Esti aici
Femeia.ro > Familie > Mituri despre fertilitate

Mituri despre fertilitate

Credem în mituri și mai ales în miturile care țin de funcționarea normală a organismului. Demontăm câteva mituri despre fertilitate, atât cea feminină, cât și cea masculină, pentru că pe lumea asta totul se împarte la doi!

Un organism sănătos înseamnă un organism fertil. Fals!
Evident că este nevoie de o anume stare de sănătate generală pentru a fi fertil și pentru a putea concepe uncopil, dar și femeile cu boli cronice pot avea copii. Fumatul, vârstă, tratamentele de lungă durată și bolile cronice afectează feritilitate, deși, stara generală de sănătate este în limite normale.

Problemele de fertilitate încep la 40 de ani. Parțial adevărat.
Fertilitatea feminină își începe declinul la 35 de ani. Dar femeile pot concepe și la 40 de ani și după 40 de ani, dar șansele de a putea face asta scad exponențial. În plus probabilitatea unei sarcini cu probleme sau a unor malformații ale fătului cresc, cu fiecare cinci ani adaugați la vârstă, după 25. .

Probleme de fertilitate au doar femeile. Fals și periculos.
40% din problemele de fertilitate în cuplu sunt din „vina” bărbaților. Doar 60 din probleme aparțin femeilor.

Rămâi însărcinată doar când faci sex. Fals!Fecundarea ovulului poate avea loc și după 24 de ore de la actul sexual. Uneori chiar și mai mult. Este posibil că ovulația să se producă la un oarecare interval de timp (o zi-trei zile), după o partidă de sex. Spermatozoizii pot să rămână viabili, iar fecundarea și concepția să aibă loc, mult timp după ce ai făcut sex. Tocmai acest mecansim este cel care justifica pilula de a două zi și eventualele metode contraceptive uletrioare.

Fertilitatea crește dacă faci sex frecvent. Fals!
Poate să fie amuzant și plăcut pentru ține și starea ta psihică să faci sex în fiecare zi, dar această nu ajută cu nimic fertilitatea. În cazul bărbaților o perioadă de abstineta de 10 zile poate duce la creșterea concentrației de spermatozoizi și a vitalității acestora.

Pilulele contraceptive scad fertilitatea. Fals!
Nici un studiu nu a probat acest mit. Femeile care folosesc pilule contracepție nu-și diminuează cu nimic șansele de a avea un copil. Evident este necesară întreruperea tratamentului contraceptiv și o perioadă de grație de două-trei luni de zile.

Stresul scade fertilitatea. Este o afirmație doar în parte adevărată.
Stresul are că efect, prin activarea unor mecanisme hormonale foarte fine, să decaleze momentul ovulației. Stresul afectează tot organismul, iar prin această afectează și capacitatea de reproducere. Dar, stresul în sine nu afectează fertilitatea.

A două sarcină este mai ușoară. Parțial adevărat.
De foarte multe ori femeile consideră că a doua sarcină și implicit o a două concepție este mai ușoară decât prima. Adevărat doar că depinde de vârstă și de intervalul care trece între prima sarcină și a două. Dacă intervalul de timp este scurt, da se poate spune că a două sarcină este mai ușor de obținut decât prima, dar dacă de la naștere trece mai mult de un an, efectele pozitive ale hormonilor de sarcină dispar.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns