Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Travaliu si nastere. 4 lucruri de retinut

Travaliu si nastere. 4 lucruri de retinut

Cu o seară înainte de a naşte, am simţit o durere intensă în spate, aşa cum nu mai simţisem până atunci. La controlul de a doua zi dimineaţa, doctoriţa mi-a spus că am deja contracţii uşoare, dar nu am crezut-o. Nu simţeam nimic…
Nu mi-a spus, ca să nu mă sperie, dar se aştepta să revin, ştia că în ziua aceea voi naşte. Pe la amiază, am simţit o senzaţie incontrolabilă de urinare şi, până să ajung la toaletă, lichidul îmi curgea deja pe picioare. Am sunat-o, m-a chemat la spital şi aşa a început totul. Nu a fost deloc uşor – mi se rupsese apa, dar nu aveam contracţii cum ar fi trebuit, din fericire totul s-a sfârşit cu bine. Seara, târziu, am născut un băieţel de 3, 400 kg. Cam asta este, povestită foarte pe scurt, experienţa naşterii mele. După cum spuneam la început, fiecare experienţă este unică. Dacă mi-aş întreba prietenele, fiecare ar avea altceva de povestit. Dar, dincolo de aceste aspecte, sunt câteva lucruri care nu se schimbă.
Începutul travaliului
Prima fază a travaliului durează cel mai mult şi în această perioadă, simţi contracţii uşoare până la moderate. În această etapă e bine să faci o plimbare, să fii mobilă, să-ţi schimbi poziţia, să te relaxezi pentru a te pregăti pentru travaliul activ. Mişcarea ajută travaliul prin forţa gravitaţiei care stimulează coborârea bebeluşului. În timpul travaliului activ, contracţiile devin regulate, dureroase, iar cervixul se dilată (dacă eşti mamă pentru prima oară, cel puţin un centimetru pe oră).
Când mergi la spital
Este recomandat să mergi la spital în perioada travaliului activ. Monitorizează-ţi contracţiile, care trebuie să fie regulate, la 4 – 5 minute pentru cel puţin o oră, după care să devină mai puternice, mai lungi şi mai dese. În cazul în care membranele s-au rupt („s-a rupt apa”) trebuie să mergi imediat la doctor.
Epidurala uşurează, dar încetineşte travaliul
În mod normal, sub efectul anesteziei epidurale trebui să simţi contracţiile, fără să simţi şi durerile naşterii şi să împingi la indicaţiile medicului (dacă eşti prea amorţită, va fi greu să-ţi dai seama când trebuie să împingi). Este foarte important să ştii că şi în cazul anesteziei epidurale este nevoie de ajutorul tău, să împingi, să participi activ la naştere! În medie, epidurala încetineşte travaliul cu circa 40 de minute, principalul beneficiu fiind acela că te ajută să treci mai uşor peste perioada de travaliu. Dincolo de acest aspect, în momentul în care contracţiile uterine ating apogeul, iar tu trebuie să-ţi aduni forţele pentru momentul expulziei, eşti mai în formă, mai puţin obosită decât după un travaliu epuizant care a durat ore, resimţit la maxim.
Cum îţi poţi uşura travaliul
Pe lângă peridurală, sunt utile exerciţiile Lamaze şi o bună cunoaştere şi înţelegere a procesului propriu-zis al naşterii. O baie caldă, un duş pot fi de ajutor – fluxul de apă caldă te va relaxa şi masa în acelaşi timp. Totuşi, unii doctori şi moaşe s+ar putea să te sfătuiască să nu foloseşti apa în etapa de început a travaliului (dilataţie sub 4 cm) din teama de a nu-l încetini. O altă opţiune este naşterea în apă.
 
Foto: Guliver/ Thinkstock
 

Comments

comments