
Apelează la câteva metode simple, ca să-ți dai seama de înclinațiile pe care le are micuțul tău!
Unii părinți se plâng că nici până la vârsta adolescenței odrasla lor nu are vreun talent. Psihologii îi contrazic și susțin că, încă din copilărie, ies la iveală anumite abilități, uneori discret, alteori vizibil. Nu-i neapărată nevoie de investiții bănești pentru a le descoperi. Adesea, este suficient ca părinții să fie atenți la câteva aspecte și să ia măsuri pentru a valorifica calitățile cu care cel mic este înzestrat.
Un prim semn
Într-o primă fază, investițiile în cursuri scumpe nu-și au rostul. Începe prin a-l observa când se joacă. Vezi astfel care îi sunt interesele și abilitățile, felul în care se implică și cum reacționează în prezența celorlalți copii. Acestea par detalii, dar constituie repere importante pentru depistarea talentului ascuns. Vom discuta mai pe larg în continuare cât de mult cântărește înclinația celui mic către colorat, socializat etc. O altă metodă prin care să te edifici este să stai de vorbă cu el. De cele mai multe ori, o simplă discuție te lămurește, deoarece îți va spune cu propriile cuvintele ce-i place cel mai mult să facă și de ce anume. Înarmează-te cu răbdare dacă micuțul nu este prea comunicativ!
Activități extra
Dacă după ce ai pus în aplicare metoda observației și pe cea a discuției tot nu ai reușit să-ți dai seama, înscrie-l la câteva activități extrașcolare. Încearcă-le pe rând, pentru a nu-l aglomera. Poți începe cu sportul, să zicem. Dacă, după câteva ședințe, refuză să mai meargă, nu insista și folosește o altă cheiță, adică alt domeniu, unul ce ține de sfera artistică sau intelectuală (club de șah etc.). La un moment dat, își va da seama singur unde vrea să rămână și ce anume să aprofundeze.
Mai multe feluri de talent
Aptitudinile se manifestă în diferite feluri, în funcție de tipul de inteligență cu care este dotat copilul. Potrivit psihologilor, există inteligență matematică, emoțională, artistică etc., în funcție de interesul manifestat. Așadar, nu te îngrijora dacă micuțul tău nu a moștenit pasiunea pentru cifre a tatălui; poate că este înzestrat cu talent muzical, care se manifestă prin sensibilitate la sunete și fascinație pentru muzică. Înscrie-l la cor și-ți vei da seama curând dacă ai intuit exact. Șansele să devină un artist sunt date de cât de rapid va învăța în comparație cu alți copii.
De pildă, conform unui studiu care a cuprins tineri muzicieni, copiii cu potențial de a deveni artiști, aceștia au învățat cu 400% mai repede față de cei netalentați. De asemenea, copiii cu aptitudini vizuale ies în evidență când intră n contact cu activități care le pun în valoare calitățile, adică excelează la proiectarea de diverse lucruri, la modelaj sau desen. Astfel de copii devin buni arhitecți sau designeri. În ceea ce privește copiii talentați la lucrul manual, îi remarci repede fiindcă se exprimă cel mai bine realizând ceva cu mâinile. Astfel de copii ajung meșteri pricepuți.
Nu-i tăia aripile
Să zicem că micuțul se simte în largul lui când vorbește vrute și nevrute. Nu-l certa! E un talent să reușești să intri în vorbă repede și să îți faci prieteni cu ușurință. Când copilul îndrăgește să-și susțină ideile cu argumente și în public, tipul său de inteligență este lingvistic. Cel mai bine ar fi să-l îndrepți către programe prin care să-i fructifici acest dar. N-ar fi rău să-l înscrii la competiții de dezbateri; ar putea deveni un excelent speaker sau ar putea să facă o carieră frumoasă ca avocat. Dacă, dimpotrivă, copilul tău este tăcut, nu-l forța să fie altfel decât îi vine natural. Cu siguranță, el are înclinație către lectură și scris. Încurajează-l în dezvoltarea talentului pe care îl are. Pe de altă parte, un copil înzestrat cu minte matematică nu este introvertit, ci are tendința să despice firul în patru și să vrea explicații logice pentru cele mai nesemnificative lucruri. Un reper sunt legăturile pe care le face între oameni și lucruri, precum și insistența de a găsi rezolvarea tuturor situațiilor.
Alte indicii care spun multe:
Analizează-i rezultatele școlare. Uită-te cu atenție la notele mari, pe care nu întâmplător le are la anumite materii. Notele sau calificativele nu arată totul, dar îți faci o idee despre care-i sunt interesele.
O discuție cu educatoarea sau cu diriginta poate de asemenea să fie utilă. Ea petrece mult timp cu copilul și, grație abilităților pedagogice, intuiește posibilitățile copilului.
Citește și:
- Lista pentru inceputul anului scolar
- Ce treburi gospodărești pot face copiii în funcție de vârstă
- Ce bunici are copilul tău
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/31.08.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay