
Nimic nu-ţi schimbă viaţă mai mult decât o face un copil. Schimbările încep din momentul în care conştientizezi că vei avea un copil. Sarcină impune, de exemplu, schimbări majore în dietă. Schimbările pot duce, inevitabil la greseli in dieta pentru gravide. Află câteva sfaturi de bază, cele mai frecvente erori şi ce este important in dieta pentru gravide.
Din primele zile de sarcină greţuri matinale par să nu aibă decât un singur leac: carbohidraţii. Ceva din creierul femeilor însărcinate le face să creadă că toată viaţă lor depinde de o pungă cu cipsuri sărate sau de o ciocolată. Acestea sunt greşelile mici, pe care dacă nu le repeţi des, nu-ţi vor aduce prejudiţii de sănătate.
Apa şi cafea. Dacă însărcinată fiind poţi încă bea cafea, nu abuza. Nu cafeină este problemă ci efectul de deshidratare. Deci, nu uită să bei apa. Multă apa din surse sănătoase: supă de legume, apa plată, compot şi suc de fructe fară zahăr. Una din greşeli este că aportul de lichide vine cu foarte multe calorii, cele mai multe din zahărul adăugat. Astfel sucurile de fructe, sucurile clasice cu adaus de zahăr sau cele care conţin miere, sunt (cu unele excepţii), foarte sănătoase, dar pline de calorii. Fructele întregi sunt cea mai bună soluţie, nu sucurile. În plus sucurile irită mucoasă digestiva. Este dovedit: un pahar cu suc de portocale o să-ţi dea senzaţii de greaţă, dar o portocală întreagă este o bienfacere.
Prea multe alimente la o singură masă. Metabolismul femeilor însărcinate este mult accelerat. În principiu acesta se intensifică cu circa 45-50% ceea ce induce senzaţia de foame aproape continuă. Soluţia stă în consumul de cantităţi mici de alimente în 5-7 reprize pe zi. În felul acesta asimilarea de nutrienţi este mai bună, glicemia este ţinută sub control, iar senzaţia de foame este temperată.
Carbohidraţii. Aceşti nutrienţi esenţiali trebuie abordaţi din două punte de vedere. Femeia gravidă are nevoie de carbohidraţi, dar din surse sănătoase: cereale integrale, legume şi fructe dulci. Adaugă năutul, fructele dulci, mierea şi dulciurile, în general. Este esenţial şi felul în care sunt preparaţi carbohidraţii. De exemplu este perfect dacă mănânci cartofi fierţi sau copţi şi dauntor dacă îi mănânci prăjiţi.
Ronţăială. Aceasta este una din marile erori în dieta pentru gravide. Din cauza hormonilor şi a variaţiilor glicemiei femeile însărcinate simt nevoia de a ronţăi. Diferenţă o reprezintă alegerile pe care le faci. Biscuit crocanţi sau bucăţele de banană? Cipsuri sau stafide. Un truc foarte bun este să păstrezi la îndemână un mix de nuci, alune, stafide şi alte fructe uscate, precum şi felii de mere, de portocală şi beţe de morcov în frigider. Ciuguleşte de acolo!
Verifică senzaţia de foame. Se ştie că senzaţia de sete se disimulează în senzaţie de foame. Exact asta se întâmplă şi femeilor gravide. Înainte de a da curs senzaţiei de foame analizează cu atenţie dacă chiar îţi este foame. Eventual întreabă-te şi răspunde-ţi singură ce ai mâncat în ultimele două ore, dar şi câte lichide ai băut.