
Ca să treci peste asemenea clipe de cumpănă cu uşurinţă, important este să recunoşti simptomele eventualelor îmbolnăviri şi, mai ales, să ştii ce ai de făcut.
Boli de bebeluş: simptome şi tratament
Gripa
Simptome: Febra în gripă ajunge la 40 °C, cu o creştere după-amiaza şi seara, scăzând uşor dimineaţa. La copil, febra poate fi chiar mai mare. Tusea – la început uscată, devine umedă spre a treia zi de boală, cu expectoraţie mucoasă. Copilul doarme prost, are o stare generală alterată, nu mănâncă, scăzând mult în greutate. Durerea de cap şi cele musculare pot fi severe în primele zile. Nasul este înfundat mai bine de o săptămână, ochişorii, roşii, se pot suprainfecta, iar gâtul doare, în special în primele zile. Oboseala şi inapetenţa vor marca starea copilului şi peste trei săptămâni. Vărsăturile şi diareea sunt obişnuite la copiii mici care fac gripă.
Prevenţie: vaccinul antigripal.
Gastroenterocolita
Simptome: Copilul refuză alimentaţia lichidă pe care o ia de obicei – lapte sau alte băuturi – şi reduce cantitatea de lichide pe care o bea. Sau pierde multe lichide prin vomă şi diaree. Din păcate, micuţul se „goleşte” şi refuză să se mai „umple”. Are ochii încercănaţi, adânciţi în orbite.
Soluţii: rehidratarea şi schimbarea alimentaţiei.
Diareea
Simptome: În primul rând, apare un număr sporit de scaune. În al doilea rând, consistenţa acestora este modificată: scaunele devin lichide sau foarte moi, conţin mucozităţi, grunji, iar în caz de infecţii, apar şi urme de puroi sau de sânge.
Semnal de alarmă : deshidratarea.
Vărsături în jet
Cea mai frecventă cauză o constituie stenoza pilorică (îngroşarea exagerată a tunicii musculare). Ea provoacă o „gâtuire” a pasajului dintre stomac şi duoden. Apare mai frecvent la băieţei, la 3-8 săptămâni de la naştere, după o perioadă în care micuţul a crescut normal în greutate.
Sfat util : sună pediatrul!
Infecţiile urechii
Simptome: Bebe plânge neconsolabil, este iritabil, nu se odihneşte, nu are poftă de mâncare, se trage de urechiuşa care îl doare, poate să nu răspundă la sunete, din urechiuşa bolnavă poate să-i curgă puroi sau un lichid galben.
Ce trebuie să faci:
- Mergi la medicul ORL-ist pediatru;
- Nu-i pune din propria iniţiativă picături în ureche;
- Nu-i da puiului antibiotice fără sfatul medicului;
- Pentru a-i calma durerea, îi poţi da acetaminofen (Paracetamol);
- Sub nici o formă nu-i da copilaşului aspirină (acid acetilsalicilic);
- Dacă medicul ţi-a prescris tratament antibiotic, respectă durata lui, chiar dacă simptomele micuţului s-au ameliorat.