Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ziua Internationala a Drepturilor Copilului. Cum discuti cu copiii despre drepturile lor

Ziua Internationala a Drepturilor Copilului. Cum discuti cu copiii despre drepturile lor

Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Câteva puncte

  • Orice copil are dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare.
  • Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte. Copiii au dreptul de a se informa, de a fi ascultaţi.
  • Părinții sau, după caz, reprezentanții săi legali sunt principalii responsabili de creșterea și dezvoltarea copilului. Aceștia trebuie să acționeze, în primul rând, în interesul suprem al copilului.
  • Orice copil are dreptul la libertatea de a gândi, de a avea o religie, de a participa la întruniri paşnice care nu încalcă drepturile celorlalţi.
  • Copilul care are altă etnie, religie, vorbeşte altă limbă decât majoritatea are dreptul la viaţă culturală proprie, are dreptul să îşi declare apartenenţa religioasă şi să practice propria religie. Are, de asemenea, dreptul de a folosi limba proprie.
  • Copiilor trebuie să li se asigure condiţii pentru a se bucura de cea mai bună stare de sănătate posibilă şi de a beneficia de servicii medicale şi de recuperare. Părinţii lor vor fi informaţi despre avantajele alăptării, ale igienei şi curăţeniei mediului înconjurător, despre modalităţile de prevenire a accidentelor şi a practicilor dăunătoare sănătăţii copiilor.
  • Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului şi a altor tratamente dăunătoare.
  • Copilul are drept la odihnă și la vacanță, dreptul de a practica activități recreative proprii vârstei sale, de a participa liber la viața culturală și artistică.
  • Învățământ primar obligatoriu și gratuit
  • Niciun copil nu trebuie să fie supus la tortură, la pedepse sau la tratamente crude, inumane sau degradante.

Cum discuți cu copiii despre drepturile lor. Activitate tematică de Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului
Folosește-te de punctele de mai sus sau alege altele mai accesibile, pentru a iniția discuții pe aceste teme, desigur pe înțelesul celor mici: Cum crezi că ar fi viața ta fără părinți? Ce înseamnă să fii maltratat?Ce înseamnă să fii discriminat? Ai întâlnit un asemenea caz?
Pe lângă discuții, puteți desfășura și câteva activități tematice, care se potrivesc de minune cu Ziua Universală a Drepturilor Copilului. Iată un exemplu (poți desfășura această activitate cu copii de 4 până la 8 ani).
Pasul 1 Decupează fotografii din reviste, ziare, printează imagini de pe internet cu copii din diferite țări ale lumii – alege acele poze care ilustrează în mod clar unul dintre drepturile copilului și cum aceste experiențe sunt diferite pentru copiii din diferite părți ale lumii.
Pasul 2 Oferă copiilor o listă a drepturilor care corespund cu fotografiile pe care le arăți.
Pasul 3 Lasă-i pe copii să studieze imaginile și să potrivească pe fiecare dintre acestea cu dreptul pe care îl reprezintă (pentru participanți mai micuți, alege drepturi foarte simple, care sunt ușor de înțeles – de exemplu, dreptul de a se juca, de a învăța, dreptul la vacanțe).
Pasul 4 Pentru mai mulți participanți, taie fiecare fotografie în 3-6 piese de puzzle, amestecă piesele și dă câte o bucățică fiecărui copil. Îndeamnă-i să și le arate și să facă fragmentele să circule între ei pentru a găsi și pune la loc celelalte piese care completează fotografia. În acest fel, se formează un grup de lucru. Fiecare grup trebuie să-și analizeze fotografia și să o potrivească cu dreptul trecut în listă. După această fotografie, vor trece la următoarea, deoarece activitatea se repetă până când fiecare grup a văzut toate fotografiile.
Pasul 5 Spune povestea fiecărei fotografii și recapitulați legăturile fotografii – drepturile copiilor.
Editor: Adina Gruia Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments