
Să iei decizii este vital. Clipă de clipă, cu toții trebuie să luăm câte o hotărâre, ceea ce nu este foarte la îndemână pentru toată lumea.
Cum să crești copii care, atunci când vor fi adulți, vor lua cele mai bune decizii pentru viața lor cred că e visul oricărui părinte. Într-o lume cu infinite posibilități, cu o sumedenie de factori care distrag copilul de la ținta lui, aceea de a învăța, de a progresa, devine o sarcină dificilă pentru părinții zilelor noastre să împace nevoia de protecție a copiilor cu încrederea că pot lua decizii bune pentru ei.
Registrul îngrijorărilor părinților este divers: internet, media, anturajul pun copilul în situații dificile, de risc. Prima tendință este să asiguri siguranța copilului și să îl ții departe de lumea riscurilor din afara casei. Alături de părinți care „știu ei mai bine“, controlează mediul în care se învârt, copiii sunt blocați în alegeri, de frica părinților ca ei să nu greșească.
Când însă e mai bine să facă alegeri proaste: când e acasă și îl poți ghida sau când va pleca în lume?
Unul din principalele moduri de a încuraja copilul să devină o persoană fericită, de succes, să aducă contribuții în viața oamenilor este să îl înveți încă din copilărie să ia decizii bune.
„Să iei o decizie este crucial, pentru că deciziile luate de copil îi pot dicta acestuia traseul vieții personale. Ei au nevoie să judece riscurile și recompensele deciziilor pe termen scurt și pe termen lung“, spune Jim Taylor, doctor în psihologie, în revista Psychology Today.
Să vedem când se pun bazele deciziei și cum ajuți copilul să aibă propria opinie și să facă alegeri bune cât mai devreme posibil!
Decizii adaptate nivelului de dezvoltare al copilului
Când se naște, e total dependent de adulți. În prima copilărie, părinții hotărăsc ce e bine, ce e sigur. Dar exercițiile pentru a lua decizii simple încep de timpuriu. Alegerea unei jucării din magazin sau a ținutei de grădiniță face parte din procesul de învățare. Întreabă: „Bluza roșie sau cea albastră, pe care o vrei?“ O alegere cu maximum 2-3 opțiuni ar fi potrivită, să fie cât mai simplu. Să alegi o singură jucărie dintr-un magazin întreg este o decizie copleșitoare pentru un copil mic. Limitarea diversității la două jucării preferate poate face alegerea posibilă.
Pe măsură ce copiii cresc, ei pot face alegeri privind preocupările de timp liber, de oră de somn, cu cine să meargă la film, la ce curs să se înscrie etc. Să ghidezi copilul în alegerea unei bune decizii presupune discuții, analiza consecințelor unei alegeri sau alteia. Antrenamentul, încurajarea deciziilor bune ale copilului, precum și discutarea dreptului de decizie când face alegeri proaste sunt parte din procesul de învățare.
Cum să-ți ajuți copilul să lucreze bine cu DA, NU, POATE
* Oferă-i un model decizional
„Copiii învață mai bine uitându-se la cum se comportă părinții lor decât ascultând la ceea ce spun“, spune Barry Schwartz, profesor de psihologie. („Paradoxul alegerii“)
Dacă discuți de față cu copilul ce mașină vrei să cumperi pentru familie sau ce ar fi mai bine să cumperi cadou pentru ziua bunicului – punând în discuție argumente pro și contra, criterii de alegere (preț, preferințele bunicului și utilitatea cadoului) –, practic îi permiți copilului să vadă care sunt pașii unei decizii, să aibă o hartă a drumului de urmat pentru luarea unei decizii.
* Limitează-i opțiunile
Dacă-i arăți copilului meniul de prăjituri din care să aleagă ziua lui, o să ai ceva de furcă, pentru că le va dori aproape pe toate. Cercetările arată că prea multe opțiuni îngreunează decizia. Nimeni nu vrea să respingă multe lucruri. Dacă limitezi la câteva prăjituri, decizia va fi mai simplă. Practica ajută.
* Fă o ierarhie a deciziilor
Copiii se blochează deseori pentru că se gândesc la decizii ca la ceva mare, foarte important. A ajuta copilul să învețe nivelurile diferite ale deciziilor poate să îi reducă îngrijorarea și să vă facă să nu irosiți timpul. Deciziile mici, cum ar fi ce să își ia la școală de mâncare, iau puțin timp. Deciziile medii, cum ar fi ce carte să își aleagă din librărie, necesită mai multă analiză. Deciziile legate de ce curs sau sport să practice în timpul liber necesită mai mult timp pentru deliberare. Când ieșiți în oraș și nu știe ce suc să bea, amintiți-i că e o decizie rapidă. Nu se va simți presat. Puteți chiar să numărați până la 20 pentru a-l ajuta să se decidă mai repede.
* Fă uz de jocul: „Ce-ar fi dacă…?“, folosind realitatea înconjurătoare
Poți să-i dai copilului scenarii de rezolvat ce necesită alegeri și modalități de soluționare a problemelor. Întreabă-l ce-ar alege dacă ar fi invitat la două zile de naștere ale colegilor lui în același timp și în aceeași zi. Sau ce ar face cu banii dacă ar câștiga 100 de lei premiu la un concurs. Astfel, îl vei încuraja să folosească gândirea critică și să își îmbunătățească abilitățile de luare a deciziilor.
* Permite-i să greșească
Dacă nu este o problemă de sănătate sau de siguranță, îi poți permite copilului să ia și decizii mai puțin bune în ce-l privește. Acestea îl vor ajuta să evalueze consecințele unei decizii bune/mai puțin bune (conform lui Peter Stavinoha, specialist în psihologia copilului). Dacă vine și plânge că și-a pierdut toți banii la școală, data viitoare nu se va încăpățâna să-i ia pe toți la el.
Deciziile sănătoase se iau cu ajutorul părinților. Ei sunt cei care dau structura procesului decizional, iar cu cât vor exersa, cu atât mai mult vor învăța copiii.
Citește și:
- 4 lucruri pe care orice mămică trebuie să le știe înainte să îi cumpere copilului un telefon
- De ce fac copiii meditații?
- SOS, adult în devenire
Articol preluat din ediția de iunie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Oana Pescaru
Foto: Guliver/Thinkstock