Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Fructe si legume care feresc bebelusul de raceala

Fructe si legume care feresc bebelusul de raceala

In sezonul rece, creste riscul racelilor la care copiii mici sunt predispusi. Ei pot fi protejati daca li se asigura, odata cu venirea toamnei, o alimentatie bogata in fructe si legume, generatoare de vitamina C, care este un aliat puternic pentru intarirea sistemului imunitar.

De ce are nevoie de vitamina C?

Vitamina C fortifica sistemul imunitar, intareste rezistenta organismului la bolile infectioase, raceala si gripa, si activeaza numeroase enzime, fiindca au rol important in respiratia celulara. Accelereaza procesul de vindecare a ranilor, ajutand la refacerea tesutului conjunctiv, si are rol in dezvoltarea oaselor, dintilor, colagenului si cartilajelor.

Mai mult, vitamina C ajuta la absorbtia fierului si, impreuna cu acidul folic si cu vitamina B12, stimuleaza formarea de globule rosii. Doza zilnica recomandata pentru un copil cu varsta de 0-1 an este de 35 mg, iar pentru un copil cu varsta intre 1-12 ani, doza este de 40 mg/ zi. Iar tu, cand inca alaptezi, ai nevoie de 170 mg/ zi.

Vitamina C se distruge usor prin preparare sau gatit, dar poti sa o pastrezi in alimentatia copilului tau astfel:

  • da-i copilului sa manance fructe si legume crude, proaspete, sub forma de piure;
  • taie legumele chiar inainte de a le gati;
  • prepara alimentele bogate in vitamina C in cat mai putina apa;
  • fierbe alimentele pentru a retine cat mai multa vitamina C.

Portocale

Sunt bogate in vitaminele C, A, caroten, saruri minerale si acizi. Au rol antioxidant, fiind recomandate in crestere si anemie. Sunt remineralizante, anti-infectioase, digestive, diuretice si laxative. Contin 50 mg de vitamina C.

  • Retine ca sucul trebuie consumat imediat dupa stoarcere, deoarece vitamina C se pierde in cateva minute.

Morcovi

Sunt printre primele alimente solide pe care le mananca un bebelus. Sunt usor de digerat si bogati in elemente nutritive, precum vitaminele, A, C si calciu.

  • 100 g morcovi contin 9 mg de vitamina C

Mere

Consumate ca atare sau ca suc, contin zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale, vitaminele B1, PP, A si C. Sunt eficiente in anemie si demineralizare. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate pentru toate varstele si, combinat cu alte sucuri mai putin placute la gust, le da o aroma deosebita.

  • 100 g mere contin 6 mg de vitamina C

Mango

Face parte din categoria alimentelor portocalii care contin betacaroten si ofera organismului necesarul de vitamine C si A. Fructul de mango aduce beneficii ochilor si oaselor, mentine sistemul imunitar sanatos si functioneaza si ca antioxidant.

  • 100 g contin 20 mg de vitamina C

Spanac

Celebru pentru fierul pe care il contine si puterea de a preveni anemia, spanacul este foarte bogat in vitaminele A, B9 si C, vitamina K, magneziu si calciu.

  • 100 g spanac contin 30 mg de vitamina C

Cartof

Este o sursa semnificativa de vitamina C, insa continutul acesteia din cartof incepe aproape imediat dupa recoltare, de aceea e indicat sa fie consumati cand sunt proaspat recoltati. 100 g de cartofi proaspat recoltati contin 23 g de vitamina C, iar dupa sase luni, cartofii au, in medie, 19 mg de vitamina C.

Broccoli

Aceasta leguma este o sursa excelenta de acid folic si vitamina C (de doua ori mai multa decat intr-o portocala), vitaminele A, B2, fier, calciu, fibre si potasiu. Are continut crescut de calciu, aproape echivalentul laptelui in alimentatie.

  • 100 g broccoli contin 90 mg de vitamina C

Rosii

Rosiile sunt bogate in vitamina C, potasiu si licopen, un antioxidant puternic care nu-si pierde proprietatile ca urmare a procesului de fierbere (ba dimpotriva).

  • 100 g rosii contin 20 mg de vitamina C

Ardei gras

Contine potasiu, vitaminele C, B6, A si E si are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. Ardeiul rosu este mai sanatos, avand o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare decat cel verde.

  • 100 g ardei gras contin 80 mg de vitamina C.

Cereale integrale

Produsele obtinute din cereale sunt foarte bogate in fibre, vitamine (complexul B si vitamina C), minerale si carbohidrati, mentinand echilibrul alimentar, implicit sanatatea micutului.

  • 100 g cereale integrale contin 2 mg de vitamina C


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus