
Da, știu că la un moment dat tu ai ales să fii tatăl copilului tău și că, fără ca cineva să te avertizeze, te-ai transformat în eroul principal din viața copilului tău.
Știu cum e pentru că mi s-a întâmplat și mie să descopăr pe parcurs că s-au modificat regulile în timpul jocului. Nu, nu mi-a fost ușor dar nici imposibil.
Pentru a putea înțelege mai bine, trebuie doar să ne gândim că noi toți, în primii ani de viață, suntem precum niște maimuțele care învățăm prin imitație. Și tot pe atunci, mediul din care înțelegem, ne inspirăm și implicit ne formăm ca persoane independente, este reprezentat de familia noastră – iar mediul acesta este format din fiecare membru al său, dar și relațiile dintre ei. Oricât ne-ar plăcea să credem că sunt prea mici și nu înțeleg sau nu vor ține minte, este contraproductiv să ne menținem această credință falsă.
Ai grijă cum te comporți
De aceea este extrem de important să ne gândim cu atenție la tot ceea ce facem în prezența copilului, cum ne comportăm în raport cu ceilalți membrii ai familiei dar și cu copilul nostru, pentru că ceea ce el vede, simte, aude îi va determina modul în care el se va comporta cu ceilalți inclusiv cu noi ca părinți.
Așa că, te mai întreb încă o dată cu toată considerația și buna intenția față de rolul de părinte pe care, la un moment dat, ți l-ai asumat: tu ești eroul copilului tău? Ceea ce el vede la tine este ceea ce vei dori să vezi tu la el că face în raport atât cu ceilalți copii cât și cu adulții? Felul în care tu te comporți cu el, în care i te adresezi este un mod în care ție ți-ar plăcea ca el să se comporte cu tine?
Dar tu, tu cum te vezi pe tine? Ai încredere în tine? Îți place felul în care te vezi? Te încântă ceea ce știi tu despre tine că poți, că ești sau că ai putea să devii? Pentru că minunea aceea din fața ta, care este copilul tău, asta vede. Dacă tu ai deja o imagine despre cum ai vrea să fie copilul tău peste 15-20 de ani atunci trebuie să știi că, înainte de toate, este necesar să devii tu acea persoană. Devin-o tu mai bun, mai atent, mai deschis, mai iubitor, mai performant și copilul tău te va urma. Pentru că – așa cum îți spuneam – tu ca părinte ai primit titlul de eroul copilului, așa că tot ce îți mai rămâne de făcut este să aduci plus valoare acestui titlu astfel încât să fii pe deplin eroul coilului tău. Motivația e minimă și simplă: nu poți cere ceea ce nu oferi. Gânduri bune să aveți!
Ligia Moise, psiholog clinician şi terapeut de familie, ligia_psi@yahoo.com, www.facebook.com/ligia.moise
FOTO: 123 RF