Esti aici
Femeia.ro > Familie > Feministă și nu prea

Feministă și nu prea

A început în timpul Revoluției franceze și a fost teoretizat de Simone de Beavoir în volumul Al doilea sex (Le Deuxième sexe, 1949). Feminismul a fost inițial o mișcare, o doctrină care promova „afirmarea femeii în societate prin ameliorarea și extinderea rolului și drepturilor sale“.

Mai în vremurile noastre, feminismul s-a cam transformat. Nu vorbesc aici despre doctrină propriu-zisă, ci mai degrabă despre percepția femeilor care se vor „călare“ pe situație doar așa, că se poartă femeia activă, independentă, pe picioarele ei și cum s-o mai spune. Problema feministelor de conjunctură este tocmai omiterea faptului că sunt femei.

Bărbații sunt niște porci

Este un slogan susținut sus și tare de acelea care se vor feministe radicale. Nu zic că unii n-ar fi, nu zic nici că multe femei n-ar avea de suferit de pe urma unei tradiții patriarhale atât de înrădăcinate prin părțile astea, dar de aici până la a susține că noi, doamnele și domnișoarele din lumea asta mare, suntem niște floricele călcate în picioare de monștrii de bărbați e cale lungă. Dacă într-un cuplu pornești de la premisa asta, susținând în fața partenerului sloganul cu porcii, mi-e teamă că în curând nu vei mai avea în fața cui să-ți susții teoriile. Bărbaților le plac femeile puternice, dar nicidecum cele care se transformă în… bărbați.

Mă descurc foarte bine (și) singură

Da, nimic de zis. Nu vrea nimeni să stai la mâna și disponibilitatea lui pentru înnoirea garderobei sau ieșitul în lume! Cât despre administrarea casei, oricum, asta e dintotdeauna în atribuțiunile noastre, numai că pe vremuri doar administram, iar acum și contribuim la cheltuieli.

Dacă tot te poți descurca (și) singură, va zice el, la ce bun să mă ai prin preajmă? Așa, doar ca… obiect sexual? Nu e bine, pentru că un parteneriat de lungă durată presupune și aspecte mai subtile decât stabilirea atribuțiilor administrative ale fiecăruia. Presupune dragoste. Iar dragostea presupune încredere în celălalt, un pic de compromis și multă empatie. Când spui că te descurci singură, astea toate pică pe ultimul loc. La fel, relația cu el!

Și-atunci…

Atunci, nu uita că, înainte de a fi puternică, activă, independentă, ești femeie. Iar lucrul ăsta are și el avantajele lui. Nu mă refer la faptul că-ți ține scaunul când te așezi la masă sau paltonul când plecați undeva, ci la sentimentul acela că, pe lumea asta, cineva are un singur gând: să-ți fie mereu alături, să te protejeze. Așa cum poate el mai bine!

Femeile raționează, comunică și acționează ca femeile, iar bărbații – ca bărbații. Și este foarte bine așa, deoarece găsesc că o femeie bărbată poate fi tot atât de dezagreabilă ca un bărbat efeminat. Golda Meir

Citește și:

Ce e de făcut când nu te simți bine în pielea ta. Soluțiile care chiar dau roade

Mobbingul, doar o exagerare?

40 de lucruri pe care le poți face la 40 de ani și nu puteai la 20

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/08.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns