Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Tot ce trebuie sa stii despre fontanela

Tot ce trebuie sa stii despre fontanela

Puiutul tau are la nastere sase fontanele sau zone moi ale capsorului. In timp, odata cu cresterea oaselor determinata de dezvoltarea creierului, fontanelele se micsoreaza din ce in ce mai mult, in final disparand. Exista cateva situatii in care fontanelele persista deschise un timp prea indelungat, oferind medicului informatii despre posibile boli ale micutului.

Miracolul Naturii

Puiutul tau are la nastere 6 fontanele sau zone moi ale capsorului. Ele il ajuta pe copil sa iasa in siguranta prin canalul de nastere (vaginal) si apoi permite oaselor craniului sa creasca, oferindu-i astfel creierului loc suficient pentru a se dezvolta. Medicul pediatru va urmari periodic dimensiunea celor doua fontanele importante, anterioara si posterioara, si va masura diametrul cranian al strengarului tau.

Cand trebuie sa se inchida fontanela?

Fontanela localizata in zona posterioara a capului, mult mai mica decat cea anterioara si mult mai greu de simtit la examinarea capului, se inchide de obicei pe la 6 saptamani, pe masura ce oasele cresc.

Fontanela anterioara, aflata oarecum in crestet, ceva mai aproape de frunte, are forma unui romb si se inchide in mod normal pana la 18 luni. Baietii sunt fruntasi, fontanela lor inchizandu-se ceva mai devreme decat a fetitelor. Dimensiunea si forma initiala a fontanelei nu ofera medicului prea multe informatii referitoare la momentul la care ea se va inchide. Normalul variaza destul de mult, astfel la 1% dintre bebelusi fontanela se va inchide la 3 luni, fara a insemna ca se petrece ceva anormal.

Totusi medicul pediatru va trebui sa masoare ceva mai des diametrul capului celui mic pentru a se asigura ca este normal pentru varsta. 38% dintre copii vor avea fontanela anterioara inchisa la un an, iar la cea de-a doua aniversare 96% dintre nazdravani se pot lauda cu misiunea „fontanela” indeplinita. Cei cu sindrom Down au fontanela deschisa o perioada mai lunga, depasind adesea varsta de 2 ani.

Comments

comments

Lasă un răspuns