Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Varicela la copii: simptome, evoluție, tratament

Varicela la copii: simptome, evoluție, tratament

Simptomele varicelei sunt reprezentate de o erupție la suprafața pielii și pe mucoase. La început apar pete roșii mici (de 5-10 mm), în valuri. Apoi, petele se umflă, devin papule și trec în stadiul de vezicule așezate pe o bază roșie. Seamănă cu picăturile de rouă.

Erupția apare întâi pe față și trunchi, întinzându-se apoi pe aproape tot corpul, inclusiv pe cap, organele genitale și chiar gură, provocând mâncărime.
După câteva zile de la apariție, veziculele se usucă, formând cruste.
Dacă micuțul nu s-a scărpinat și nu a rupt veziculele, nu rămân cicatrici.
Unii copii au febră mare, dureri abdominale sau o senzație de greață în timpul erupției.

Evoluție

Perioada de incubație este de la șapte la 21 de zile după expunere, în general, apărând la 14-17 zile. Durează între șapte și 10 zile. Perioada contagioasă începe la două zile după apariția veziculelor pe piele și durează până când tot corpul se acoperă de cruste. Dacă micuțul tău face varicelă, ar trebui să-l izolezi aproximativ o săptămână.

Varicela la copii. Tratament

NU se administrează antibiotice! Pentru mâncărimi, folosește comprese umede sau băi răcoroase, la fiecare trei-patru ore în primele zile. După baie, ai grijă să tamponezi corpul pentru a-l usca, nu să-l freci.

Poți tampona veziculele cu tincturi mentolate, dar evită zona feței și, mai ales, zona ochilor.
Tăiatul unghiilor este foarte important deoarece în așa fel eviți infectarea veziculelor în cazul în care se scarpină și le rupe.
Dacă face vezicule în gură, nu va putea mânca. Așadar, oferă-i multe lichide, mâncare pasată, piureuri.
Varicela nu necesită tratament medical special. Totuși, consultă de urgență doctorul dacă febra depășeșete 39,4 grade Celsius și în cazul în care copilul are dureri de cap severe, dacă nu suportă lumina, dacă este neobișnuit de somnoros sua este greu de trezit, se mișcă cu greutate, are gîtul rigid sau respiră greu. De asemenea, mergi la doctor dacă sunt semne de infectare a veziculellor, dacă suprafață din jurul lor este umflată, roșie sau dureroasă sau dacă din vezicule se scurge puroi.
Sursă: revista MAMI, octombrie 2015, Foto: 123RF
 

Comments

comments