Esti aici
Femeia.ro > Familie > Izolează violența domestică, stă în puterea ta!

Izolează violența domestică, stă în puterea ta!

„Izolează violența!” este o campanie a Asociației Anais împotriva violenței domestice, dedicată acestei perioade în care suntem nevoiți să stăm acasă.

Multe femei sunt izolate la domiciliu împreună cu agresorii (de cele mai mult ori e vorba de partenerii de viață) și devin victimele acestora. Există și cazuri în care carantina impunsă scoate la iveală neînțelegeri și probleme în cuplurile aparent funcționale, care pot degenera în violențe. Însă când stai alături de un partener agresiv, fiecare neînțelegere poate degenera în violență! Peste 55% dintre români trăiesc deja în spații supra-aglomerate, conform Eurostat, un factor ce agravează și mai mult fenomenul.

O mână de ajutor pentru a izola violența

Prin această campanie Asociația ANAIS trage un semnal de alarmă privind creșterea numărului cazurilor de violență și vine în sprijinul victimelor cu diverse sfaturi de la specialiștii colaboratori ai asociației reunite pe www.izoleazaviolenta.ro. De la sfaturi de natură juridică, la sfaturi practice pentru victime și rudele lor în acest context de izolare obligatorie la domiciliu. Platforma include și mesaje de încurajare ale femeilor care au reușit să scape cu bine din diverse scenarii de violență sau relații toxice. “Aceste vremuri sunt într-adevăr extrem de dificile pentru toată lumea, dar drama celor închise în casă timp de săptămâni întregi alături de un partener violent este una foarte gravă. Vrem să informăm opinia publică despre această situație și rugăm autoritățile să continue să intervină prompt ori de câte ori un act de violență domestică este semnalat la 112.”, spune Carmen Nemeș, președinta ANAIS

Cum putem ajuta aceste femei

Stă în puterea noastră să împiedicăm violența domestică să crească. Putem raporta la 112 orice abuz la care suntem martori și astfel vom izola violența! Există multe cazuri în care victima nu cere ajutor din foarte multe cauze – rușine, teamă, nu are soluții alternative sau alt adăpost, nu are bani și lista poate continua. Însă cu sprijinul comunității poate ieși mai ușor dintr-o relație toxică.

Violența nu are granițe

Nici statut social sau intelectual. Violența există oriunde în lume și neînțelegerile se adâncesc cu cât există un timp mai mare de interacțiune între victimă și agresor. Dacă în unele cazuri familia se sudează datorită izolării impuse, în altele, viața poate fi pusă în pericol. Cel puțin una din trei femei a fost bătută sau abuzată undeva în lume. Așa suna o statistică de acum câțiva ani, însă după această epidemie lucrurile se complică. În China, violențele domestice s-au triplat în timpul pandemiei, și asta numai în cazurile raportate, iar rata divorțurilor a crescut după ieșirea din izolare!

Coronavirusul și violența domestică

La fel ca în cazul virusului, violența domestică înregistrează o creștere exponențială pe măsură ce săptămânile în carantină se succed și persoanele predispuse la violență petrec mult mai mult timp împreună cu victimele lor. Psihologii spun că dificultățile economice vor accentua tensiunile în cupluri și vor crea situații favorabile comportamentului abuziv. Însă legătura dintre virus și violența domestică nu se oprește aici. Vizualul campaniei este mai mult decât sugestiv. „Execuțiile video ale campaniei preiau principalele tipuri de animații grafice care au circulat pe canalele de știri și pe internet ilustrând nevoia distanțării sociale, și le reintrepretează într-o manieră surprinzătoare, prezentând răspândirea dramatică a virusului violenței domestice în această perioadă de distanțare socială” explică Roxana Niță, Group Creative Director Cheil Centrade.

Cine este Anais?

Este o asociație umanitară având ca principală misiune apărarea drepturilor celor care nu se pot apăra singuri: femei, copii, dar și familii nevoiașe și alte categorii defavorizate. Membru al WAVE (Women Against Violence Europe), ANAIS oferă consiliere psihologică, asistență juridică, sprijin material și moral, acțiuni și politici publice dezvoltate în parteneriat cu autoritățile și campanii de conștientizare și informare. Tot sprijinul este gratuit! Află mai multe pe https://www.asociatia-anais.ro/

Text: Luminița Tăbăran

Foto: Asociația Anais

Citește și:

Violenta domestica. De la povesti de groaza, la normalitate

Violența domestică, o problemă de viață și de moarte!

Când iubirea lasă răni

 

Comments

comments

Lasă un răspuns