Are un partener „intelegator”. Care vorbeste, adica, acelasi „dialect” ca si el. Un frate geaman. In lumea lui „imbii” sau „oupf”, gemenii se inteleg de minune, chiar daca nimeni altcineva nu le desluseste „vorbele”. Ei nu au nevoie sa dezvolte un limbaj mai complex. In loc sa-i imite pe adulti, se imita intre ei.
Are prea multe pe cap. Prea multe limbi straine. Intr-o familie bilingva, in care mama si tata vorbesc fiecare in limba sa cu bebelusul, din dorinta ca acesta sa invete de mic, pentru ca „acum invata mai usor”, copilul primeste mai multa informatie. Deci o asimileaza mai greu. Poate ca va avea „ureche” pentru limbi straine, dar se va pronunta mai tarziu. De asemenea, nu uita sa-i vorbesti clar, cu dictie si sa eviti diminutivele!
Nu are partener. Un copil cu care nimeni nu vorbeste, pentru ca „e prea mic sa inteleaga”, va vorbi tarziu. De fapt, copiii inteleg mult mai mult decat sunt capabili sa exprime. Cu cat vorbesti mai mult cu ei, asociind cuvintele cu mimica si gestica expresiva sau indicand obiectul la care faci referire, cu atat iti vor raspunde mai curand. Si, nu, televizorul nu e partener de dialog. Se pare chiar ca un copil lipit toata ziua de televizor va vorbi mai tarziu.
Nu e stimulat. La fel ca in cazul mersului, parintii prea atenti la nevoile copilului, care raspund inainte chiar ca acesta sa le manifeste, risca sa-i intarzie. Daca ii pui copilului intrebari la care raspunde doar cu da sau nu sau ii anticipezi orice dorinta, nu-i faci un serviciu. Lasa-l sa se straduiasca sa formuleze singur o cerere, sa exprime singur o nemultumire, inainte de a sari sa rezolvi situatia.
Vorbirea. Micutul tau e „in grafic”?
Tine minte ca diferente de trei-patru luni in plus sau in minus sunt normale.
12 luni
- Spune primele cuvinte.
- Raspunde la intrebari simple.
- Asculta si urmareste o poveste simpla.
13-15 luni
- Foloseste 3-4 cuvinte.
- Intelege cum se numesc partile corpului.
16-17 luni
- Foloseste 6-8 cuvinte, apoi invata cuvinte noi saptamanal.
18 luni
- Formuleaza propozitii simple, din doar doua cuvinte.
2 ani
- Are deja un vocabular de peste 50 de cuvinte.
- Poate spune poezioare simple de gradinita.
2 ani si jumatate
- Numara pana la trei.
- Vorbeste intruna, chiar si cand e singur.
- Spune „eu” si „tu”.
3 ani
- Pune intrebari cu „unde”, „cine”, „de ce”.
- Intelege tot ce i se spune.
- Are un vocabular extins de peste 300 de cuvinte.
- Numara pana la zece.