
In sezonul rece, creste riscul racelilor la care copiii mici sunt predispusi. Ei pot fi protejati daca li se asigura, odata cu venirea toamnei, o alimentatie bogata in fructe si legume, generatoare de vitamina C, care este un aliat puternic pentru intarirea sistemului imunitar.
De ce are nevoie de vitamina C?
Vitamina C fortifica sistemul imunitar, intareste rezistenta organismului la bolile infectioase, raceala si gripa, si activeaza numeroase enzime, fiindca au rol important in respiratia celulara. Accelereaza procesul de vindecare a ranilor, ajutand la refacerea tesutului conjunctiv, si are rol in dezvoltarea oaselor, dintilor, colagenului si cartilajelor.
Mai mult, vitamina C ajuta la absorbtia fierului si, impreuna cu acidul folic si cu vitamina B12, stimuleaza formarea de globule rosii. Doza zilnica recomandata pentru un copil cu varsta de 0-1 an este de 35 mg, iar pentru un copil cu varsta intre 1-12 ani, doza este de 40 mg/ zi. Iar tu, cand inca alaptezi, ai nevoie de 170 mg/ zi.
Vitamina C se distruge usor prin preparare sau gatit, dar poti sa o pastrezi in alimentatia copilului tau astfel:
- da-i copilului sa manance fructe si legume crude, proaspete, sub forma de piure;
- taie legumele chiar inainte de a le gati;
- prepara alimentele bogate in vitamina C in cat mai putina apa;
- fierbe alimentele pentru a retine cat mai multa vitamina C.
Portocale
Sunt bogate in vitaminele C, A, caroten, saruri minerale si acizi. Au rol antioxidant, fiind recomandate in crestere si anemie. Sunt remineralizante, anti-infectioase, digestive, diuretice si laxative. Contin 50 mg de vitamina C.
- Retine ca sucul trebuie consumat imediat dupa stoarcere, deoarece vitamina C se pierde in cateva minute.
Morcovi
Sunt printre primele alimente solide pe care le mananca un bebelus. Sunt usor de digerat si bogati in elemente nutritive, precum vitaminele, A, C si calciu.
- 100 g morcovi contin 9 mg de vitamina C
Mere
Consumate ca atare sau ca suc, contin zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale, vitaminele B1, PP, A si C. Sunt eficiente in anemie si demineralizare. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate pentru toate varstele si, combinat cu alte sucuri mai putin placute la gust, le da o aroma deosebita.
- 100 g mere contin 6 mg de vitamina C
Mango
Face parte din categoria alimentelor portocalii care contin betacaroten si ofera organismului necesarul de vitamine C si A. Fructul de mango aduce beneficii ochilor si oaselor, mentine sistemul imunitar sanatos si functioneaza si ca antioxidant.
- 100 g contin 20 mg de vitamina C
Spanac
Celebru pentru fierul pe care il contine si puterea de a preveni anemia, spanacul este foarte bogat in vitaminele A, B9 si C, vitamina K, magneziu si calciu.
- 100 g spanac contin 30 mg de vitamina C
Cartof
Este o sursa semnificativa de vitamina C, insa continutul acesteia din cartof incepe aproape imediat dupa recoltare, de aceea e indicat sa fie consumati cand sunt proaspat recoltati. 100 g de cartofi proaspat recoltati contin 23 g de vitamina C, iar dupa sase luni, cartofii au, in medie, 19 mg de vitamina C.
Broccoli
Aceasta leguma este o sursa excelenta de acid folic si vitamina C (de doua ori mai multa decat intr-o portocala), vitaminele A, B2, fier, calciu, fibre si potasiu. Are continut crescut de calciu, aproape echivalentul laptelui in alimentatie.
- 100 g broccoli contin 90 mg de vitamina C
Rosii
Rosiile sunt bogate in vitamina C, potasiu si licopen, un antioxidant puternic care nu-si pierde proprietatile ca urmare a procesului de fierbere (ba dimpotriva).
- 100 g rosii contin 20 mg de vitamina C
Ardei gras
Contine potasiu, vitaminele C, B6, A si E si are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. Ardeiul rosu este mai sanatos, avand o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare decat cel verde.
- 100 g ardei gras contin 80 mg de vitamina C.
Cereale integrale
Produsele obtinute din cereale sunt foarte bogate in fibre, vitamine (complexul B si vitamina C), minerale si carbohidrati, mentinand echilibrul alimentar, implicit sanatatea micutului.
- 100 g cereale integrale contin 2 mg de vitamina C