Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum alegi bona ideala?

Cum alegi bona ideala?

In ultima vreme, bonele nu au o reputatie prea buna in Romania. Cazurile cu copii abuzati de femeile angajate sa aiba grija de ei se tot inmultesc. Mai mult ca oricand, trebuie sa ai mare grija cum iti alegi bona. Fie ca apelezi la o agentie sau la recomandarile prietenilor, nu accepta decat o persoana despre care esti sigura ca va avea grija de copilul tau la fel de bine ca si tine.

Meseria de bona

In Romania, nu exista niciun nomenclator. Pe vremuri, femeile de la oras isi luau ca ajutor o fata de la tara. Dupa 1989, femeile trecute de 40 de ani care ramaneau fara slujba gaseau in ocupatia de bona o salvare. In lipsa unor crese onorabile, mamicile angajau pe te miri cine, cu doar cateva referinte si o prima impresie acceptabila. In ultimii ani, au aparut agentiile, care asigura control psihologic, un CV si garanteaza pentru bona pe care ti-o propun. Din pacate, aceste agentii au preturi foarte mari, iar daca refuzi persoana trimisa de ei de doua ori, trebuie sa platesti taxa de interviu inca o data.

Ce vrei de la o bona?

Inainte de a cauta o bona, e bine sa stii exact ce vrei de la ea. Trebuie sa stii ca nevoile copiilor sunt diferite de la o varsta la alta. La 8 luni, copilul are nevoie de ingrijire si de supraveghere atenta. La 1 an, bona ar trebui sa fie pentru el si un tovaras de joaca si de „conversatie”. Nu e nevoie sa aiba studii academice, e de ajuns sa iubeasca copiii, sa stie cum sa-i ingrijeasca, sa descifreze cu usurinta limbajul si nevoile lor. De pe la 2 ani in sus, ideala este bona care are si aptitudini de educator. Cu alte cuvinte, chiar daca cea mai buna prietena ti-o recomanda pe bona pe care a avut-o pentru baietelul ei de 3 ani, nu inseamna ca ai dat lovitura. Mai ales daca tu ai o fetita de 8 luni.

Prima intalnire

800-2.000 lei este salariul unei bone. El variaza in functie de program, de varsta copilului si alte indatoriri in afara de ingrijirea celui mic.

Fie ca are 8-10 luni, fie ca deja stie sa vorbeasca, copilul va da semnale importante. Daca el o accepta, vrea s-o revada, zambeste cand o aude vorbind, inseamna ca intre ei doi se va crea o legatura. Dar nici asa, „proba de foc” nu e cu totul trecuta. Incearca sa fii in preajma bonei in perioada de proba. Urmareste-i reactiile in diferite situatii, dar fara ca ea sa se simta monitorizata. Asa, vei stii daca vrea sa aiba grija de copii din vocatie sau doar pentru ca in alta parte nu o angajeaza nimeni.

Fara sa-i pui intrebari ca la un interviu de angajare, incearca sa obtii urmatoarele raspunsurile de la ea:

  • De ce iti place sa fii bona?
  • Ce faci daca un copil nu vrea sa se culce sau sa manance?
  • Cum ai organiza o zi impreuna cu copilul?
  • Ce reguli le impui copiilor?
  • Pentru ce fel de familie ti-ar placea sa lucrezi?
  • Ti s-a intamplat sa fii bona unui copil cu adevarat dificil? Cum era el, cum ai procedat tu?
  • Ce faci daca micutul are accese de violenta, furie sau incapatanare?
  • Ce faci daca nu te asculta?
  • Ce masuri iei in situatii de urgenta: si-a bagat ceva in nas, face brusc febra mare, se ineaca in timp ce mananca?

Punandu-i aceste intrebari, poti afla daca are prezenta de spirit, rabdare, disponibilitatea de a ingrij si de a forma deprinderile necesare oricarui copil in primii ani de viata.

Comments

comments

Lasă un răspuns