
Îţi doreşti şi tu un brad ca în filme? Desigur, nu vei putea să faci un brad micuţ să pară uriaş, dar cu îndemânare, îi poţi da un aer festiv.
1. Alege ce ţi se potriveşte. Optează pentru un brăduţ din plastic, dacă îţi pasă de natură, pe care îl poţi refolosi ani la rând. Sau, dacă ai grădină, alege unul natural, pe care să-l poţi planta după trecerea sărbătorilor. Poţi lua şi unul micuţ, în ghiveci. Peste ani, când ajunge prea mare ca să fie ţinut în casă, îl poţi dona unei pepiniere.
2. Fixează-l bine. Înainte de toate, asigură-te că stă drept în suport, nu se clatină şi nu o să cadă peste masa festivă sau, mai rău, peste vreun neastâmpărat de ţânc! Pentru măsuri de siguranţă suplimentare, îl poţi prinde cu sfori subţiri, transparente, de cârlige speciale, fixate în perete.
3. Ce temă te reprezintă? Consultă-te cu familia şi vezi la ce concluzie ajungeţi. Este perioada sărbătorilor, nu trebuie să te gândeşti doar la ce îţi place ţie. Este important totuşi să păstrezi o armonie stilistică. Dacă-l încarci cu decoraţiuni fără prea mare legătură între ele, o să-l transformi din brad în varză. Optează pentru o culoare, cel mult două, complementare.
4. Probează instalaţia electrică. Înainte să o aşezi în pom, verifică dacă nu s-a ars vreun bec. În cazul acesta, ar trebui depistat şi înlocuit. Din păcate, unele instalaţii se strică definitiv de la un an la altul. Instalaţia electrică trebuie aşezată prima în brad. Astfel, decoraţiunile nu te vor deranja şi tu o vei putea distribui beculeţele uniform.
5. Fii inventivă! Acum poţi să economiseşti şi să te distrezi împreună cu piciul tău în acelaşi timp. Pe net sau în librării găseşti o grămadă de ponturi despre cum să realizezi acasă decoraţiunile. Foloseşte scoici, hârtie colorată, nasturi, mărgele deşirate, sclipici din comerţ, fundiţe, staniol de la ciocolată, frunze uscate, aţă şi ac. Globurile voastre unicat vor fi admirate de toţi musafirii!
6. De la mic, la mare. Pentru a crea o armonie vizuală, împodobeşte crengile mai bogate cu ornamente mai mari, iar pe cele mai mici aşază-le pe crenguţele de sus, mai subţiri şi mai scurte. Nu uita să decorezi bradul şi spre interior, nu doar în vârful ramurilor, ca să dai senzaţia de profunzime.
7. Variat şi stilat. Chiar dacă este indicat să respecţi o anumită unitate de nuanţe, te poţi juca atunci când vine vorba de forme şi mărimi. Sparge monotonia şi alege diferite decoraţiuni, de la globurile sferice la ornamente în formă de căsuţă din poveşti, animăluţe, conuri de brad, lumânări, stele sau lună, ori figuri de Moş Crăciun.
8. Dă vechiul pe nou. Nu aprinde lumânări sau artificii în brad, chiar dacă aşa ai văzut „la mama acasă“. Este periculos şi nu vrei ca pomul să fie cuprins de-o vâlvătaie inopinată. Nici vata nu mai este la modă – foloseşte, în schimb, spray special decorativ: imită perfect fulgii de nea. Pentru un plus de originalitate, poţi încerca sprayurile metalizate sau cele aurii, ori pe acelea care răspândesc în jur miros de răşină.
9. Alb, roşu sau verde? Brazii artificiali sunt disponibili în mai multe nuanţe – alege-l pe acela care se potriveşte cel mai bine cu decorul căminului sau starea ta de spirit. Ai grijă să nu îl încarci prea tare cu ghirlande opulente, altfel culoarea sa originală va sta pitită după un munte de decoraţiuni.
10. Nu te limita doar la brad. Păstrează tema dominantă şi împodobeşte întreaga casă. Pune luminiţe vesele la ferestre, pentru a invita colindătorii înăuntru, atârnă ghirlande de tavan, înlocuieşte tablourile cu unele de sezon. Până la urmă, doar o dată pe an este Crăciunul!