Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Călătorii > Vacanța cu un copil care suferă de autism poate fi plăcută pentru toți

Vacanța cu un copil care suferă de autism poate fi plăcută pentru toți

copil cu autism

Anul acest, vacanța va fi ușor atipică pentru toată lumea: mai aproape de casă, cu mască, cu spălat mai frecvent și mai riguros pe mâini, cu distanțare socială. Multe reguli, nu-i așa? Și pentru un adult sunt dificil de urmat, darămite pentru un copil! Iar când copilul suferă de autism sau de tulburări de spectru autist lucrurile se complică și mai mult. 

 

Vacanța este o bucurie pentru toată lumea. Pentru că e sezonul concediilor, iată câteva sugestii prin care copilul autist să se adapteze mai ușor la perioada de vacanță, iar părintele să se bucure și el de relaxare.

 

Pregătirea copilului pentru călătorie, cheia reușitei

Plecarea în vacanță trebuie pregătită. Găsiți cea mai frumoasă carte ilustrată despre mare sau munte, locul în care doriți să călătoriți. Parcurgeți împreună cu copilul imaginile cărții și propuneți-i să-și imagineze cum va fi el în acel loc. Ce activități va face, cum se va bucura de mare sau de drumețiile prin pădure. Introduceți în acest joc și pericolele care ar putea să apară pentru ca micuțul să fie familiarizat cu anumite restricții.
Psihologii Autism Voice recomandă să învățați copilul să aștepte și să vină când este chemat, în cazul în care el nu dobândește astfel de abilități. Este un aspect foarte important pentru siguranța lui, mai ales dacă urmează să mergeți în spații aglomerate. De asemenea, învățați-l să-și spună numele complet și numărul vostru de telefon. Dacă cel mic este nonverbal, puneți-i în buzunar un bilet cu aceste informații și cu diagnosticul lui. Siguranța este cea mai importantă!
Transformați pregătirea pentru vacanță într-o experiență pe care copilul să și-o dorească și faceți împreună bagajele, explicându-i de ce este nevoie de fiecare piesă de îmbrăcăminte sau încălțăminte, de fiecare produs cosmetic. Dați copilul cu cremă de plajă sau cu loțiune de țânțari de câteva ori înainte să plecați în vacanță, pentru a se obișnui cu atingeri și mirosuri și pentru a înțelege de ce este necesară protecția.

Citește și: 6 mituri despre autism. Ce este real și ce nu?

Călătoria, o aventură în sine

Călătoria propriu-zisă este o aventură și cu copilul tipic. Pentru un copil cu autism ea poate fi o nouă etapă de descoperire și, urmând doar câteva lucruri, să se desfășoare fără probleme. Dacă mergeți cu mașina personală, evitați să dați muzica foarte tare (în cazul în care copilul este deranjat de acest lucru).
Folosiți un timer pentru a-i arăta copilului când veți ajunge la destinație. Puteți, de asemenea, să desenați un ceas și să hașurați câte o porțiune după un anumit interval. În funcție de durata drumului, programați unele opriri. Este posibil ca nevoia copilului de mișcare să fie foarte mare și, astfel, preveniți eventualele probleme comportamentale. Luați cu voi cărți și jucării pentru a evita plictiseala. Puteți să îi oferiți și acces la tabletă sau telefon dacă distanța este foarte lungă. Evitați însă să petreacă ore în șir cu ele.

 

Și părinții au vacanță

Vacanța este pentru toată lumea, deci și pentru părinți. Astfel că încercați să fiți mai flexibili, mai relaxați. Premiați-vă copilul, premiați-vă și pe voi, ca părinți. Mențineți o atitudine pozitivă și fiți conectați cu copilul în toate activitățile acestuia. Explicați regulile clar înainte de o activitate nouă pentru copil. De exemplu, dacă vizitați un muzeu, anunțați copilul că trebuie să vorbească mai încet și să nu atingă exponatele.

Creați un orar vizual cu programul pe ziua respectivă. Astfel, copilul se va simți mai puțin anxios și va ști la ce să se aștepte. Nu vă temeți însă, să faceți mici modificări dacă ele sunt necesare. Folosiți timerul! De exemplu, explicați-i celui mic faptul că va ieși din apă pentru un anumit timp (până sună ceasul) sau că va trebui să aștepte până îi veți cumpăra o gogoașă sau o înghețată.

Autism Voice este disponibil și în vacanță pentru consilierea părinților prin Skype la linia gratuită Autism Voice Line și că puteți susține programele Asociației la: https://www.facebook.com/donate/252701189140694/ sau prin SMS cu textul “VOCE” la 8844.

Citește și:

Text: PR

Foto: PR (Autism Voice)

Comments

comments

Lasă un răspuns