Esti aici
Femeia.ro > Familie > Infertilitatea la feminin și masculin

Infertilitatea la feminin și masculin

Fără dureri sau alte simptome, infertilitatea nu este o boală, ci efectul secundar al unei patologii ascuse, iar tratarea ei va rezolva și problema fertilității.

După ce foarte mulți ani s-a crezut că infertilitatea e o problemă a femeilor, azi se știe că multe probleme ale bărbaților duc la același rezultat, iar procentul infertilității se împarte egal: 45% din cauze feminine și 45% masculine, iar în 10% din cazuri ambii parteneri sunt „de vină“.

Suntem egali în drepturi, dar și în probleme. Așa cum spunea dr. Andreas Vythoulkas, prima cauză a infertilității este cariera. Amânarea momentului în care să devii mamă nu este o strategie bună pentru că ovulele îmbătrânesc și ele. Chiuretajul este o altă cauză des întâlnită pentru că distruge endometrul, adică locul unde se implantează embrionul. Însă endometrioza este de departe cea mai răspândită cauză. Este o patologie relativ nouă, cunoscută de 30-40 de ani, spun medicii.

Totuși, ea nu este un motiv de infertilitate absolut, altfel 50-60% din femei ar fi fost infertile. Foarte multe femei au această problemă, fără să bănuiască măcar, însă într-un stadiu incipient, respectiv 1, care nu influențează fertilitatea. Dar chiar și cu stadiile 2-4 se poate obține o sarcină. Drumul nu este ușor, însă nimic nu este imposibil și mărturie stau următoarele două povești ale unor femei puternice și încrezătoare.

Părerea specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu suprasecializare în infertilitate, Clinica Genesis

Endometrioza reprezintă migrarea țesutului care căptușește uterul către alte organe, cel mai frecvent către ovare, dar și în afara uterului. Are patru stadii, iar infertilitatea din această cauză este dată de stadilul bolii. În stadiul 1, chiar sarcina este un bun tratament pentru ea. Pentru că nu se mai produc hormoni de perioadă fertilă, cei responsabili de menținerea și creșterea endometriozei. E ca și cum am avea semințe sădite, dar timp de 9 luni, cât ține sarcina, nu le udăm și prin urmare se usucă. De aceea, femeile care au endometrioză și obțin o sarcină prin fertilizare in vitro, a doua o obțin pe cale naturală, pentru că pe timpul sarcinii s-a tratat endometrioza. Din păcate, nu știm foarte multe lucruri despre ea încât să spunem că o controlăm. Nu știm nici care este mecanismul evoluției ei, nici cauzele și nici efecte ei secundare și din acest motiv la congresele de infertilitate endometrioza este un subiect principal. Tratamentul este laparoscopic, unde se ard focarele de endometrioză. După care, în funcție de gradul ei, urmează un tratament de substituție, se oprește mestruația, din același motiv ca în cazul sarcinii: dacă mai există un focar, să se usuce. Din experiența mea, o femeie care are endometrioză nu scapă de tot prin operație, însă noi încercăm să aducem boala într-un stadiu incipient și să o menținem acolo unde nu influențează fertilitatea.

Poveste

În așteptarea veștii: roz sau bleu?

Adina are 30 ani și în 2016, în urma unei consultații, a fost diagnosticată cu endometrioză, confirmată apoi de analize. S-a căsătorit în 2014 și chiar de atunci și-a dorit un bebeluș, care întârzia să apară. A mers la mai mulți medici ginecologi și, după o serie de analize, ecografii, consultații peste consultații, niciunul nu credea că este vreo problemă. Și totuși simțea că este ceva. După doi ani a ajuns la un specialist în infertilitate care a recunoscut de la prima consultație endometrioza. „La acel moment nu știam nimic despre endometrioză și ce efecte are asupra organizmului sau cât de mult afectează fertilitatea. Informațiile primite de la dl dr. Vythoulkas ne-au făcut să ne simțim ușurați că în sfârșit suntem pe drumul care trebuie. Încrederea că totul va fi bine pe care ne-a transmis-o a fost parte din succes. O vreme, au încercat pe cale naturală, urmărind cu atenție ovulația, însă nu a funcționat. Acum doi am făcut prima operație laparoscopică în Grecia, iar după un tratament de inducere a menopauzei de câteva luni, am încercat din nou natural, însă fără rezultat. Pasul umător a fost inseminarea artificială, dar din nou fără succes. Peste un an, am vrut să fac o nouă fecundare in vitro, însă în numai câteva luni de la operație endometrioza a revenit și a împiedicat orice mijloc de a concepe bebelușul.

După două încercări nereușite de FIV, am făcut a doua operație laparoscopică urmând să înceapă imediat demersurile pentru al 3-lea FIV. Am urmat tratamentul de stimulare ovariană și, în urma puncției, doctorul ne-a dat o altă veste proastă: calitatea ovocitelor recoltate a fost foarte slabă, similară celor ale unei femei de 40 ani, ale cărei ovocite, în proporție de 80%, au defecte genetice.

Ne-a recomandat reluarea tratamentului de stimulare ovariană, concentrându-ne pe calitate. Ne-am bucurat să știm că încă se poate face ceva.

Însă noile informații ne-au afectat mai mult decât am crezut inițial și, deși nu a fost ușor, am hotărât să luăm o pauză de la tratamente și încercări. După două luni de la puncția nereușită, am rămas însărcinată natural, fără a urmări acest lucru, fără a acorda atenție calendarului, fără a avea un scop. Inițial, am crezut că întârzierea este din cauza tratamentelor de stimulare și că s-a produs o dereglare. După câteva calcule, am constat că e cazul să îmi fac un test de sarcină. Bucuria a fost și este imensă. Acum sunt însărcinată în 14 săptămâni și tot nu pot să cred că e adevărat. Aș vrea să le transmit tuturor cuplurilor care se confruntă cu diferite probleme de infertilitate să nu renunțe până nu epuizează toate variantele posibile recomandate de medici. Dacă drumul parcurs cu un medic se înfundă repede, să încerce prin alt medic, care poate are altă experiență.“

Explicație foto: Ziua în care am anunțat colegii de la birou că voi avea un bebeluș. Am dat vestea servindu-i cu dulciuri colorate roz și bleu. A Boy or a Girl?

Răbdarea, o lecție a vieții

La cei 28 de ani, Andreea are probleme mari: trompe nefuncționale. S-a căsătorit de patru ani și toată lumea o întreba când vine și bebelușul. A fost o perioadă grea, plină de frustrări și neputințe. Încă așteaptă barza, dar este încrezătoare că ziua în care va primi vestea cea mare nu este departe. „În cele din urmă, am avut noroc să dau peste un medic priceput și, în urma analizelor, am fost diagnosticată cu endometrioză. Am făcut două FIV-uri, dar fără rezultat, așa că au urmat operația și tratamentul medicamentos și inducerea menopauzei timp de trei luni. În plus, am decis să-mi schimb stilul de viață, să am o dietă sănătoasă și să fac mișcare. Eram sedentară și asta te afectează fizic și psihic. Acum merg la sală de patru ori pe săptămână și am un antrenor personal. Am slăbit 8,5 kg și mă simt minunat. Sportul m-a ajutat psihic enorm, nu mă gândesc la lucruri negative, nu mai fac scenarii sumbre, ci sunt mult mai optimistă. Nu mai consider endometrioza o problemă. Am învățat să am răbdare (cea mai mare lecție a vieții) și să gândesc pozitiv. Dacă nu lucrezi tu cu tine, nimeni nu poate intra în mintea ta și să facă minuni. Cred că psihicul controlează totul și, prin umare, mintea trebuie să fie în primul rând sănătoasă.“

Probleme masculine

Sunt greu de acceptat și cei mai mulți bărbați încă pornesc de la premiza că ei n-au cum să fie de vină. Însă alcoolul în exces, fumatul, pesticidele, alimentația, unele medicamente, bolile cu transmitere sexuală sau banala temperatură crescută a scrotului (în cazul șoferilor, al utilizării saunei și băilor fierbinți) pot duce la infertilitatea lor. Spermograma este analiza care arată numărul și calitatea spermatozoizilor. Doi bărbați au ales să-și spună povestea tocmai pentru a demola miturile și pentru a schimba perspectiva prin care încă este privită infertilitatea masculină în societate.

