Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Vitamina D (e) care are nevoie bebe

Vitamina D (e) care are nevoie bebe

Vitamina D la bebeluși este indispensabilă creșterii. Ea asigură mineralizarea oaselor și dinților și permite asimilarea calciului și fosforului. Până la vârsta de doi ani, bebe are nevoie de o cantitate de 400 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi. Și asta în special la începutul primăverii și iarna, când semnele carenței sunt mai accentuate. Lipsa vitaminei D produce un dezechilibru în organism. Ceea ce favorizează un spectru larg de boli, de la rahitism, hepatită, anemie hemolitică și până la infecții respiratorii. Vitamina D este implicată în reglarea creșterii celulare, a imunității și metabolismului celular, în timp ce deficitul este asociat cu astmul și alte boli inflamatorii.

  • Rahitismul, boala oaselor moi

Alăptarea și vitaminele

Indiscutabil, laptele matern este hrana ideală pentru nou-născuți. Cu toate acestea însă, este sărac în vitamina D (aproximativ 4-40 UI per litru) ceea ce face ca aportul să fie insuficient. Poți suplimenta cantitatea necesară odorului tău bucurându-te din plin de aer și soare. În plus, modifică-ți dieta astfel încât să fie bogată în alimente ce conțin vitamina D. Ca de exemplu pește gras (somon, ton, macrou, fileuri de anșoa în ulei, sardine), gălbenuș de ou, carne de vițel sau pui, ciuperci, lapte de orez sau de soia. Chiar și în aceste condiții, este esențial ca micuțul tău să primească un supliment de vitamina D în fiecare zi. Cumpăr numai preparate prescrise de medicul pediatru! E important să fii atentă la dozaj, pentru că greșeli se pot face cu ușurință iar excesul de vitamina D la bebeluși poate fi la fel de dăunător ca și carența.

  • Doza zilnică de vitamina D recomandată pentru bebelușii alăptați este de 400 UI, echivalentul a 10 micrograme. 

Vitamina D din laptele formulă

Desigur, riscul deficienței de vitamina D la bebeluși este dat în primul rând de lipsa expunerii la soare. Mai grav este pentru puișorii născuți prematur, dar și pentru cei cu pielea foarte pigmentată, pentru că razele UV o penetrează mai greu, melanina prezentă în piele acționând ca un filtru natural. Dar nu intra în panică – sortimentele de lapte formulă sunt acum îmbogățite cu vitamina D. Din cauza riscului de cancer de piele, ca urmare a daunelor produse de soare, pediatrii recomandă un sfert de oră de baie de soare pe zi (asigură 100% din cantitatea de vitamina D necesară). Astfel, puiul tău poate beneficia indirect de razele soarelui, prin plimbări, dimineața până la ora 10, și seara după ora 18. Pielea bebelușilor este foarte sensibilă, de aceea se arde mai repede. Folosește creme de protecție solară cu factor SPF 50+, îmbracă-l cu haine deschise la culoare, din bumbac, și acoperă-i capul cu o pălarie.

Ce-i prea mult nu-i sănătos

Deși benefică, în cantități excesive, vitamina D la bebeluși poate fi toxică. La doze mari, apar intoxicații cronice, cel mai adesea pe fondul administrării vitaminei sub formă de picături. Acest tip de intoxicație se manifestă prin greață, vărsături, constipație, somnolență, apatie. Efectele supradozei de vitamina D pot provoca un sindrom de hipercalcemie (sau exces de calciu). Iar asta poate pune în pericol funcția renală a copilului. Din acest motiv, este obligatoriu să respecți recomandările medicului. În principiu, începând cu vârsta de două săptămâni, bebelușul trebuie să primească zilnic, pe cale bucală, câte o picătură de vitamina D, echivalentul a 400 UI sau 10 mcg. Pentru prematuri, e posibil ca pediatrul să recomande injecții sau ședințe cu ultraviolete în policlinică.

  • După începerea diversificării, adaugă în dieta puiului tău cereale fortificate (după vârsta de 6 luni), gălbenuș de ou (începând cu 7 luni), carne de pește (de la 10 luni).

Boli asociate cu deficitul de vitamina D la bebeluși

  • Rahitismul. Poate apărea în perioada în care oasele cresc mai mult, așadar începând cu vârsta de 2-3 luni și până la 2 ani. Cele mai pronunțate semne ale bolii sunt modificările osoase – fontanela bregmatică este largă și se închide greu, toracele este turtit iar coșul pieptului este deformat, fiind împins înainte și ascuțit. Primii dinți apar târziu la copiii rahitici, sunt pătați și se cariază ușor. Oasele lungi (femurul, tibia, fibula) se îndoaie, copilul având piciorușele sub formă de X sau O, de aceea și mersul va fi întârziat. Deși are durată lungă, tratat corect, rahitismul se vindecă.
  • Infecții respiratorii. În rahitism, suferă întreg corpul, de aceea sunt întâlnite modificări și ale altor organe, nu doar a oaselor. Mușchii sunt slabi, fără putere, astfel că plămânii nu se aerisesc cum trebuie, copiii rahitici fiind expuși la diferite infecții, mai frecvent bronhopneumonii.

Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments