
Gândul că ar putea cineva apropiat să cadă în patima drogurilor este de nesuportat. Totuşi, e important să înţelegi că soluţionarea unei asemenea probleme are mai multe şansele de izbândă când începe la timp.
Nu-i deloc uşor să-ţi dai seama că o persoană a început să se drogheze. Secretul e păstrat cu străşnicie faţă de aproape toată lumea. Până şi unui narcoman cu state vechi s-ar putea să-i fie greu să sesizeze semnele ce trădează consumul de droguri la un altul.
Ce să te alarmeze
Pe lângă urmele înţepăturilor de ac de pe antebraţe sau picioare lăsate de drogurile injectabile intravenos (există însă şi droguri care se trag pe nas sau se administrează pe cale orală), schimbările de atitudine şi comportament se observă la aproape toţi dependenţii de substanțe interzise.
Atitudine, comportament
Suspectezi pe cineva că s-ar droga sau vrei să te asiguri că propriul copil n-a luat-o pe căi greşite? Urmăreşte-i comportamentul în timp! Caracteristice dependenţilor de droguri sunt schimbările bruşte de dispoziţie şi labilitatea emoţională. Râde isteric sau izbucneşte în plâns fără motiv, din tăcut şi apatic, indiferent faţă de tot şi de toate devine brusc gălăgios, neliniştit şi foarte activ sau invers? S-ar părea că e ceva în neregulă. Ar trebui să te pună pe gânduri şi dacă observi o dezinhibare totală şi manifestări exagerate de afecţiune, când până mai ieri era foarte reţinut în a-şi exprima sentimentele.
Ţinuta, obiceiurile
Mulţi dependenţi de droguri devin foarte neglijenţi, nu le mai pasă cum arată. Nu se piaptănă, se spală rar, pot ieşi din casă în haine murdare. Brusca preferinţă pentru cămăşile cu mâneci lungi în toiul verii poate ascunde intenția de a masca înţepăturile.
Ochelarii de soare, neapărat cu lentile închise la culoare, din simplu accesoriu cândva devin un obiect preţios, de care un dependent de droguri să nu mai vrea să se despartă. Asta, întrucât se întâmplă că, în urma administrării unei doze, ochii narcomanului devin sticloşi, pupilele se dilată sau, dimpotrivă, se îngustează. Conștient de acest lucru, încearcă să şi-i ascundă mai tot timpul.
Comunicarea
Şi-a schimbat brusc anturajul? Ceva nu e în regulă. Vechii prieteni sunt abandonaţi fără regret, iar noile cunoştinţe au un comportament straniu. Ce anume îi apropie rămâne de neînţeles. Discuţiile la telefon le poartă în spatele uşii închise, iar comunicarea directă are loc întotdeauna departe de ochi curioşi.
Pasiunile dinainte nu-l mai interesează. Adolescenţii dependenţi de droguri încep să chiulească de la şcoală, adulţii – să absenteze şi să aibă probleme la locul de muncă, narcoticele având impact negativ asupra memoriei, a capacităţii de muncă.
Relaţiile de familie
Pe un narcoman familia nu-l mai interesează nicicum. Majoritatea timpului și-l petrece în afara casei. Dispare pentru câteva zile, se poate să plece deprimat şi irascibil şi să se întoarcă într-o stare de spirit total opusă. Dacă unui narcoman nu-i ajung banii pentru droguri, din casă încep să dispară bani şi obiecte de valoare.
Probleme de sănătate
Se întâmplă adesea ca narcomanilor să le fie serios perturbat ritmul somn/veghe. Ziua dorm pe rupte, iar noaptea se preumblă prin casă, incapabili să adoarmă. Caracteristică le este fie totala lipsă a poftei de mâncare, fie, dimpotrivă, creşterea semnificativă a acesteia. Nu de puţine ori, după administrarea unor narcotice, se instalează o poftă de nestăvilit de dulciuri, o sete insațiabilă.
Nu peste mult timp, activitatea tractului gastrointestinal se va deregla, îşi vor face apariţia secreţii nazale permanente, ca la răceală, şi tuse continuă, transpiraţia în exces, deteriorarea părului şi a unghiilor, uscăciunea şi paloarea pielii. Din cauza trasului pe nas al cocainei, nasul sângerează şi cartilajele se erodează, pe buze sau degete apar arsuri ciudate în urma inhalării drogurilor dintr-o pipă metalică sau dintr-un recipient fierbinte de sticlă (bong). Bubiţele din jurul gurii, însoţite de vopsea pe corp sau haine, sunt şi ele semne care indică inhalarea de droguri.
Obiecte stranii
Motiv de îngrijorarea ar trebui să constituie şi descoperirea prezenţei în casă a unor obiecte neobişnuite: pungi, seringi, fiole, flacoane cu tot felul de soluţii, linguri înnegrite. În camera unui dependent de droguri pot apărea mirosuri ciudate: de oţet, de acetonă, hainele pot fi îmbibate de un miros dulceag inexplicabil.
Ce-i de făcut
Oricare dintre manifestările menționate poate fi (sau nu) o dovadă a dependenţei de narcotice. Un diagnostic sigur poate pune doar un medic narcolog, ţinând seama nu doar de manifestările posibil suspecte, ci și, mai ales, de rezultatele unor teste.
Dacă simţi că îngrijorarea ta nu este nejustificată, nu aştepta ca problema să se rezolve de la sine. Majoritatea narcomanilor, chiar şi atunci când vor, nu sunt în stare să iasă singuri din sclavia drogurilor. Procedează în aşa fel, încât să porţi o discuţie serioasă cu persoana pe care o bănuieşti că s-ar droga. Fă-o cu tact! Dacă pur şi simplu o iei la întrebări, s-ar putea să se înfurie şi va insista s-o laşi în pace. N-ai reuşit din prima? Insistă. Gândeşte-te că merită să-i întinzi o mână de ajutor, mai ales că are atâta nevoie de ea!
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/23.06.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com