
Ai visat luni întregi la momentul în care vei ajunge acasă cu bebelușul de la maternitate. Iată că ați trecut pragul căminului vostru și de-acum înainte trebuie să te descurci cât mai bine în noul rol de mămică. Te simți încrezătoare și pregătită, însă primele săptămâni cu bebelușul vin la pachet cu o multitudine de situații neprevăzute și o avalanșă de emoții. Mai ales dacă ești la prima experiență maternă.
În rândurile ce urmează îți prezentăm un ghid de ingrijire bebelusi, din care poți afla tot ce ai de făcut pentru a descurca cu brio în primele săptămâni acasă cu bebe.
Alăptarea, o prioritate
Indiferent dacă ai născut pe cale naturală sau prin cezariană, bebelușul are nevoie de cel mai prețios dar pe care i-l poți oferi acum: laptele matern. Este bine să știi:
- Toate femeile pot să alăpteze. Sunt cazuri izolate și situații extreme, când mama suferă de o boală cronică gravă sau bebelușul are o suferință gravă, iar alăptarea nu este posibilă.
- Pune-ți copilul cât mai devreme la sân și cât mai des în primele zile. Astfel, lactația se va instala mai repede, întrucât cantitatea de lapte se produce după regula cererii și ofertei.
- Adoptă alăptarea la cerere, nu după un program. Copilul se pune la sân atunci când are nevoie. În primele zile este posibil să fie alăptat chiar și de zece ori în 24 de ore, dacă e nevoie.
- Laptele matern îi oferă bebelușului numeroase beneficii: conține cantitatea potrivită de nutrienți, este ușor de digerat, conține anticorpi si imunoglobuline esențiale pentru imunitate.
- Alăptarea te ajută și pe tine pentru a te reface mai ușor după naștere atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
Alăptarea este unul dintre subiectele de mare interes în cadrul comunităților de mămici. Dacă dorești să împărtășești din experiența ta sau să afli din experiența altora poți accesa un astfel de forum mamici.
Îngrijirea bebelușului: reguli de bază
Pielea bebelușului este mai sensibilă în primele luni, fiind insuficient dezvoltată din punct de vedere al mecanismelor de apărare. De aceea, îngrijirea pielii necesită o atenție specială. Ai grijă să schimbi des scutecul și să cureți zona scutecului cu apă sau șervețele umede pe bază de apă. Sunt de evitat produsele care conțin o listă întreagă de substanțe chimice.
Pentru băiță ai nevoie de o cădiță pentru bebeluși, un gel de duș și șampon (2 in 1) hipoalergenic, prosoape de bumbac fin. Este foarte posibil ca băița să fie un moment de relaxare pentru bebeluș, pentru că apa este un mediu cunoscut din viața intrauterină. După baie este important să tamponezi pielea cu un prosop moale, acordând atenție uscării tuturor cutelor din zonele încheieturilor. Urechile, nasul și ochii vor fi curățați de asemenea.
Bebelușul trebuie îmbrăcat adecvat sezonului. Nu are nevoie de mai multe haine decât ai tu nevoie. Nu-l ține înfofolit în casă, cu capul acoperit și învelit cu două păturici. Supraîncălzirea nu face decât să-i creeze o stare de neliniște și chiar să ducă la creșterea temperaturii corporale.
Bebelușul nu trebuie ținut în casă până la instalarea primăverii. Chiar dacă ai născut iarna, poți ieși cu bebe la plimbare după 2 săptămâni de la naștere. Inițial, veți rămâne afară 10 minute, după care poți crește progresiv durata și vă puteți bucura de aer proaspăt mai ales în zilele însorite. Dacă plouă, e ceață, bate vântul sau ninge abundent, rămâneți în casă, dar îl poți îmbrăca pe bebe și să îl ții câteva minute în fața ferestrei deschise. De altfel, nu uita să aerisești camera bebelușului cel puțin de două ori pe zi.
Vizitele rudelor și prietenilor trebuie limitate totuși în primele 2-3 săptămâni. Imunitatea bebelușului este încă scăzută, iar atunci când sezonul virozelor este în toi, este mai bine să fii precaută.
Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.
Sursa foto: Pixabay.com