Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum ingrijesti pielea bebelusului?

Cum ingrijesti pielea bebelusului?

In primele luni, pielea bebelusului nu-si poate indeplini bine toate indatoririle, pentru ca nu e dezvoltata complet. De aceea, pielea nou-nascutului necesita o ingrijire speciala si blanda.

Baia

Samponul sau sapunul, dar si apa, pot usca pielea micutului. Nu e obligatoriu sa-i faci baie zilnic, spun specialistii, e bine si o data la doua zile. Trebuie insa ca, ori de cate ori ii schimbi scutecele, sa-i speli corect funduletul si organele genitale. Atat sapunul, cat si samponul, trebuie sa fie hipoalergenice, cu PH echilibrat, iar apa sa aiba o temperatura potrivita (nu foarte fierbinte, nici prea rece).

Crema

Dupa fiecare curatare a funduletului, e bine sa-l dai cu o pelicula foarte fina de crema, pentru a evita iritatiile de la scutec. Atentie mare insa la creme! Acestea trebuie sa fie special create pentru bebelusi sau, daca e sa-i asculti pe pediatrii de moda veche, crema de galbenele este la fel de buna. Nu exagera insa: prea multa crema are efect contrar!

Uleiul

Este foarte important in prima luna de viata. Dupa fiecare baie, sterge bine pielea bebelusului (prin tamponare, nu prin frecare), apoi unge-l cu un ulei special (sau cu ulei de masline fiert si racit). Din nou, ai grija sa nu fie prea mult! Maseaza bine, ca bebe sa nu ramana cu corpul unsuros.

Pudra

Mai ales in primele luni de viata, pudra nu este recomandata, indiferent cat de fina si de aromata ar fi. Pudra nu lasa pielea sa respire, mai mult, se strange in cutisoarele pielii si provoaca iritatii. Pentru fetite, folosirea pudrei e total nerecomandata! Particulele ei pot ajunge foarte usor in interiorul organelor genitale si provoaca neplaceri.

Laptele de corp

Pentru bebelusi, este indicat laptele de corp special, mai ales pentru cei cu pielea foarte alba. Foloseste-l dupa baie, la fel ca pe ulei. Hidrateaza si protejeaza foarte bine pielea de bebelus.

NU UITA!

  • Nu lasa niciodata copilul cu scutecul ud (in prima luna, scutecul se schimba de cel putin 6-7 ori pe zi!).
  • Nu imbraca bebelusul in hainute noi, fara sa le speli inainte.
  • Nu il expune neprotejat la soare sau la vant; foloseste palariute, caciulite si acoperisul caruciorului.
  • Du-te cu bebelusul la medic daca observi pe pielea lui portiuni mai inchise la culoare, uscate, descuamate, inrosite, umflate sau basicute.

Comments

comments

Lasă un răspuns