
Depresia la copii – Depresia, o afecțiune psihică gravă și cu consecințe pe termen lung, poate apărea și la copii, dar deseori nu este diagnosticată ca atare. Psihologii dezvăluie care sunt semnele pe care este necesar să le știe orice părinte.
♥ Între 2 și 4% din copiii de vârstă școlară trec prin episoade depresive care pot dura câteva săptămâni sau câteva luni.
Simptomele pot fi foarte variate și de aceea este greu de pus un diagnostic. Frecvent, copiii depresivi nu se pot liniști. Ei ies în evidență prin faptul că fac mult zgomot sau se ceartă cu alți copii. Alții devin retrași, nu-și pot face prieteni și nu se simt bucuria jocului. Pentru ei, lumea nu mai este interesantă și nu sunt dornici și curioși să o descopere. Încep o mulțime de lucruri, dar nu termină aproape nimic și renunță când întâmpină chiar cele mai mici greutăți. Este adevărat că orice copil se poate simți jignit și renunța la joc, de aceea granița dintre sănătate și tulburare psihică este greu de stabilit.
Iată un exemplu concret: un copil mic învață să meargă pe bicicletă și nu reușește să depășească o zonă inclinată. Copilul sănătos este plin de energie și încearcă încontinuu, așa că va trece dincolo la un moment dat și va fi bucuros. Copilul depresiv observă că este greu, dar nu are energia să continue. Un astfel de copil devine furios. Deseori, copiii depresivi se simt excluși și încearcă să atragă atenția asupra lor prin comportamente agresive.
Depresie sau ADHD?
Desigur, multe tulburări psihice pot prezenta simptome asemănătoare, iar cele descrise anterior ar putea fi confundate cu problemele întâlnite în cazul tulburării de deficit de atenție. La copii, simptomele depresiei nu sunt la fel de clare ca la adolescenți și adulți: retragere, dispoziție proastă, lipsă de apetit față de orice. Comportamentul hiperactiv, lipsa de concentrare, iritabilitatea și neliniștea motorie pot fi simptome de depresie.
♥ Până la începutul pubertății, băieții se îmbolnăvesc mai frecvent de depresie decât fetele. Pe parcursul pubertății, raportul se inversează în mod clar.
Care sunt cauzele care duc la depresia la copil
În primii doi ani de viață, se pun bazele unei dezvoltări sănătoase a copilului. Pentru a se dezvolta bine și armonios, copiii au nevoie de siguranță și de susținere, adică de o „legătură sigură“. În plus, un copil trebuie să primească în majoritatea situațiilor lucrul de care are nevoie. Dacă i-e sete, trebuie să bea, dacă este obosit, trebuie așezat în pat, dacă este treaz, are nevoie de atenție. Pe de altă parte, copiii se nasc cu predispoziția de a lua cu asalt lumea, de a o cunoaște și cuceri. Dacă această vitalitate nu are cum să se manifeste, poate apărea o depresie.
Presiunile la care sunt supuși copiii
Societatea modernă pune foarte multă presiune pe adulți, dar și pe copii. Trebuie să producem, să fim eficienți, să facem ceva aproape tot timpul. Pe vremuri, copiii veneau de la școală după-amiaza devreme și se jucau afară până seara. Acum, copiii stau la școală și la afterschool aproape toată ziua. Copiii nu mai au ocazia, din păcate, să se joace liberi, în absența adulților; or, tocmai acest comportament îi pregătește pentru o viață armonioasă. În plus, rata divorțurilor a crescut, iar copiii, conform statisticilor, sunt mai afectați de divorțul părinților decât de moartea unuia din ei, în cazul în care cei doi adulți nu reușesc să gestioneze conflictul. Sigur că, decât să crească într-o familie plină de conflicte, este mai bine să fie în grija unui părinte care îi crește într-o atmosferă calmă și sigură. Părinții trebuie să fie suficient de maturi pentru a le asigura copiilor condiții optime de viață.
Semnale de alarmă care anunta depresia la copil
Când copilul începe să se comporte diferit, de exemplu devine retras, trist sau neatent, sau când are puține interese conforme cu vârsta lui, atunci părinții ar trebui să devină mai atenți. Dacă acest comportament durează mai multe săptămâni, se cuvine să consulte un psiholog. Tratamentul psihoterapic, individual sau în grup, se desfășoară cu două ședințe pe săptămână. Copiii au posibilitatea să-și elaboreze și prelucreze conflictele într-un spațiu sigur, de obicei prin joc, și să găsească soluții creative la probleme.
Citeste si:
- Leacuri pentru depresia de toamna
- Cum scapi de anxietate: pași de urmat pentru o viață fără stres
- Depresia doare peste tot
Articol preluat din revista Femeia de Azi 2018
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com