
Dupa ce l-ai scos din cadita si l-ai sters bine cu un prosop moale, puiul tau are nevoie de cateva ingrijiri speciale. Inainte sa-l imbraci, ai cateva lucruri de facut:
- Daca micutul are plaga ombilicala proaspat vindecata, ai de urmat cateva sfaturi utile. In cazul in care zona este umeda, o vei tampona cu o compresa sterila inmuiata in alcool alb si ser fiziologic, apoi o vei sterge cu o compresa uscata. In final, aplici o pudra usoara.
- In continuare, ii vei pudra gatul, santurile de dupa urechi, axilele si plicile coatelor, ale genunchilor, cele inghinale. Pudra se aplica in strat foarte subtire
- Urmeaza ungerea plicilor inghinale, a perineului si a feselor cu ulei de floarea soarelui fiert si racit sau cu unguente speciale din comert.
- Se face cu apa fiarta si racita, pregatita intr-un vas curat si folosit special pentru acest scop.
- Ordinea in care se face toaleta fetei este: ochii, nasul, urechile.
Ochii
- Intorci bebelusul pe partea ochiului pe care urmeaza sa-l cureti.
- Stergi ochiul cu o compresa sau cu un tampon steril, de la coltul extern spre coltul intern.
- Folosesti tampoane separate pentru fiecare ochi, evitand transmiterea unei eventuale infectii de la un ochi la celalalt.
- Daca bebelusul tau are secretii purulente, sterge-i ochii cu tampoane inmuiate in apa fiarta si racita, inainte de inceperea baii propriu-zise.
Nasul
- Il cureti cu tampoane speciale sub forma de betisoare, care se inmoaie in cateva picaturi de ser fiziologic sau apa fiarta si racita.
- Introduci betisorul in fiecare nara, cu miscari circulare.
- Foloseste betisoare diferite pentru fiecare nara.
Urechea
- O cureti cu tampoane speciale; nu folosi niciodata betisoare dure, scobitori sau chibrituri infasurate cu vata.
- Cu o mana tragi usor de pavilionul urechii in sus si inapoi, in timp ce cu cealalta introduci tamponul in ureche prin miscari usoare de rotatie.
- Vei continua curatarea cutelor si a curburilor pavilionului.
- Nu uita ca totdeauna toaleta urechii se termina stergerea si curatarea santului retroauricular din spatele urechii, unde exista pericolul de aparitie a unor iritatii.
- Cel mai bun moment pentru aceasta operatie este dupa baia de seara; la inceput, pana te obisnuiesti, poti sa-i tai unghiile cand doarme.
- Pentru a-l feri de accidente, este bine sa-i atragi privirea in partea opusa mainii la care ii tai unghiile.
- Unghiile nu trebuie niciodata sa-i depaseasca varful degetelor.
- Poti folosi fie o forfecuta speciala pentru taiat unghiile, pe care o gasesti in magazinele specializate, fie o forfecuta obisnuita, de preferat cu varfurile rotunjite.
- Unghiile de la maini le vei taia totdeauna „rotund”, in timp ce unghiile de la picioare le vei taia „drept”.
Toaleta parului
- Se face zilnic, cu o perie moale. Daca vei efectua aceasta operatie cu blandete, nu ai de ce sa-ti faci probleme cu fontanelele.
- Periatul se face totdeauna in sensul firelor de par.
- Daca constati ca pielea capului este uneori mai uscata, frectioneaza-l cu un ulei usor.
- Daca apar cruste, adreseaza-te medicului pediatru si foloseste pentru inmuierea lor unguentele recomandate de acesta.
Foto: pixabay.com