
Creativitatea nu este neapărat înnăscută, ci poate fi dobândită cu tehnicile corecte. Nu e deloc greu și merită pe deplin să le pui în practică.
Un copil creativ găsește rezolvări pentru orice problema pe care o întâmpină, se descurcă să iasă din situații dificile și devine independent mai devreme. Creativitatea nu este neapărat o capacitate pe care copii o au din naștere, ea se poate dobândi atâta vreme cât părinții îi acordă atenția cuvenită. Iată ce sfaturi au pentru părinți specialiștii în dezvoltarea copiilor:
- Cel mai important factor de care trebuie să ții cont
Primul și probabil cel mai evident factor ce îi ajută pe copii să-și dezvolte creativitatea este arta, în special cea plastică. Nu trebuie să uităm că desenul este și o activitate pe care orice copil o adoră. Ar fi de preferat ca, în locul unei cărți de colorat cu desenele gata făcute, să alegi una în care copilul are de completat, sau să folosești pur și simplu caiete de desen cu foi albe, numai bune de umplut cu ce-i trece prichindelului tău prin cap.
Este și o activitate la îndemână pentru un părinte, pentru că nu trebuie să cumperi decât un caiet de desen și creioane, carioci sau acuarele. Unele companii de birotică au produse gândite pentru părinții care vor să îmbine educația copilului cu joaca și arta. Faber Castell este un exemplu concludent în acest sens și oriunde vei vedea numele acestei companii poți ști că vei găsi o mulțime de produse dedicate desenului și caligrafiei, inclusiv produse gândite pentru copiii care abia învață să scrie.
- Nu îi încărca prea mult programul
Mulți părinți moderni sunt tentați să își înscrie copilul la cât mai multe activități extrașcolare sau să-i dea de lucru suplimentar pe lângă temele de la școală, considerând că în felul acesta copilul lor va fi cu un pas înaintea colegilor săi. Într-adevăr, activitățile extracurriculare îi ajută pe copii, însă nu trebuie să exagerezi cu ele. Copilul are nevoie de timp pentru el, în care să se joacă, să își relaxeze mintea și să își găsească singur modalități de a-și petrece timpul.
Când fiecare oră din viața lui este atent programată și include o activitate care îi este impusă, copilul nu are timp să-și dezvolte propriile pasiuni. Mai mult decât atât, dacă nu practivă activități din plăcere, va renunța la ele imediat ce va avea posibilitatea.
- Laudă-i ideile și inițiativele
Copiii au o imaginație bogată, ei pun o mulțime de întrebări și au foarte multe idei care nouă, adulților, ne par ieșite din comun. Asta nu înseamnă că trebuie să-i critici ideile sau să spui din prima „nu se poate așa” fără să oferi și alte explicații. Laudă-i ideile, indiferent cât de trăsnite ți se par și explică-i de ce nu poate fi pus în practică un plan propus de el. Arată-i că apreciezi inițiativele sale și ascultă-l, el va înțelege că gândurile lui sunt importante și nu își va pune limite imaginației.
Dacă, în schimb, îi spui mereu „nu”, „nu se poate” el va înțelege că ideile lui nu merită atenția ta, le va păstra doar pentru el și într-un final ele vor dispărea în totalitate din mintea sa.
- Cultivă-i curiozitatea
Creativitatea este strâns legată de curiozitate, așa că ori de câte ori pune întrebări, răspunde-i sau arată-i cum să găsească răspunsul. Acordă-i mereu atenție, nu-i spune că pune întrebări la care nu există răspuns și încurajează-l să-și pună mereu întrebări cu privire la orice. În felul acesta va avea mereu tendința de a găsi noi și noi răspunsuri și rezolvări.
Sursa foto: Shutterstock