
Da! Inteligenta copilului tau trece prin farfurie. O alimentatie corecta poate sa sporeasca nivelul de inteligenta al copilului iar asta se intampla din prima zi de viata. Nu este un mister pentru nimeni ca buna functionare a creierului, depinde mai mult decat a oricarui alt organ de alimentatie. Este dovedit ca, de exemplu, o alimentatie bogata in grasim si dulciuri afecteaza memoria. O schimbare a alimentatiei, consumul de „alimente inteligente”, nu inseamna ca avem premiul Nobel in buzunar. Dar cu siguranta performantele adultului, dar mai ales ale copilului vor spori.
Laptele matern – primul aliment inteligent
Orice medic pediatru va recomanda cu insistenta mamei sa-si alapteze copilul. O serie de studii facute sub egida OMS au demonstrat – in sustinerea campaniei dusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii – ca un copil care este alaptat cel putin in primele sase luni de viata va avea un coeficient de inteligenta cu de la trei pana la opt unitati mai mare decat un bebe care nu primeste lapte matern.
Daca copilul este alimentat conform recomandarilor pediatrilor pana la doi ani, iar diversificarea este inceputa dupa sase luni, timp in care copilul primeste doar lapte matern, coeficentul de inteligenta a sporit, in mai mult de 60 la suta din cazuri cu pana la 10 unitati. Suficient cat sa se faca diferenta intre inteligent si mediocru.
Proteinele, secretul memoriei
Proteinele fac parte din structura neurotransmitatorilor cerebrali. Fara un aport ridicat de proteine, calitatea si cantitatea acestora scade. Scade capacitatea de invatare, calitatea memoriei se reduce, scade imaginatia, inventivitatea si creativitatea. Proteinele sunt cel mai bine asimilate la masa de dimineata si la masa de pranz. Pranzul copiilor trebuie sa contina o cantitate mare de proteine. Un aport suficient de proteine reduce stresul, imbunatateste capacitatea de concentrare, intarzie aparitia oboselii.
Grasimi sanatoase pentru un creier activ
Creierul iubeste dulciurile de calitate
Pentru functionarea normala, creierul are nevoie de zaharuri. Sunt principala sursa de energie. Pentru a functiona normal, celulele cerebrale au nevoie de un aport constat de glucide. Dar asta nu inseamna insa ciocolata si zahar. Inseamna cereale integrale, legume uscate, fructe, care aduc un aport de zaharuri de buna calitate.
Dulciurile concentrate au un efect contrar. Aduc un aport rapid de energie, dar cresc concentratia de insulina din sange si scad glicemia ceea ce induce senzatia de foame, asa ca efectele pe termen lung sunt un metabolism lent, obosit si tendinta spre obezitate.
Vitamine si minerale pentru protectie
Stie toata lumea ca vitaminele sunt indispensabile, dar prea putina lume stie cat de delicate sunt aceste combinatii chimice si cat de repede se degradeaza la contactul cu mediul. Un mar ras are cu 25 la suta mai putine vitamine decat unul pe care il speli si il mananci direct, fara sa-l tai. Un dovlecel fiert are cu 75 la suta mai putine calitati decat unul facut salata. Spanacul fiert pierde pana la 80 la suta din vitamine. Sucul de portocale isi injumatateste calitatile la o ora dupa ce a fost stors
In plus vitaminele „grase”, din grupul B, indispensabile unei bune dezvoltari si functionari a creierului.
Nu neglijati sucul de portocale de dimineata si grasimile sanatoase de la pranz , iar in ceea ce priveste mineralele, fierul, calciul, zincul si magneziul sunt principalele. Verdeturile, legumele crude sunt indispensabile, iar regula celor cinci fructe si legume pe zi trebuie sa fie aplicata fiecarui scolar.
Meniul campionilor
Pentru ca toata pledoaria sa aiba valoare, iata doua meniuri ideale, pentru inspiratia mamelor si bunicilor.
Dimineata: un ou tare, cereale si lapte sau iaurt, suc de fructe sau cereale, fructe uscate, migdale, nuci si lapte si/sau suc de fructe.
Pranz: salata de cruditati, somon si cartofi natur, budinca cu fructe, fructe proaspete sau supa de carne, legume fierte in abur si muschi de vita sau carne de pui la cuptor si fructe proaspete.
Cina: iaurt, salata si carne (peste sau pui) sau lactate (branza cu smantana si mamaliga), salata de legume si compot.
- 16 sfaturi pentru o călătorie inteligentă
- Mituri despre inteligența copilului
- Cum iti dezvolti inteligenta emotionala
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/