
Iar daca se trezeste peste noapte si nu vede o geana de lumina, incepe sa planga cu sughituri.
Ce este, de unde vine si cum l-ai putea scapa de frica de intuneric? Cat tine de tine, cand trebuie sa mergi la doctor? Sa le luam pe rand.
Ce este?
Pur si simplu o stare de panica, stare ce-l cuprinde pe cel mic in momentul in care nu se mai poate repera pe el insusi in mediul inconjurator.
Cu alte cuvinte, este intuneric bezna, el sta cu ochii deschisi si cu toate astea nu-si vede manutele, piciorusele, burtica.
Cand si de unde vine?
In general, copiii constientizeaza intunericul, deci capata si frica de el, intre doi si cinci ani. De vina sunt, de obicei, imaginatia foarte bogata a copilului si povestile/desenele animate/jocurile de peste zi.
Jocul de lumini si umbre care apare cand in camera copilului se stinge lumina ii dinamizeaza fantezia, lucrurile din jur se transforma, iar cele de dincolo de intuneric, capata dimensiuni si insusiri fantastice.
Pe scurt, copilul se teme sa ramana singur impreuna cu acele personaje create de imaginatia lui.
Pentru a-l ajuta, nu sa scape cu totul de aceasta frica, pentru ca este destul de complicat, ci pentru inceput sa se „imprieteneasca” cu ea.
- Niciodata nu rade de povestile spuse de el despre eroii „intunericului”.
- Incearca sa-l convingi, sa-i demonstrezi pe cat se poate ca monstrul cel mare nu este decat abajurul lampii de noapte. Pe un ton serios insa, fara sa glumesti.
- Nu te folosi de aceasta teama a lui pentru a-l cuminti. Nu-l ameninta, cu alte cuvinte, cu: „Daca nu esti cuminte, te las pe intuneric in camera ta”.
- Stai cu el cateva seri la rand pana adoarme si indeamna-l sa-ti arate si tie monstrii care-l sperie. Cu voce calda si mult calc, „tradu-i” personajele, din care mai apoi fa eroii unor povesti in care copilul tau este, evident, eroul principal, cel care iese intotdeauna invingator.
- Incearca sa excluzi din randul distractiilor lui desenele animate cu prea multa violenta, povestile cu animale feroce sau lupte nesfarsite.