Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum pleci dintr-o relație toxică

Cum pleci dintr-o relație toxică

relatie toxica

Deseori este greu să ne dăm seama că ne aflăm într-o relație toxică. Dar există semne și indicii care te pot orienta și, mai mult, te pot ajuta să-ți dai seama dacă merită sau nu să lupți pentru acea relație.

Până acum câteva minute totul era în ordine și în urmă cu o secundă a izbucnit o dramă cosmică. În plus, se pare că tu ești de vină. Ca de obicei! Nu știi ce s-a întâmplat, nu poți vorbi cu partenerul sau partenera, nu îți dai seama, din nou, ce ai făcut ori nai făcut și cumva simți că ești de vină pentru această situație, deși n-ai habar de ce. Cam așa arată o relație toxică. Și nu, nu ești de vină, doar că te afli într-o legătură nu prea sănătoasă.

De mult ori, persoanele aflate în relații toxice aud de la parteneri următoarele cuvinte: sunt dependent de tine, nu pot trăi fără tine, mă îmbolnăvesc când sunt fără tine, ești viațamea. Poate că sună a iubire adevărată și pasională, dar de fapt este vorba despre o relație otrăvitoare.

Trăsături specifice

Relațiile toxice se caracterizează prin jocuri de putere și dependență emoțională, prin manipularea sentimentelor celuilalt pentru a-l determina să se simtă vinovat, dependent, neajutorat în absența partenerului.

În relații, multe persoane fac uz de puterea lor personală și își găsesc validare și recunoaștere tocmai pentru că se simt superioare partenerului sau îl fac să fie vulnerabil. Toxicitatea unei relații este dată de măsura în care aceste comportamente domină și nu lasă loc comunicării autentice, înțelegerii și afecțiunii.

Semne că ceva e în neregulă

La început relația pare ca în filme, partenerul este atent și îți oferă siguranță, dar cu timpul aceste lucruri sunt înlocuite de reproșuri, descurajări și certuri. Dacă recunoști următoarele semne în relația ta, trebuie să devii mai atentă. Oamenii care trăiesc în parteneriate toxice vorbesc despre următoarele indicii:

  • Oscilații puternice ale dispoziției emoționale. Totul era bine și partenerul își schimbă dispoziția brusc, fulgerător și fără motiv și nu-ți dai seama ce se petrece cu el;
  • Tu ești cea care răspunde de reușita relației și, oricum, tu ești de vină pentru orice;
  • Partenerul îți interpretează orice cuvânt;
  • Certurile escaladează foarte repede;
  • Imediat ce te vede mulțumită sau fericită, partenerul face ceva ca să te deranjeze;
  • Partenerul îi cunoaște slăbiciunile și le folosește împotriva ta sau ți le reproșează;
  • Depinzi financiar de partener și lui îi place să-ți spună asta;
  • Partenerului nu-i place când petreci timp cu alți membri din familie sau cu prieteni, vrea să-i dedici tot timpul tău;
  • Te umilește în fața altor oameni;
  • Ceea ce faci nu este niciodată de ajuns;
  • Totul se învârte în jurul lui, numai el contează;
  • Te simți lipsită de energie, golită.

Citește și: Cum recunoști prieteniile toxice

Criticați și minimalizați

Dacă te recunoști în cele scrise mai sus, ai făcut deja primul pas spre rezolvarea problemei. Ceilalți îți spun să te desparți, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor de făcut. În fond, ai pus suflet în relație și îți iubești partenerul. În plus, partenerul te iubește și el, în felul său. Ce este de făcut? Se poate salva o astfel de relație? Specialiștii în probleme de cuplu spun că toți oamenii care trăiesc într-o relație toxică se simt mereu criticați și minimalizați de partener, sunt răniți de ce spune acesta și încep să se îndoiască de valoarea lor. În loc să întoarcă spatele partenerilor care-i ridiculizează și minimalizează, ei caută „salvarea“ prin aceștia.

Femeile tind, mai mult ca bărbații, să intre în roluri de victimă și să se identifice cu ele. Devin pasive și suferă. Bărbații reacționează mai degrabă agresiv și nu rămân prea mult într-o astfel de relație.

Ce este de făcut

Este destul de greu, spun psihologii, să ieși dintr-o astfel de relație. Tocmai de aceea este atât de toxică. Specialiștii recomandă consiliere și terapie sau pur și simplu discuții deschise cu prieteni și membri de încredere din familie.

Dar chiar și după ieșirea dintr-o astfel de relație pot trece ani până când cei afectați rezolvă trauma. Este bine să aibă răbdare cu ei înșiși și cu prietenii sau consilierii lor. Dacă prietenii sau cunoscuții vă abordează cu astfel de probleme, atitudinea cea mai bună este să oglindiți în mod deschis că vă sperie cele auzite, că îi ascultați mereu cu atenție și fără să-i judecați.

Mai mult, arătați-le că vă pasă, că sunteți mereu acolo pentru ei și că se pot sprijini pe voi când au nevoie. O perioadă de singurătate sănătoasă este recomandată după ieșirea din orice relație toxică, pentru refacere și pentru a nu intra din nou în ceva asemănător foarte rapid.

Citește și: Te simți singură în relație? Frica de singurătate vs. relație toxică

 

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns