Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > De ce 60% dintre femei nasc prin cezariană?

De ce 60% dintre femei nasc prin cezariană?

Felul în care ne aducem pe lume este foarte important, mai ales că de aceste momente depinde inclusiv felul în care se produce atașarea la sân și apropierea în primele luni de viață.

Tot mai multe femei evită să aleagă nașterea naturală și să apeleze la cezariană, pentru o consideră mai modernă, mai curată și mai confortabilă. În lumea de azi, când toată lumea fuge de durere și caută o pastilă magică pentru cea mai mică suferință, aceasta pare o opține perfectă, mai ales dacă o privim în comparație cu travaliul lung și chinuitor pe care îl vedem în filme. Să fie oare așa?

Ce este operația de cezariană și când ar trebui să apelăm la ea?

Cezariana este considerată o procedură de urgență la care ar trebui să se recurgă doar în cazul unui risc major sau când viața mamei și a copilului sunt puse în pericol. O astfel de decizie ar trebui luată în raport cu nașterea naturală, adică să se analizeze dacă nașterea naturală ar fi prea riscantă, iar astfel intervenția să aducă mai multe beneficii atât mamei cât și fătului.

În ultimii ani lucrurile au început să se schimbe, iar nașterea să nu mai fie privită preum un proces firesc, ci doar un pas de care femeia trebuie să scape cât mai repede, și cu cât mai puțină durere.

Când a început cezariana să fie atât de răspândită?

În ultimii 30 de ani, cezariana nu mai e doar o intervenție medicală de urgență, ci o opțiune la care unele mame recurg pentru că sunt factori exteriori care le influențează percepția asupra nașterii.La începutul anilor 1990, doar 4% dintre femei dădeau naștere prin cezariană, însă acest lucru s-a schimbat radical atunci când opțiunile pacientelor s-au înmulțit, iar sarcina și nașterea au devenit tot mai medicalizate.

Conform ultimelor statistici, România este pe locul al doilea (după Cipru) la numărul de cezariene din toate țările Uniunii: 60% dintre copiii care se nasc în România se nasc prin secțiune cezariană. Cei mai mulți, puteau foarte bine să vină pe lume pe cale naturală.

Altfel spus, mai bine de jumătate dintre copiii care vin pe lume sunt supuși unei nașteri nefirești și, în multe cazuri, unui tratament total nepotrivit cauzat de această împrejurare.

Când se impune cezariana pentru că nașterea naturală este prea riscantă?

 Deși pare banală pentru că durează 25 de minute, ea implică anestezie, recuperare postoperatorie, stări conexe intervențiilor și alte riscuri.

La ea ar trebui să se recurgă doar în cazuri de urgență medicală cum ar fi :

  • riscul de infecţii şi hemoragii;
  • obstrucţionarea canalului de naştere;
  • malformaţii ale vaginului;
  • probleme ale fătului;
  • leziuni pe col care se pot propaga spre uter în timpul naşterii, patologii asociate sarcinii.

Aceste situații impun intervenția imediată din motive de siguranță a vieții bebelușului și a mamei, însă cât de departe sunt aceste situații de procentul de 60 % al nașterilor prin cezariană?

3 motive pentru care femeile aleg cezariana, deși ar putea naște normal fără probleme

  1. Frica în legătură cu siguranța și viața copilului – Controalele medicale frecvente și analizele amănunțite în timpul sarcinii sădesc anxietate care apoi se transformă în frică, iar mama trăiește aceste stări pe toată perioada sarcinii. Acestui tumult de gânduri i se adaugă și teama că bazinul ei este prea mic pentru nașterea naturală, că placenta e îmbătrânită, că ea are o vârstă prea înaintată și multe altele.
  2. Poveștile terifiante despre naștere și travaliu auzite de la prietene – Din păcate, multe dintre aceste povești sunt adevărate. Procedurile standard precum epiziotomia, tratamentul din partea personalului medical, tratamentul post-partum sunt motivele pentru care multe femei ajung în depresie fără să știe. Cine a trăit sau a auzit astfel de povești, va căuta clar o soluție mai simplă și mai umană – cezariana.
  3. Teama de durere și complicații care ar putea pune bebelușul în pericol – Viitoarelor mămici le e frică de complicaţii, dar şi de durere şi de faptul că se declanșează în mijlocul nopţii, când medicul curant poate să nu vină la spital. Așa ajung multe femei să programeze nașterea. De aici există şi noţiunea de cezariană „la rece” şi cezariană „la cald”.

Recuperarea după cezariană vs. recuperarea după naștere naturală

Când trebuie să alegi între naștere naturala sau cezariană, e foarte importantă și perioada de recuperare în ambele cazuri.

În caz de naștere naturală, recuperarea presupune monitorizarea lohiilor (sângerarea după naștere), atenția la stare (să nu apară depresia), odihnă și timp petrecut cu bebelușul pentru ca atașarea la sân să se mențină. E important ca mama să se odihnească mult și să se regenereze atât emoțional, cât și fizic.

În caz de cezariană, fiind vorba de o operație, lucrurile sunt complexe și se pot complica mai ușor. Plaga trebui curățată atent, trebuie făcute controalele de rutină la medicul curant, trebuie evitat efortul, inclusiv ridicarea copilului în primele zile. Recuperarea completă poate dura până la 6 luni.

Important este ca în ambele cazuri să se mențină conexiune cu nou-născutul, să se insiste cât de mult cu alăptarea și să se acorde atenție semnelor de depresie post natală.

După naștere, pot exista acele simptome de „baby-blues” care sunt absolut normale, însă ele trebuie să scadă pe măsura trecerii timpului, nu să se intensifice.

Despre naștere și viața cu bebe găsești mai multe pe blogul dittadepner.ro.

Sursa foto: dittadepner.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns