
Văzul, auzul și înțelegerea la copilul care a împlinit un anișor
Văzul, auzul și înțelegerea cuvintelor (și, legat de acestea, desigur și vorbirea) sunt în plină dezvoltare la această vârstă.
Văzul
Între un an și doi anișori, vederea copilului tău se dezvoltă tot mai mult. După doi ani ajunge să observe tot mai multe detalii și percepția profunzimilor este bine dezvoltată.
Stimulează-l, oferă-i informație vizuală. Cel mic adoră să privească cărțile cu poze colorate, jucăriile în culori aprinse și alți copii de vârsta lui. Scoate-l des la plimbare – parcul, magazinul unde-ți faci cumpărăturile sau locuințele prietenilor reprezintă surse de de lucruri noi de văzut.
Auzul și înțelegerea
Indiferent de momentul în care cel mic se decidă să spună primele cuvinte, el înțelege deja mult din ceea ce-i spui. Copilul tău ar trebui să poată face ceea ce-i spui (este vorba de lucruri simple, precum „rostogolește mingea către mami”) și să recunoască numele obiectelor familiare și ale membrilor familiei. Îi place să asculte lucruri diverse: fie că este vorba de muzică sau de vocile altor copiii, de râsetele și țipetele copiiilor din parc, fie că ești tu, citindu-i o poveste înainte de culcare. Pe la 18 luni va începe să indice diferite părți ale corpului, chiar dacă nu știe să le rostească numele. Acest lucru dovedește faptul că auzul copilului este bun și că abilitățile lingvistice sunt în dezvoltare.
Problemele de auz devin evidente când copilul începe să spună primele cuvinte. Ritmul vorbirii diferă și unii copii vorbesc mai târziu decât ceilalți, dar dacă nu există probleme de auz (hipoacuzia congenitală este una dintre ele) ar trebui să observi că aude și înțelege ceea ce-i spui, chiar dacă folosește puține cuvinte.
Reține Deși va începe să pronunțe din ce în ce mai multe cuvinte în această perioadă, copilașul mai preferă o vreme să-ți comunice dorințele sau ideile în mod non-verbal.
Foto: www.pixabay.com, Sursă: Kidshealth.org, Adaptare: Adina Gruia