Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Tot ce trebuie să știi despre siguranța copilului tău. Ce trebuie să faci neapărat pentru el

Tot ce trebuie să știi despre siguranța copilului tău. Ce trebuie să faci neapărat pentru el

Fiecare părinte trebuie să ia o serie de măsuri pentru a se asigura că cel mic se află în deplină siguranță.
Casa voastră este locul în care copilul crește și învață, unde descoperă ce înseamnă să fie iubit și unde are nevoie de multă siguranță. Ulterior, când ajunge la școală, el trebuie să învețe de la tine care sunt pericolele care îl pândesc pe drumul către școală și casă, dar și în mijloacele de transport în comun.
Să o luăm, însă, pas cu pas. Iată care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le iei atunci când copilașul tău este preșcolar:
Ai mare grijă să nu se electrocuteze
Fii foarte atent la instalația electrică, la izolația firelor de curent și la prize. Schimbă prizele vechi cu altele dotate cu capac de siguranță. În plus, pentru un plus de siguranță a întregii instalații electrice, ai nevoie și de unul dintre aceste tablouri electrice, foarte utile atunci când vrei să transformi casa într-un loc în care copilașul tău se fie în deplină siguranță.
Alege cu grijă animalul de companie
Animalele de companie sunt foarte amuzante și utile pentru copilul tău, deoarece îi dezvoltă empatia și sentimentul de responsabilitate. Cu toate acestea,  aproape orice animal de companie poate să devină agresiv dacă se simte speriat sau ameninţat. De aceea, este foarte important să-l înveți pe cel mic cum să se comporte astfel încât să nu fie atacat de câinele sau de pisica voastră.
Ai grijă la ferestre
După ce ai devenit părinte, este foarte important pentru siguranța copilului tău să instalezi nişte gratii care să-l împiedice pe cel mic să sară de la etaj. Spre exemplu, potrivit parents.com, în fiecare an, peste 4.000 de copii din SUA ajung la urgenţe din acest motiv. Încearcă, totodată, să aranjezi mobilierul astfel încât copilul să nu ajungă chiar atât de uşor la fereastră.
Protejează-l de substanţe chimice periculoase
Multe substanţe dintr-o locuinţa, de la detergenţi la deodorant, parfum sau chiar medicamente, pot fi otrăvitoare pentru copii dacă sunt înghiţite.
Depozitează-le într‐un spaţiu imposibil de atins de către cel mic sau încuie‐le cu o cheie astfel încât să îl poţi ţine departe de ele. Nu lăsa nici cosmeticele la îndemână. Copiii au tendinţa de a imita ceea ce văd la părinţii lor, iar produsele folosite zilnic, cum sunt parfumul, fixativul, acetona sau chiar săpunul, pot să le facă rău.
Investeşte într-un sistem de supraveghere
Nu poţi fi cu copilul tău 24 de ore din 24, însă poţi însă să verifici ce face, cum este îngrijit şi cum îşi petrece timpul, cu ajutorul unui sistem de supraveghere. În prezent, ai foarte multe opţiuni accesibile că preţ, care permit transmisia live pe internet şi pe telefonul mobil.
Nu lasă niciodată copilul singur în apă
Un copil mic se poate îneca chiar şi într‐o apă foarte mică. Nu‐l scăpa niciun moment din ochi. Dacă intervine ceva în momentul în care copilul este în apă, scoate‐l şi înveleşte‐l într‐un prosop până ce rezolvi ce ai de făcut.
Dacă cel mic este deja la școală, trebuie să iei câteva măsuri de siguranță în plus. Iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le faci:
În drumul de acasă la şcoală şi de la şcoală către casă
Un ghiodzan reflectorizant oferă o siguranţă optimă în trafic pentru copilul tău. Vizibilitatea sa pe şosele şi pe trotuar este asigurată de un material reflectorizant de calitate, care poate să reflecte lumina la o distanţă foarte mare.
Găseşte, împreună cu cel mic, cel mai sigur drum de acasă către şcoală, către staţia de metrou sau de autobuz. Evita bulevardele şi intersecţiile aglomerate, dar şi zonele cu şantiere și zonele pustii, unde poate fi atacat de câini maidanezi sau de infractori.
Învaţă copilul să respecte semnele de circulaţie. În plus, învaţă-l să se asigure de fiecare dată când trece strada, chiar dacă face asta pe la trecerea de pietoni. El nu trebuie să pășească niciodată pe zebră până când maşinile de pe şosea nu l-au văzut şi nu s-au oprit în totalitate.
Învaţă-l pe cel mic să nu discute cu străinii şi să nu accepte cadouri din partea lor. În plus, ajută-l să memoreze numerele de telefon ale părinţilor, precum şi adresa de acasă, pentru cazul în care se rătăceşte. Notează aceste date, precum şi grupa sa sanguină, într-un portofel pe care să îl poarte tot timpul asupra sa.
În clasă
Încurajează dialogul liber cu cel mic şi nu îl critica pentru micile greşeli. Atunci când un copil se simte criticat pentru fiecare greşeală, el va învaţă să mintă, nu-ţi va mai povesti despre problemele lui şi nu vei mai ști dacă se confruntă cu o anumită problemă la școală.
Urmăreşte cu atenţie schimbările în comportamentul său şi în performanţele sale şcolare, deoarece acestea ar putea fi cei mai importanţi indicatori care să semnaleze faptul că se confruntă în clasă cu o anumită problemă.
Învață-l să nu îşi rezolve problemele cu ceilalţi copii prin violenţă. Explică-i care sunt consecinţele şi oferă-i întotdeauna câteva variante paşnice de rezolvare a problemelor cu ceilalți colegi.
În mijloacele de transport în comun
Învaţă copilul să aştepte în staţia de autobuz fără să stea la marginea trotuarului. Învaţă-l să se asigure că şoferul l-a văzut înainte de a traversa prin faţa autobuzului și învață-l să nu păşească niciodată prin spatele autobuzului.
În plus, învaţă pe copilul tău să se adreseze adulţilor, inclusiv şoferului de autobuz, dacă un adult sau un alt copil îl hărţuieşte într-un fel sau altul.
Cât de utile ți se par aceste sfaturi și pe câte dintre ele le-ai pus deja în practică?
Foto: shutterstok.com/Oksana Kuzmina

Comments

comments