Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Dadacă filmată în timp ce lovea copilul de care avea grijă (video)

Dadacă filmată în timp ce lovea copilul de care avea grijă (video)

Trăim într-o eră în care avem tot mai puțin timp liber disponibil, timp pe care să-l petrecem alături de cei dragi. Din acest motiv, tehnologia este pastila ce îndulcește dorul de persoanele dragi, poate reduce distanța dintre noi și cei la care ținem. Mesaje, convorbiri telefonice, apeluri video, toate ne ajută să fim mai aproape de cei dragi.

Dar ce faci atunci când acasă ai copii, iar programul tău nu se suprapune cu al lor? Uneori apelăm la bunici, la grădinițe sau școli cu program prelungit, sau angajăm persoane care să aibă grijă de ei cât noi nu suntem acasă.  Nu poate fi ușor să lăsăm copiii în grija  unor persoane străine, din acest motiv apelăm la recomandări. Dar recomandările nu pot spune întotdeauna întreaga poveste, din acest motiv apelăm la tehnologie, pentru a obține acea stare de liniște, că cei mici sunt protejați cât noi nu suntem acasă.

Nu mic a fost șocul unor părinți când au descoperit că dădaca angajată să aibă grijă de copii, avea un comportament abuziv față de aceștia, comportament ce ajungea de multe ori la violență. Părinții au montat o cameră video când au observat că cei mici deveneau nervoși în preajma dădacei și chiar din prima zi în care a fost pusă în funcțiune, camera a înregistrat modul în care dădaca avea “grijă” de copii. În clipul de mai jos se poate observa cum dădaca lovește în mod repetat peste față un copil de doar 19 luni în timp ce încerca să-l hrănească. După ce au văzut înregistrările, părinții au alertat autorităților, iar dădaca este cercetată acum pentru violențe asupra minorilor.

De data aceasta, tehnologia a salvat micuții de la abuzurile la care erau supuși, dar specialiștii din cadrul magazinului de sisteme de supraveghere video din Bucuresti – www.SKUT.ro avertizează despre condițiile în care care pot fi utilizate camerele de supraveghere și înregistrările acestora. În cazul în care casa este supravegheată video în interior, proprietarii trebuie să aducă acest fapt la cunoștința persoanelor ce desfășoară activități în casă, fie că vorbim de dădace, persoane ce fac curățenie etc. Un alt aspect de care trebuie să se țină cont este faptul că în zonele ce necesită un grad mai de intimitate, cum sunt toaletele, nu trebuie montate astfel de dispozitive. Conform legislației GDPR, dacă pe înregistrări apar alte persoane decât membrii familiei, filmările pot fi stocate pentru cel mult 30 zile, după care înregistrările trebuie șterse. În același timp, omisiunea de a anunța persoanele angajate pentru a desfășura diverse activități în interiorul casei că aceasta este supravegheată video, poate duce la amenzi semnificative. Un alt aspect de care trebuie să țineți cont când instalați un sistem de supraveghere este faptul că acesta nu trebuie să înregistreze imagini de pe alte proprietăți private.

De ce legea este atât de strictă în privința supravegherii video? Tehnologia a avansat extrem de mult în acest domeniu. Camerele de supraveghere au devenit mai mici deci, mai ușor de mascat, mai performante, mult mai ieftine decât în urmă cu câțiva ani, iar pentru instalare nu mai este nevoie de specialiști pentru că sunt camere de supraveghere ce au nevoie de o priză de alimentare și o conexiune la internet. Ușurința cu care pot fi achiziționate și montate aceste camere, plus fidelitatea imaginilor înregistrate, pot duce la abuzuri din partea celor ce le montează și utilizează, acesta fiind motivul pentru care legislația din domeniu este mai dură.

Totuși, dacă vă temeți că sistemul de supraveghere nu își va mai face treaba dacă anunțați dădaca de exemplu că locuința este supravegheată video, vă înșelați. Rolul unui sistem de monitorizare video este în primul rând unul de prevenție. În momentul în care înștiințați o persoană că locul în care își va desfășura activitatea este supravegheat video, eventualul comportament abuziv la care ar putea apela această persoană, fie că vorbim despre abuzuri asupra copiilor, animalelor de companie sau chiar a bătrânilor, va fi drastic limitat, doar pentru simplul motiv că acest comportament poate fi probat video.

Dar camerele de monitarizare video nu sunt doar pentru supravegherea persoanelor străine din casă. Majoritatea sistemelor video permit accesarea imaginilor live sau înregistrate de oriunde, cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon sau calculator. Astfel, puteți supraveghea copiii, dacă își fac temele sau dacă permit accesul în casă a unor persoane străine, puteți vedea ce fac animalele de companie. În ultimul timp, sisteme de supraveghere au fost instalate și în locuințele persoanelor mai în vârstă. Chiar este recomandat ca astfel de dispozitive să fie instalate, mai ales dacă avem părinți ce suferă de afecțiuni ce pot duce la o stare de sănătate extrem de gravă. În felul acesta, dacă se întâmplă ceva, putem interveni rapid. Unele camere de supraveghere au încorporate microfoane și difuzoare, astfel încât se pot purta conversații prin intermediul acestora și, de ce nu, se pot transmite avertizări. De exemplu, dacă cineva a intrat în mod neautorizat în locuință, după ce anunțați autoritățile, prin intermediul camerei puteți anunța și eventualii infractori că sunt filmați și că poliția este în drum spre ei. În felul acesta nu riscați să pierdeți bunuri pe care să nu le mai recuperați.

Dacă tehnologia este folosită în mod corespunzător, aceasta ne poate ușura semnificativ viața, iar sistemele de supraveghere video cu certitudine ne pot da o stare de liniște.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns