
Gripa se raspandeste de la o persoana la alta, prin contact direct cu obiecte contaminate sau prin particule eliminate prin tuse si stranut. Copiii care merg la gradinita sau cresa, fac parte din familii numeroase ori locuiesc in camere cu mai multe persoane sunt cel mai expusi la gripa sezoniera. Rareori, ea poate duce la infectii ale urechilor sau pneumonii (semnalate prin persistenta febrei si modificarea starii generale si a aspectului tusei), cazuri in care copilul trebuie dus imediat la medic.
Simptome
Cresterea temperaturii in jur de 38,5°C, frisoane, oboseala, dureri musculare si tuse seaca. La copilul mic, pot aparea si varsaturi. Exista cazuri de viroze insotite de eruptii cutanate (asa-numitul „exantem viral”, care uneori pune dificultati la diagonosticarea alergiilor – alergodermii sau boli eruptive infectocontagioase).
Semne ca trebuie sa fugi cu micutul la medic:
- febra mare sau rezistenta la tratamentul antipiretic;
- dificultati la respiratie;
- respiratie frecventa si zgomotoasa;
-
refuzul lichidelor – apa, ceai, lapte, compot sau sucuri;
-
stare fizica alterata dupa 3-4 zile de tratament simptomatic.
Toamna si primavara sunt perioadele in care gripa „ataca”. Primavara este si sezonul epidemiilor de boli infectocontagioase: varicela (varsat de vant), pojar (rujeola), rubeola, oreion – afectiuni care necesita tratament si dieta adecvate, recomandate de medic. La grupele de risc, se poate face o profilaxie de sezon prin diferite preparate si scheme terapeutice, care cuprind: imunoprotectoare, vitamine si preparate vaccinale cu administrare orala. Aceste scheme au durata de 3 sau 6 luni si sunt prescrise de medic.
Ce e de facut
–> Cateva zile, copilul trebuie sa stea in casa, uneori chiar si in pat. Micutul trebuie bine hidratat, iar mancarea data in portii mici si fara sa-l fortezi sa manance.
–> Scade-i febra cu preparate de paracetamol, ibuprofen sau algocalmin.
–> La nevoie, apeleaza la metode „naturale” – impachetari cu prosoape reci (apa la temperatura camerei), bine stoarse, peste care pune un prosop sau o patura uscata, pe tot corpul. Tine-l impachetat cam o ora, iar la fiecare 10-15 minute, racoreste prosopul.
–> Trateaza tusea seaca prin antitusive, iar tusea productiva cu mucolitice si expectorante.
–> Pentru desfundarea nasului, foloseste descongestionante nazale si dezinfectante nazofaringiene adaptate varstei.
–> Tratamentul simptomatic se poate completa cu preparate care sa-i ridice imunitatea (tratamente homeopatice, vitamina C).