Esti aici
Femeia.ro > Familie > Meniul copilului: nu-i da ce mananci tu

Meniul copilului: nu-i da ce mananci tu

Ai manca la orice ora cartofi prajiti, snitele sau clatite? Nu-l imbia pe prichindel, nici macar din cand in cand, cu astfel de mancaruri pe cat de gustoase, pe atat de nesanatoase! Gustul se invata de mic, asa ca profita: puiul tau n-are cum sa pofteasca la alte arome in afara de cele pe care i le pui pe tava chiar tu.

Fructe, legume si proteine sanatoase

Chiar daca toti membrii familiei sunt carnivori convinsi, copilul poate fi atras, surprinzator, de… cruditati. In loc sa presupui ca-ti seamana leit si ca n-are rost sa incerci sa-i dai sa manance legume, incearca-ti norocul! Gateste-i broccoli, ciuperci, conopida, dovlecel, cartofi, morcovi, peste, fructe de mare si, chiar daca la inceput n-o sa fie incantat, insista! Desi alimentele pline de vitamine si minerale nu-ti plac si pace, acestea ar putea deveni un fel de mancare preferat de cel mic. Si are mare nevoie de ele pentru intarirea imunitatii!

Un NU hotarat

Nu-i un capat de tara daca tu te abati din cand in cand de la regimul dietetic, insa obiceiurile culinare gresite sunt cu atat mai daunatoare in copilarie, cand se pun bazele unei sanatati de fier. Ai grija sa gatesti fara prea multa sare, zahar, ulei sau margarina si fereste-l cat poti de grupele de alimente de mai jos:

  • Mezeluri: E bine sa le excluzi din meniu indiferent ce varsta ai avea! Parizerul, crenvurstii, branza topita sau altele asemenea pot fi pe placul copilului si, in plus, sunt simplu de oferit dimineata la micul dejun sau puse la pachet cand micutul merge la scoala. Inainte sa le cumperi, tine cont de faptul ca au in compozitie aditivi si conservanti daunatori, dar foarte putine substante nutritive!
  • Sare: Consumata in copilarie, sarea creste riscul de hipertensiune. Invata-l de mic cu mancarea gatita cu adaos minim de sare si nu-i va simti lipsa!
  • Grasimi: Carnea grasa sau mancarurile prajite nu trebuie sa faca parte din meniul unui copil. Aduc kilograme in plus si obosesc atat inima, cat si sistemul digestiv.
  • Zahar: Oricarui copil ii place zaharul, dar, din pacate, dulciurile sunt printre primele pe lista neagra a alimentelor nesanatoase. Nici nu te gandi sa-i dai zahar ars, intrucat acesta devine toxic cand este preparat la temperaturi inalte!

Dulciurile imbolnavesc

Tine-l cat de departe poti de dulciurile din comert! Pline de sosuri si creme care de care mai apetisante, creeaza dependenta inca de la prima degustare si apoi cu greu il convingi ca „nu are voie”. Nu-l lasa sa bea sucuri acidulate (un singur pahar contine cateva lingurite cu zahar) si nu-i cumpara napolitane, caramele, biscuiti cu crema, briose, gogosi, pateuri sau prajituri. Iar pentru ca pofta de dulce este innascuta, bebelusii descoperindu-i gustul inca din perioada cand sunt alaptati, nu-l priva de miere, fructe proaspete sau uscate, magiun fara zahar sau dulciuri facute-n casa, insa da-i numai portii mici!

  • Schimbati-va obiceiurile alimentare astfel incat sa fiti un exemplu pentru cel mic!

Efecte cu bataie lunga

Alimentatia neadecvata in copilarie are efecte nefaste pe termen indelungat. Creste riscul de obezitate, diabet, probleme cardiovasculare si alte afectiuni care detrioreaza starea de sanatate a copilului ajuns la varsta maturitatii.

Top 3 greseli

Il fortezi sa manance

Daca nu-i place un anumit aliment, nu-l forta sa manance. Da-i cate putin, pregatit in diverse feluri, pana cand reusesti sa-i fii pe plac. Orice aliment ar avea in farfurie, cand spune ca s-a saturat, nu insista sa manance pana la ultima inghititura, dar nici nu-i da voie sa inlocuiasca masa sanatoasa de la pranz cu desertul lui favorit.

Ii dai gustari calorice intre mese

Daca-l lasi sa ciuguleasca pufuleti, covrigei, bomboane sau alte dulciuri intre mesele principale, nu te astepta sa aiba pofta de mancare cand ii oferi la cina supa si legume la cuptor… Dintre gustarile permise, fac parte fructele proaspete sau uscate.

Cedezi rugamintilor lui

Din cand in cand, prepara-i clatite, daca sunt preferatele lui, dar nu te lasa convinsa de fiecare data sa inlocuiesti cartofii la cuptor cu cei prajiti sau salatele de legume cu paste!

Comments

comments

Lasă un răspuns