Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Tusea la bebeluși. De ce apare, cum o tratezi și când e cazul să îți faci griji

Tusea la bebeluși. De ce apare, cum o tratezi și când e cazul să îți faci griji

Tusea unui bebeluș care nu este răcit poate fi o enigmă chiar și pentru pediatri. Până la urmă, nu e ca și când ai putea să îl întrebi pe micuț ce s-a întâmplat. Iar pentru un părinte, o astfel de problemă poate fi dificil de rezolvat, întrucât ei nu știu ce să facă prima dată: să facă o programare la medic, să aștepte să dispară de la sine sau să meargă direct la camera de primiri urgențe a spitalului.
Tusea este modalitatea prin care corpul se protejează, explică Howard Balbi, directorul centrului pediatric pentru boli infecțioase, de la Nassau County Medical Center, din New York. Prin tușit, căile respiratorii se eliberează, este eliminat mucusul blocat în gât sau bucăți din alimente.
Există două tipuri de tuse:

  • Tusea seacă, aceea care apare la debutul unei răceli sau când bebelușul face o alergie. Aerul uscat sau îmbâcsit din încăpere este principalul motiv pentru care un copil începe să tușească din senin, așa că, dacă observi că bebelușul are accese spontane de tuse, ar trebui să verifici umiditatea din încăpere. Există și astfel de aparate practice și ieftine, care te ajută să menții o umiditate optimă în camera micuțului, dar și să purifici aerul, curățându-l astfel de praf, bacterii sau spori de mucegai. Astfel poți reduce riscul micuțului de a dezvolta alergii ale căilor respiratorii, care să evolueze ulterior în probleme mai grave, precum bronșite sau astm.
  • Tusea umedă apare, de obicei, în bolile respiratorii cauzate de infecții bacteriene. Gripele sau virozele cauzează o acumulare de mucus în bronhii, iar prin tuse este eliminat acest exces. O tuse umedă netratată poate avea complicații grave, printre care și pneumonia.

Potrivit lui Catherine Dundon, medic la Universitatea Medicală Vanderbilt, tusea apare foarte rar la bebelușii mai mici de 4 luni, însă atunci când apare, anunță o problemă gravă. Tușitul iarna poate fi un semn al unei viroze respiratorii sau al unei infecții virale, potrivit Parents.com. Odată ce micuțul tău a trecut de 1 an, tusea nu mai este un motiv de îngrijorare la fel de mare.
Pentru a-ți da seama ce tip de tuse are copilul tău, poți urmări clipul de mai jos, în care vei afla cum sună fiecare tuse în parte și când este timpul să iei măsuri:

Principalele cauze ale tusei:

  1. Răceli sau gripe

Alte simptome includ congestie nazală, febră ușoară și gât inflamat. Tusea este de obicei seacă, în funcție de severitatea răcelii. Se tratează cu odihnă și multe fluide. Asociația Americană de Pediatrie nu recomandă administrarea de medicamente împotriva răcelii copiilor mai mici de șase ani, întrucât studiile au demonstrat că acestea nu au niciun efect asupra lor și că există situații în care acestea pot deveni chiar periculoase pentru copii.

  1. Laringita difterică

Bebelușul se trezește în toiul nopții, cu o tuse grea, încărcată, și cu respirația îngreunată. Laringita difterică este mai întâlnită la copiii cu vârste sub 5 ani și debutează de obicei ca o răceală obișnuită. Alte simptome includ inflamarea traheei, pierderea temporară a glasului și dificultăți în respirație. Poate fi tratată cu băi de abur, inhalații și controlarea umidității din încăpere, întrucât boala poate fi agravată de aerul uscat din cameră.

  1. Pneumonia

Pneumonia este o infecție virală sau bacteriană a plămânilor, care poate avea complicații grave, dacă nu este tratată la timp. Pneumonia evoluează de obicei dintr-o simplă răceală, iar simptomele includ oboseală, tuse productivă, dureri în piept și febră. În caz de pneumonie, apelează imediat la medicul pediatru și nu îi administra copilului siropuri sau, mai rău, antibiotice, fără acordul doctorului.

  1. Bronșită sau astm

Bronșitele și astmul se declanșează după o banală răceală și pot fi agravate de praful din aer sau de sporii de mucegai. Astmul nu apare de regulă la copiii mai mici de 2 ani, mai puțin dacă există cazuri în familie de alergii, iar simptomele micuțului includ și apariția unor eczeme. Tusea este însoțită adeseori de un șuierat în piept sau un suflu sistolic, iar tratamentul poate fi decis doar de medicul pediatru.

  1. Tusea convulsivă

Această afecțiune poate fi cauzată de o infecție bacteriană care a fost principala cauză a morții infantile, în anii ’60, înainte de apariția vaccinului DTP. Boala fusese eradicată complet în Statele Unite, însă a reapărut și au existat mai multe focare de infecție, în mai multe țări din lume, inclusiv în Europa. Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni tusea convulsivă este să îți imunizezi din timp bebelușul, întrucât boala, odată instalată, poate fi fatală.
 
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Sandrinka
 

Comments

comments