
De la bun inceput, trebuie spus ca mastita nu este acelasi lucru cu infundarea canalelor prin care se scurge laptele, o alta situatie care provoaca durere si pericliteaza alaptatul. Fiind vorba de o infectie bacteriana, mastita necesita de cele mai multe ori tratament cu antibiotice. Din fericire, nu toate femeile sufera de aceasta afectiune, dar medicii nu au reusit sa afle de ce unele lauze sunt predispuse la acest gen de infectie. Se crede ca un factor favorizant este aparitia crapaturilor si a ranilor superficiale la nivelul mameloanelor.
Abcesul care insoteste de cele mai multe ori mastita are nevoie de corectie chirurgicala, asa ca nu amana vizita la medic! |
Manifestari violente
De obicei, mastita se manifesta prin aparitia unei zone inflamate pe san si chiar prin prezenta unui abces de puroi in mijlocul acestei zone. Aceste simptome sunt insotite de febra, dureri acute si inrosirea zonei afectate. Absenta acestor manifestari ingreuneaza diagnosticarea mastitei, pentru ca simptomele aseamanatoare celor de gripa, fara prezenta zonei mai tari si inflamate, arata ca nu putem vorbi de mastita. In aceasta situatie poate fi vorba de o infectie fungica, care care nu necesita tratamente cu antibiotice.
Mastita sau canal infundat?
Multe persoane confunda infectia cu aparitia unor blocaje la nivelul canalelor galactofore. De cele mai multe ori, simptomele care insotesc aceasta situatie dispar in maxim 48 de ore de la debut. In tot acest timp, scurgerea laptelui este ingreunata, lucru care duce la o hranire greoaie a bebelusului, care devine agitat si plange mai mult. Un canal blocat se manifesta in primul rand prin durere, senzatie de arsura si aparitia unui nodul pe san. In aceasta zona, pielea este rosie si inflamata. E de retinut faptul ca un canal blocat duce la aparitia mastitei daca exista posibilitatea infectarii acestuia.
Masuri de tratament pentru mastita
- Pune comprese calde si reci pe sani pentru calmarea durerilor. Sticlele cu apa calda aplicate pe sanul afectat ajuta la vindecarea rapida a infectiei.
- Unge-te cu crema Garmastan sau Bepanthene, care au proprietati antiinfectioase si antiinflamatoare.
- Trateaza febra cu medicamente prescrise de medic. Despre cele pe baza de ibuprofen se stie ca, prin alaptat, ajung la bebelus in cantitate foarte mica.
Masuri de tratament pentru canale blocate
- Nu te opri din alaptat sub nicio forma. Sanul trebuie golit complet de fiecare data. Daca bebelusul nu reuseste sa faca asta, foloseste pompa de muls.
- Inainte de alaptat cu o jumatate de ora, trebuie sa aplici comprese calde pe sani. Intre sedintele de alaptat, pune comprese reci.
- Unge-te cu crema Garmastan sau Bepanthene.
- Daca pe mamelon apare o mica pustula alba (aceasta situatie e asociata de multe ori cu un canal infundat), o poti sparge cu un ac steril de seringa. Dezinfecteaza zona imediat.
Ajutor de la medic
Mastita se trateaza obligatoriu cu antibiotice. Si, cum orice tratament dupa ureche este interzis in perioada alaptarii, aparitia primelor simptome de mastita face obligatorie vizita la medic. Numai el este in masura sa puna un diagnostic exact si sa stabileasca schema de tratament. Automedicatia este strict interzisa, mai ales ca multe antibiotice nu sunt eficiente in aceasta situatie. Pe toata perioada tratamentului, nu se va opri alaptatul, al carui rol este si de a grabi vindecarea. Antibioticele prescrise vor ajunge in concentratie foarte mica in lapte, in plus infectia este localizata la nivelul tesutului mamar, nu al glandei mamare. Asadar, nu exista riscul transmiterii ei catre copil.