Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Tot ce trebuie să știi despre buricul nou născutului

Tot ce trebuie să știi despre buricul nou născutului

buric bebe

Cordonul ombilical este conexiunea dintre tine și micuț cât timp acesta e în burtica ta. După ce copilul se naște, cordonul ombilical nu mai este de folos, pentru că micuțul va învăța să se hrănească și să respire singur.

Timpul de vindecare

După o perioadă cuprinsă între 10 și 21 de zile, bontul ombilical se va usca și va cădea, lăsând o mică rană, a cărei vindecare poate dura câteva zile. Te sfătuim să nu îi faci băiță generală în această perioadă. Dacă decizi totuși să faci asta, îți recomandăm să acoperi zona bontului cu o pânză care să nu permită apei să ajungă la rana. Pentru a păstra igiena nou născutului, poți să îl cureți cu un prosop umed până la căderea buricului.

Cum îngrijești corect buricul

Bontul ombilical se șterge cu comprese sterile înmuiate în alcool medicinal sau betadină, prin tamponări ușoare, apoi se curăță temeinic zona din jur pentru a nu se crea un mediu propice unor bacterii, care să se dezvolte și să provoace infecții. Lasă descoperit bontul ombilical pentru uscare rapidă.

Nu este necesar să adaugi plasture, mai ales dacă nu sunt speciali pentru pielea sensibilă a unui nou-născut. Îngrijirea buricului trebuie să aibă loc și după desprindere, până la cicatrizarea rănii lăsate de căderea bontului ombilical. Repetă procedeul de cel puțin 2-3 ori pe zi, până la vindecarea completă.

Citește și: Copilul ca business plan. Trebuie să fie copilul un proiect în viața părintelui?

Când ar trebui să te adresezi medicului

Îngrijirea buricului nou-născutului nu ar trebui să ridice probleme deosebite, dacă respecți regulile de bază. Dar dacă ți se pare că ceva nu-i în regulă, e bine să suni pediatrul. Iată câteva motive care ar trebui să te trimită la medic:

  • Bebelușul prezintă iritații, umflături sau un miros neplăcut dat de scurgerea secretiilor;
  • Are febră și o stare generală alterată;
  • Apariția unui nodul mic, alcătuit din țesut rozaliu, cu un drenaj galben-verzui persistent. Se numește granulom ombilical și se tratează prin cauterizare, care se face prin aplicarea de nitrat de argint. Procedura se realizează în cabinetul medical, într-un mediu steril.

Citește și: Alăptarea, o experiență magică, dar problematică

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns