
„Într-o zi, a venit o pacientă care pierduse două sarcini, deşi analizele îi ieşeau bine. Era dispusă să facă orice tip de analiză ca să descopere ce are şi să nu mai treacă prin încă o pierdere”, povesteşte dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Când au făcut screeningul de trombofilie, acesta a arătat că avea trei mutaţii genetice ereditare, toate homozigote (deci mai periculoase), iar doctorul i-a administrat chiar de a doua zi, tratamentul care se impunea. Ţinând cont de faptul că sunt tot mai multe femei care suferă de trombofilie, dar nu depistează acest lucru decât în timpul sarcinii (după cum spune dr. Vythoulkas), l-am rugat pe acesta să ne răspundă la câteva întrebări pentru a înţelege mai bine ce înseamnă trombofilie în sarcină.
Mami.ro: Pe cine afectează trombofilia (putem vorbi şi de o trombofilie ereditară)?
A.V.: Trombofilila ereditară poate fi moştenită fie pe linie maternă, fie pe linie paternă, fie pe amândouă. În acest context, oricine o poate moşteni. Sigur că există mutaţii mai simple şi care nu afectează în nici un fel pacientele, care pot avea o viaţă absolut normală, fără nici un fel de impediment. Dar sunt şi mutaţii mai complicate, care la rândul lor, pot duce la diverse complicaţii, fiind nevoie de o atenţie mai sporită la stilul de viaţă. Pentru că trombofilie înseamnă de fapt o predispoziţie a sângelui de a se coagula mai repede, acest lucru se poate întâmplă şi în anumite circumstanţe, ceea ce face să devină o patologie dobândită. Această poate surveni incaz de imobilizare prelungită, de diabet, fumat şi greutate mare – persoanele obeze sunt predispuse la o hipercoagulare sangvină.
Mami.ro: Cât este de periculoasă trombofilia în sarcină?
A.V.: Sarcina, în esenţă ei, înseamnă o hipercoagulabilitate a sângelui. Dacă la acest lucru se adaugă predispoziţia la trombofilie, lucrurile se pot complica. Desigur, cu o monitorizare atentă – uneori este necesar că femeia gravidă să fie urmărită şi de hematolog, împreună cu ginecolog – sarcina poate fi dusă la bun sfârşit, fără nici un fel de incidente. Este însă bine de ştiut că femeile care suferă de aşa ceva pot să aibă mai multe avorturi spontane la vârste mici ale sarcinii – în primul trimestru de sarcină – dar se pot întâmpla incidente nedorite şi la vârste mai mari ale sarcinii.
Mami.ro: Ce complicaţii pot să apară?
A.V.: Preeclampsia şi eclampsia sunt cele mai frecvente complicaţii în acest caz. Cele două afecţiuni pun în pericol atât mama, cât şi fătul. De asemenea, poate să mai apară retard de creştere la făt, din cauză că placenta nu se oxigenează bine şi nu asigura în felul acesta toţi nutrienţii necesari. Mai poate apărea embolia pulmonară, mai ales dacă naşterea are loc prin operaţie de cezariană.
Mami.ro: Care este tratamentul?
A.V.: Tratamentul constă în warfarină injectabilă, care nu afectează fătul, pentru că nu trece de placentă. Doză este stabilită în funcţie de anumiţi parametri, de obicei de către medicul hematolog.
Foto: Guliver/ Thinkstock
Interviu realizat de Adina Brânciulescu