♥ Cifră: 1 din 5 cupluri este infertil

Cel mai frumos Crăciun

Dorin știa ceva despre infertilitatea masculină de la un prieten foarte bun. Acum, când și el a trecut prin această experiență, și-ar fi dorit să existe mai multe informații, dar în același timp vrea să-și împărtășească povestea și să dea speranță cuplurilor aflate în aceeași situație. „În momentul în care ți se întâmplă ție, începi să te informezi ca să afli exact despre ce este vorba. Știu acum detalii despre tot ce înseamnă procedura de fertilizare in vitro și cea de inseminare artificială, având în vedere că am urmat fiecare pas pe care îl presupun ele. Diagnosticul a fost de oligospermie (număr mic de spermatozoizi). Nu am aflat cauza, mi s-a spus că m-ar ajuta să îmbunătățesc calitatea vieții, mai ales să pierd câteva kilograme. M-a ajutat să știu că există o soluție, că vom reuși să avem un copil, până la urmă, indiferent de modalitate. Noi am reușit cu FIV, dar uneori se rezolvă și cu o inseminare. Susținerea celor din jur și atitudinea medicului sunt lucrurile esențiale. Fără ele, probabil că soția mea nu ar fi gravidă în acest moment. La finalul anului, ca un cadou de Crăciun, așteptăm marea întâlnire cu fetița noastră. Sfătuiesc cuplurile care văd că nu reușesc să facă un copil să meargă împreună la medicul specialist.

Infertilitatea nu doare, dar costă

Valeriu făcea parte din categoria celor care credeau că lui nu i se poate întâmpla. Diagnosticul a venit destul de brutal pentru el: astenospermie (spermatozoizii nu au mobilitatea necesară pentru a ajunge să fecundeze). A aflat că infertilitatea nu este un moft, așa cum s-ar crede, ci este chiar o afecțiune. „Nu ne prefacem că nu putem avea copii, chiar suferim de diverse afecțiuni. În multe cazuri, infertilitatea nu doare, poate de aceea nici nu e considerată o boală. Însă, da, problema se pune mai cu seamă din punct de vedere emoțional. Nu e deloc ușor să afli că nu poți avea copii. Inițial, nu îți vine să crezi – eu am repetat analiza de trei ori, apoi, după ce am realizat că realmente am o problemă, a urmat o perioadă foarte grea, de acceptare a acestui diagnostic destul de dur.

Nu știu cum am fi reușit, mai ales fără ajutorul și susținerea medicului. Apoi, soția a fost alături de mine la fiecare pas, mi-a spus de la început că ea nu ține cont de faptul că problemele sunt la mine, pentru că suntem un cuplu și vom trece prin asta împreună. Ce să spun? Nu a fost deloc ușor nici să știu că a trebuit ca ea să treacă prin diverse proceduri, inclusiv anestezie generală, din cauza mea. Dar a fost alături de mine și, culmea, tot ea m-a susținut și m-a încurajat. Îmi doresc mult ca băiețelul nostru să semene cu ea. Sfatul meu pentru bărbați este să meargă și ei să facă analize. Sunt la fel de importante ca analizele pe care le face partenera. Infertilitatea este o boală, și încă una care costă foarte mult.“

Dr. Andreas Vythoulkas, specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, Clinica Genesis

Principala problemă a infertilității masculine sunt calitatea și cantitatea spermatozoizilor. Contează numărul lor și cât de mobili sunt. Trebuie să vedem care este cauza pentru care nu sunt buni. De multe ori este genetică și atunci nu există soluții. Dar un rol important îl joacă viața de zi cu zi. Stresul, alimentația, fumatul, alcoolul influențează drastic calitatea spermei. În țările nordice, unde se consumă mult alcool, 70-80% din infertilitate are cauze masculine, respectiv influența acoolului. Însă renunțarea la alcool nu întotdeauna duce la creșterea fertilității, iar acolo unde funcționează, lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Așa cum, atunci când pornim pe drumul unei vieți nesănătoase, fertiliatea nu este afectată imediat, nici revenirea la un stil de viață sănătos nu crește rapid fertilitatea. Singura șansă pentru o problemă a spermogramei rămâne fertilizarea in vitro. Mulți bărbați fac o mare greșeală atunci când asociază aceste probleme cu masculinitatea. Dacă vă doriți o calitate a spermatozoizilor, vă sfătuiesc să uitați de fast-food, prăjeli, multă pâine, mese neregulate și, mai ales, fumat și alcool. Sportul și antioxidanții pot contribui într-un mod pozitiv la îmbunătățirea situației.

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns