Esti aici
Femeia.ro > