Esti aici
Femeia.ro > Familie > Fertilitatea la 40+

Fertilitatea la 40+

Fertilitatea la 40+ – Vârsta este doar un număr, spun unii. Și la 50 de ani putem să ne simțim pline de forță și energie ca la 30, dar natura își spune cuvântul și menopauza este un proces biologic care nu ține cont de dinamismul propriu.

Foarte multe femei amână sarcina din diverse motive și se gândesc să facă un copil mult după 35 de ani, când poate fi destul de târziu. Ne simțim tinere și chiar suntem, dar la exterior. Înăuntru, corpul arată altfel și materialul genetic scade cu fiecare an ce trece. Menopauza precoce sau cea obișnuită ne pot da planurile peste cap. Trebuie luate în calcul și anumite probleme care duc la infertilitate, a căror tratare necesită timp, timp care e prețios pentru obținerea unei sarcini pe cale naturală, dar și prin inseminare sau fertilizare. În ultimii ani, medicina a făcut progrese și multe proceduri vin să mărească șansele unei sarcini, însă niciuna nu-ți garantează obținerea ei și mai ales din prima încercare. Timpul poate trece în defavoarea acestui deziderat. Corpul femeii este într-o continuă transformare și funcția ovarelor poate înceta în orice moment. Din fericire, acest fenomen nu apare peste noapte, lăsându-ne posibilitatea să mai facem ceva pe ultima sută de metri. Totuși, riscul e mare, dar speranțe există și avem multe povești de succes cu femei care au devenit mame după 40 de ani.

Menopauza, ultima frontieră?

Vârsta medie pentru instalarea menopauzei este 50 de ani, însă ea poate apărea la 30 sau la 60 de ani. Astăzi, statisticile arată una din 20 de femei intră la menopauză înainte de 46 ani. Din fericire, este anunțată de câteva simptome, în perioada de perimenopauză, care poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Menstruațiile neregulate, uscăciunea vaginală, uscarea accelerată a pielii, bufeurile sau, dimpotrivă, frisoanele, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție și creșterea în greutate anunță menopauza e pe cale să se instaleze. Fertilitatea este în derivă, dar poți rămâne însărcinată, chiar pe cale naturală. Fertilizarea este și ea o soluție, mai ales că există acum o tehnică de colectare a ovulelor rămase nefolosite în ovare, urmată de fecundarea lor și implantul în uter.

Fă-ți testul

Simptomele perimenopauzei pot fi lesne confundate cu alte probleme, însă este o metodă extrem de ușoară vezi cum stai cu fertilitatea chiar fără mergi la medic. Există un test de menopauză de la Barza care poate fi făcut rapid acasă. Este o metodă rapidă, care depistează prezența în urină a hormonului foliculostimulant (FSH). Creșterea nivelului FSH este asociată cu reducerea nivelului de estrogen și instalarea menopauzei la femei. De obicei, pe măsură ce o femeie se apropie de vârsta menopauzei, nivelul acestuia crește până la zece ori față de nivelurile normale. Testul de menopauză e un dispozitiv medical de diagnostic „in vitro“ care îți spune în câteva minute cu o acuratețe de 99% dacă te afli în perioada de perimenopauză sau menopauză. Medicii recomandă facem acest test la fiecare 6-12 luni, începând cu vârsta de 35 ani sau când apar primele simptome de perimenopauză și să discutăm rezultatele testelor cu medicul.

Despre fertilizare

Această procedură este indicată pentru anumite patologii, nu pentru toate problemele de infertilitate. Fiecare are tratamentul ei. Multe cupluri nu merg la medic pentru că au o problemă de infertilitate și cred că fertilizarea in vitro este o procedură scumpă și renunță din start. E o mare greșeală, pentru că lucrurile nu stau așa, problemele pot fi nenumărate, iar tratamentele sunt diferite de la un diagnostic la altul. Fertilizarea este recomandată unui procent relativ mic de cupluri.

Factorul psihologic

Multe femei se informează de pe internet. Află de situații care par la fel cu cea cu care se confruntă și se descurajează. Medicii ne avertizează niciun caz nu este asemănător cu altul și cu atât mai mult identic. Analizele, investigațiile sunt cele care determină calea de urmat și tratamentele care au succes. Fiecare este un caz unic și merită să-ți încerci șansa.

PRP, o nouă speranță în premenopauză

PRP este o procedură nouă. Este vorba de injectarea în ovare a plasmei obținute din sângele propriu, obținându-se astfel o stimulare. „Este un ajutor când lucrurile devin dificile, dar nu face minuni. Într-un fel stau lucrurile când pornim de la premenopauză sau menopauză și altfel dacă pornim de la 37-38 de ani. Ea dă un impuls la nivelul ovarelor și contează de unde pornim, respectiv ce materie primă avem. Fiind o procedură nouă, se poate face doar în Grecia. În România nu este descrisă în protocoalele medicale, prin urmare nu se poate face încă, deși există discuții cu Ministerul Sănătății pentru introducerea ei și în România. Este indicată la premenopauză, dar nu femeilor care sunt de ani buni la menopauză. Am avut o pacientă din țară care este la perimenopauză și a făcut această procedură la 42 de ani, a rămas însărcinată și de curând a născut. Un succes!”, povestește dr. Andreas Vythoulkas.

Cazuri speciale, măsuri speciale

Există situații când un cancer te surprinde înainte să faci un copil. În multe cazuri boala este curabilă, dar șansele să mai faci un copil se micșorează. Tot cuceririle științei ne ajută și în astfel de situații delicate. „Există o soluție și pentru aceste cazuri. Se scoate ovarul, se congelează și la momentul oportun se stimulează pentru a extrage material genetic și a obține un embrion care poate fi ulterior implantat în uter”, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Factori de infertilitate

Vorbim mult despre problemele de infertilitate feminină, însă din ce în ce mai des se constată nu doar femeile sunt vinovate când sarcina nu apare. Fie au probleme ambii parteneri, fie doar unul. Fumatul, o viață nesănătoasă, sedentară duc la scăderea calității și cantității spermei. Bărbații trebuie să se preocupe de sănătatea lor și să-și facă analize în egală măsură cu femeile. Mai trebuie știut că o dietă sănătoasă și practicarea sportului nu vor schimba situația în câteva luni, organismul are nevoie de timp. Timp care se dovedește vital și pentru bărbați!

Știință, credință și încredere – o poveste adevarata

Magdalena își dorea un bebeluș, dar el nu apărea, așa că în 2009 s-a apucat de investigat. A făcut prima fertilizare în anul 2015, după nenumărate investigațiile medicale, consultații și analize. Și-a pus multă speranță și era sigură va reuși, însă primul FIV a fost un eșec. Experiența a fost solicitantă și vestea negativă greu de dus. Însă nu a renunțat. „Aceasta este o cale unde nu este nevoie doar de medicină, ci și de credință, multă credință, profesionalism, perseverență și o atitudine pozitivă pe care o transmite medicul. Al doilea FIV a fost la Clinica Medsana Genesis Athens, în anul 2016. Am fost prima pacientă a clinicii care a efectuat fertilizarea și primul test pozitiv. Și primul bebeluș. Un protocol mult mai scurt, iar efectuarea procedurii a fost plină de transparență, cu o cu totul altă abordare medicală, față de prima experiență.” Bucuria a fost imensă, deși pe parcursul sarcinii au apărut și probleme. „Începând cu săptămâna 17 de sarcină, am avut probleme importante de sănătate care m-au determinat să întrerup orice fel de activitate profesională o perioadă clasicul repaus la pat și tratamente. Apoi, destul de greu am continuat, cu ajutorul colegelor care m-au sprijinit necondiționat.” A doua sarcină a venit ca o minune. „Am realizat abia când aveam în jur de 8-9 săptămâni de sarcina că este posibil să fiu însărcinată. Am făcut trei teste de sarcină înainte să ajungem la domnul doctor. Nu am crezut până nu au ieșit analizele de sânge. Este foarte frumos să fii mamă la 40 ani, dar în același timp este foarte solicitantă din toate punctele de vedere. Momentele dificile din primele luni pot fi depășite cu multă voință. Sfatul meu pentru cele care-și doresc copii este să nu amâne investigațiile pentru că în ultimii ani medicina a progresat foarte mult. Calea este destul de lungă și până la o sarcină naturală, dar și până la un FIV reușit. Și timpul nu iartă pe nimeni. Vă mai pot spune că orice efort este înzecit recompensat de zâmbetul, bucuria și veselia copiilor.” 

După 10 ani. Copilul asteptat

Luca are un an și cinci luni, iar mama sa, 42. Micuțul s-a lăsat așteptat mult timp. După ani de căutări, investigații și căutări, sarcina a apărut abia la 40 de ani. Doamna Martin nu a lăsat timpul să treacă, avea mai puțin de 30 de ani când a început să bată drumurile la medici, dar nu a găsit oamenii potriviți, iar timpul a trecut. După 10 ani, a făcut o altă serie de investigații și diagnosticul a fost de infertilitate. „Aveam probleme cu trompele, dar și altele. Am făcut un FIV în Grecia, nereușit. Îmi pusesem speranțe, însă a trebuit so iau de la capăt.” Au urmat alte tratamente și investigații în țară. Totul a durat doi ani. În această perioadă a făcut mai multe puncții pentru a colecta ovocite de calitate (A și B). A urmat o nouă fertilizare cu patru embrioni, dar în final a rămas doar Luca. „Am aflat rezultatul când eram la serviciu și am plâns de bucurie împreună cu o colegă mult timp. Am simțit mereu că va fi băiat. Acum, când îl văd, am uitat tot chinul prin care am trecut și aș putea so iau de la capăt. Sarcina a fost ușoară, însă injecțiile în burtă au fost îngrozitoare. Sfatul meu este ca nicio femeie să nu renunțe, pentru că există și minuni, iar la 40 de ani încă se poate!”

Am lăsat timpul să treacă. Mărturisiri din care ai de învățat

Oana și soțul au meserii destul de solicitante și nu și-au dat seama când a trecut timpul. Nici la infertilitate nu s-au gândit. „Am ajuns la 40 de ani, am deschis ușa casei și mi-am dat seama că lipsește ceva. Atunci mi-am dat seama că doream să ne împlinim și să fim nu doar un cuplu, ci o familie.” Nu s-au încadrat în criteriile Programului Național de Fertilizare, așa că au cerut recomandări cunoscuților și au ajuns la un medic ginecolog specializat în infertilitate de la o clinică privată. „Am avut o totală încredere în echipa medicală și nu am citit nimic, nu m-au interesat decât sfaturile medicului. Cred că și asta contează. Prima sarcină prin fertilizare am pierdut-o destul de repede. Riscul să se întâmple asta este ridicat când ai peste 40 de ani.” În toată această pierdere era și o veste bună: rămăsese însărcinată, prin urmare și-a dat seama că se poate. „Am plecat în Grecia ca într-o vacanță și am făcut al doilea FIV. Am avut norocul unei sarcini gemelare, iar la 43 de ani am născut două fetițe perfect sănătoase. Acum mă simt împlinită. Sarcina nu a fost dificilă, dar procedurile nu sunt ușoare și nici să fii mamă la o vârstă când alte femei se pregătesc să fie bunici nu e ușor. Cred că toate lucrurile trebuie făcute la timpul lor.”

Programul Național de Fertilizare

Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății

În această lume agitată în care trăim, infertilitatea începe să devină o problemă de sănătate publică. Sunt 13 unități sanitare care s-au înscris în Programul Național de Fertilizare din mai multe orașe din țară și sperăm să se alăture și altele, pentru că ne dorim să dezvoltăm acest program. Dacă anul trecut au beneficiat de el 600 de cupluri, anul acesta finanțarea crește pentru 1.000 de cupluri. Până acum, rata de succes este de 30%, care nu este mulțumitoare, și vrem să o creștem. În acest moment așteptăm propunerile de îmbunătățire a programului din partea Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, propuneri care vor viza inclusiv o reorganizare a criteriilor de selecție. Însă trebuie să fim conștienți că ele sunt importante pentru ca un cuplu să aibă și succes, nu doar să încerce. Fertilizarea cu ovocite donate nu poate fi făcută la noi în țară pentru că legislația nu permite acest lucru și multe cupluri în această situație pleacă în alte țări. Prin urmare, Ministerul Sănătății a propus modificarea Legii reproducerii umane asistate și sunt în lucru mai multe proiecte în acest sens.

Sfatul medicului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate

La cabinet vin foarte multe femei peste 35 de ani, dar majoritatea au peste 40 de ani și atunci lucrurile încep să fie mai dificile. Atât cantitatea, cât și calitatea materialului genetic sunt mai reduse. Dar fiecare caz este o situație particulară și multe femei reușesc să obțină o sarcină și la această vârstă. Statisticile ne arată unu din cinci cupluri are probleme de infertilitate. Este important de știut că, dacă după un an de contact sexual neprotejat, regulat nu apare o sarcină, asta înseamnă există o problemă și trebuie să te adresezi nu doar unui ginecolog, ci unui specialist în infertilitate, pentru că vârsta tânără asigură și un rezultat pozitiv. Un medic nu poate face magie, nu poate schimba natura sau vârsta ovarelor. Stresul are un impact important care poate duce la lipsa ovulației și sarcina se poate obține mai greu, 3-5 luni, dar nu este un motiv de infertilitate. Sfatul meu pentru femeile tinere este să nu lase să treacă timpul pentru a face un copil. Cu cât trece vremea, obținerea unei sarcini devine mai dificilă.

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns