
Probabil știi deja că nunțile tradiționale nu sunt considerate tocmai demodate în România. În fond, de ce ar fi? Bazată pe numeroase obiceiuri strămoșești, o nuntă tradițională poate fi un mod magic de a sărbători ziua cea mare. Important este ca și tu, și alesul să vă doriți un astfel de eveniment.
Dacă deja v-ați hotărât, atunci citiți cu atenție sfaturile de mai jos.
Documentarea
Obiceiurile variază în funcție de regiunea în care are loc nunta, însă nu te împiedică nimeni să păstrezi tradițiile locului unde te-ai născut, dacă te-ai mutat în alt oraș (sau țară).
Sigur că nu le poți urma pe toate, deoarece riști să-ți transformi nunta într-un maraton, însă poți alege ce ți se pare important, interesant și care să nu solicite un efort prea mare din partea ta și a mirelui. Plus că unele chestii (vezi strigatul darului) nu mai corespund principiilor etice ale societății moderne…
Cine-ți poate furniza informații despre aceste tradiții? Bunica sau altă persoană vârstnică e cea mai indicată alegere, însă poți apela și la o agenție de organizare. Începe să te pui la punct cu detaliile legate de tradiții cu 3-4 luni înainte de nunta propriu-zisă.
Confruntarea cu realitatea
Multe tradiții pot fi greu de pus în practică în marile orașe; sosirea mirelui la pețit călare pe cal ar fi foarte romantică, dar i-ar fi cam greu să facă față traficului rutier, plus că nu toți bărbații s-ar avânta să ia lecții de echitație în febra pregătirii nunții. O nuntă tradițională presupune mulți invitați, așa că va trebui să știi din capul locului pe cine vrei să chemi pentru a putea rezerva localul, mai ales că tradițiile nu pot fi toate materializate dacă restaurantul se află, de exemplu, la ultimul etaj al unui hotel sau în plin centrul orașului.
Planificarea
Știi exact ce vrei, ai făcut lista cu tot ce-i realizabil (din punct de vedere practic), acum trebuie să te apuci să detaliezi și să închei înțelegeri cu cei care te vor ajuta, fie că alegi o agenție specializată – care îți poate pune la dispoziție toate serviciile cerute, chiar dacă nu se află în portofoliul lor – fie că faci totul pe cont propriu. Va depinde de bugetul tău și abia după ce decizi suma disponibilă, vei putea spune că ai definitivat lista cu toate serviciile dorite.
Avantaje
- Toată lumea se va simi bine, deoarece este familiarizată cu meniul și stilul muzicii
- Momentele tradiționale bine plasate dezmorțesc atmosfera
Dezavantaje
- Un meniu mult prea încărcat îți trimite invitații la somn
- Multe dintre obiceiuri îi solicită mult pe miri, care sunt și asa extrem de agitați
- Dacă iubitul tau nu e un mare dansator, s-ar putea să „joci” de una singură…
- Dacă vrei o rochie în altă culoare decât albă, ea nu se va potrivi nicidecum cu specificul nunții tale; prin tradiție, rochia de mireasă este albă.
PONT: Dacă vrei ca nunta să-ți fie presărată cu evenimente tradiționale – dansuri sau alte momente artistice – fă în așa fel încât să desemnezi una sau mai multe persoane care să dea startul sau să-i coordoneze pe cei care vor intra în „scenă”, nu o faceți tot voi. De fapt, pe vremuri se anagaja un „vornic” (maestru de ceremonii), care anunța fiecare moment în parte.
Citește și: Care au fost cu adevărat credințele religioase ale geto-dacilor?
Sursă foto: iStock