Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Trei intrebari la varsta de un an

Trei intrebari la varsta de un an

Probabil că zâmbești. Și asta pentru că, deși a împlinit deja varsta de un an, întrebările tale nu s-au împuținat. Doar 3?! Deocamdată da. Dar importante.

1. Când îl las să mănânce singur?

Unii copii întind mânuţa să prindă sânul sau biberonul când abia au împlinit două-trei luni, alții abia după vârsta de un an. Dacă puiul tău face asta, nu-i da mâna la o parte. Lasă-l să simtă că are controlul. Majoritatea încearcă să apuce linguriţa spre 8-9 luni. Acoperă totul cu o muşama, pune-i bărbiţă sau lasă-l în pielea goală şi urmăreşte dezastrul. Dacă nu încearcă atunci când vrea el, vei amâna momentul în care va mânca singur.

2. Cum îmi dau seama că ceva nu e în regulă?

De cele mai multe ori, mamele se îngrijorează inutil comparându-şi copiii între ei. Există însă şi câteva aspecte care ar trebui să te alarmeze: dacă la vârsta de un an copilul nu se ridică singur, ţinându-se de marginea patului sau de mâna ta (o problemă motorie), tresare speriat când intri în raza sa vizuală, deşi ai vorbit cu el până atunci (poate trăda o problemă de auz), nu te urmăreşte când te mişti prin cameră, ci numai când vorbeşti (o problemă de văz). În oricare dintre aceste cazuri, consultă un pediatru.

3. Până la ce vârstă va cere suzeta?

Sunt copii care ajung la vârsta şcolară şi tot nu pot dormi fără ea. Ideal ar fi ca piticul să nu o folosească, de la început! Pe tine te ajută să linişteşti copilul, dar lui îi îngreunează vorbirea, îi împiedică tentativele de a muşca sau mesteca, pe scurt, nu-i oferă nici un beneficiu. Dezvăţul e dificil, dar nu imposibil. dacă totuși a folosit-o, după vârsta de un an încearcă să-i distragi atenţiaşi să-i oferi variante – jucării moi sau rigide pentru masajul gingiilor, felii de fructe pe care să-şi încerce dinţişorii.

Comments

comments