Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Trimestrul al doilea de sarcină: ce investigații și analize medicale trebuie să faci

Trimestrul al doilea de sarcină: ce investigații și analize medicale trebuie să faci

trimestrul al doilea

În al doilea trimestru de sarcină (săptămânile 14-27 de sarcină), vei merge la medicul obstetrician la fiecare 4 săptămâni (în fiecare lună), iar acesta, pe lângă controlul pe care ți-l va face, îți va recomanda și unele analize specifice pentru trimestrul al doilea de sarcină.

 

Așadar, medicul te va consulta pentru a măsura înălțimea fundului uterului (pentru a estima rata de creștere a copilului), te va cântări, pentru a vedea dacă greutatea ta este în limitele acceptabile pentru perioada sarcinii, dar îți va recomanda și analize specifice trimestrului al doilea de sarcină. Iată despre care este vorba:

 

Analizele trimestrului II de sarcină

  • Sumarul de urină sau urocultura – prezența unei infecții la nivelul tractului urinar asociată cu hipertensiunea arterială poate fi semn de preeclampsie (afecțiune care poate fi fatală atât pentru făt, cât și pentru mamă).
  • Hemoleucograma – se urmăreşte mai ales nivelul hemoglobinei din sânge, pentru a vedea dacă e vorba despre anemie sau nu. În caz că se depistează anemie, ți se va recomanda un supliment de fier. 
  • Glucoza serică sau testul HBA1C pentru diagnosticarea diabetului gestațional, un tip special de diabet care apare în sarcină. În mod frecvent, cele mai multe femei gravide fac testul de screening (testul de toleranță la glucoză) între săptămânile 24-28. 
  • Alte analize de sânge considerate necesare de către medicul obstetrician. 
  • Cvadruplu test – în cazul în care ai început să mergi la medic mai târziu, poți efectua acest test screening între săptămânile 15 și 20. El constă în măsurarea din sângele mamei a patru hormoni, cu scopul de a evalua riscul de a avea un copil cu sindrom Down sau defecte de tub neural. 

    Citește și: Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină 

  • A doua ecografie morfofetală – pe lângă analizele trimestrului al doilea de sarcină deja amintite, este vremea unei noi ecografii morfofetale. Cea mai bună perioadă pentru efectuarea ecografiei morfofetale de trimestrul II este între săptămânile 16 și 20 de sarcină. Este una dintre cele mai importante analize din timpul sarcinii, pentru că organele sunt acum în formare şi se pot depista din timp diverse anomalii. De asemenea, poate fi o ocazie să afli sexul copilului, dacă îți dorești asta. 
  • Amniocenteza– se efectuează între săptămânile 16 și 20 de sarcină în situația în care rezultatele la testele de sânge sau la evaluarea ecografică sunt îngrijorătoare ori dacă în istoricul tău medical și familial există antecedente de anomalii cromozomiale. Această investigație depistează aproape toate anomaliile cromozomiale, cu o precizie de peste 99%, sute de boli genetice, anomaliile de tub neural – spina bifida, anencefalia etc.

Nu în ultimul rând, medicul te va întreba dacă simți mișcările fătului, dacă acesta e activ, dacă te odihnești sau hrănești corespunzător. Pentru că timpul trece foarte repede, poate ar fi momentul să te înscrii la niște cursuri de pregătire pentru naștere.

Citește și:

Text: Cătălina Oprea

Foto: iStock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns