilează și în acest caz te poți balona de la mâncăruri care altădată nu ți-au produs niciun disconfort de acest gen și pe care le considerai sigure și inofensive.
În afara proteinelor și grăsimilor, cei car suferă de intoleranță la lactoză se balonează atunci când consumă produse lactate sau care conțin lactate (cum ar fi înghețata), și asta pentru că le lipsesc enzimele care digeră zahărul din acestea.
Cum te ferești de balonare
Cea mai eficientă metodă de a te ține departe de balonare este să îți supraveghezi cu atenție alimentația și să eviți să mănânci ceea ce ai constatat că îți face rău. Este adevărat că în acest fel nu vei putea avea un regim perfect echilibrat din punct de vedere nutrițional, dar măcar nu vei avea probleme cu balonarea.
Există o listă de alimente care prezintă un risc crescut de balonare, iar aceasta include: varza, fasolea, lintea, porumbul, cartofii, conopida, broccoli, sparanghelul, ceapa, ardeiul gras, cerealele integrale. Acestora li se adaugă băuturile carbogazoase, sucul proaspăt de portocale, cafeaua și ciocolata fierbinte.
5 sfaturi care ajută
- mănâncă puțin, dar des
- nu bea apă în timpul mesei
- bea întotdeauna din pahar, nu din sticlă sau cu paiul
- nu folosi gumă de mestecat
- practică mișcarea atât cât îți permite condiția de gravidă
Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI