Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Visele la copii

Visele la copii

In somn, perioadele in care visam sunt cele din somnul REM ( rapid eye movement), in care si bataile inimii se accelereaza, respiratia devine superficiala, ochii se misca rapid, muschii sunt relaxati, dar visele sunt intense).
La copii, perioadele de somn cu vise fiind mai frecvente decat de adult: copiii viseaza mai mult, nou-nascutul cam 80% din perioada de somn. Somnul lent (non REM) fara vise, este cel in care organismul se odihneste si se recupereaza fizic si mental.

Avand in vedere ca modificari specifice somnului REM au fost inregistrate si la fetus (intrauterin, din a 23-a saptamana de gestatie chiar), am putea presupune ca bebelusul viseaza si in burta mamei, visele lui fiind probabil legate de imaginile mentale produse de sunetele percepute sau alte senzatii resimtite.

Bebelusul si copilul mic (anteprescolarul) viseaza, dar nu ne este accesibil continutul viselor lor, deoarece copilul nu reuseste sa verbalizeze acest continut decat de la varsta la care incepe sa vorbeasca. Nici dupa 3 ani nu putem sa stim cu certitudine continutul viselor copiilor, deoarece fantezia, imaginatia se intrepatrund cu viata reala in foarte mare masura, copilul nefacand foarte lesne distinctia intre ceea ce a visat, s-a gandit, si-a imaginat sau chiar s-a intamplat in viata reala. Prescolarii deformeaza deseori realitatea in timpul zilei – de aceea, de multe ori, noaptea, fragmente ale realitatii deformate sunt transferate in vise urate sau cosmaruri.

La copilul mic si la bebelus, visele sunt legate de necesitatile bazale (foame, sete) si au legatura cu fiintele de care copilul este legat – mama, tata, bunici, animale de casa, urmand ca dupa varsta la care copilul urmareste desene animate sau poate urmari imagini din cartile de povesti, dar si povestea in sine, sa apara si astfel de personaje (animale fioroase, vrajitoare, monstri), precum si emotii, temeri, frici exprimate in vis (frica de a fi parasit, frica de zgomote puternice, de anumite animale sau insecte, de monstri etc). Cosmarurile nu prea apar inainte de 2-3 ani daca cel mic nu este expus unor factori care sa il sperie (amenintari, desene animate etc).

Exista o serie de evenimente cu incarcatura emotionala crescuta care pot perturba somnul copiilor si pot trece neobservate de parintii acestora – de exemplu, pierderea unui obiect drag, a jucariei preferate, o cearta cu copiii la joaca, o nedreptate pe care a facut-o sau i s-a facut sau, mai ales, auzirea unor certuri intre parinti.

De multe ori, visele urate trec neobservate (fie sunt uitate de copil la trezirea de dimineata, fie sunt ignorate sau minimalizate) si nu au efecte asupra copiilor, dar alteori copilul este speriat de visele sale si are un comportament schimbat pe perioada zilei : devine mai plangacios, nu vrea sa se desparta de parinti nicio clipa si, in situatii extreme, ajunge chiar sa se teama sa mai meaga la culcare, de teama ca nu cumva visul urat sa reapara.

Pentru ca stie cat de important este somnul in dezvoltarea celor mici, Pampers a creat noul Pampers Active Baby, care ofera pana la 12 ore de protectie impotriva umezelii, pe timpul noptii.
Noile scutece Pampers Active Baby absorb o cantitate mai mare de lichid, preiau umezeala mai repede, oferind bebelusului un somn linistit si cu adevarat odihnitor. Datorita capacitatii mari de absorbtie, noul strat al Pampers Active Baby se reactiveaza rapid, putand sa absoarba o noua cantitate de lichid, chiar dupa cateva ore de la prima folosire.

Pe langa stratul extra absorbant destinat perioadei de somn, Pampers Active Baby vine si cu:
benzi laterale elastice care se intind sau contracta in functie de miscarile bebelusului, pentru o fixare ferma si, totodata, flexibila;
material moale ca bumbacul care permite pielii sa respire;
potrivire anatomica, asigurand o protectie imbatabila impotriva frecarii;
lotiune protectoare din aloe vera.
Nu uita de servetelele umede Pampers Baby Fresh, pentru o senzatie de prospetime ca dupa baita, oriunde, oricand!
Pentru informatii legate de dezvoltarea si ingrijirea micutului tau, intra pe www.pampers.ro  sau pe pagina de facebook Lumea mamicilor, la sectiunea “Intreaba expertii“. Medicul pediatru Roxana Rusu Pusca si psihologul Cristiana Haica te asteapta oricand cu sfaturi pentru tine si ingerasul tau.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns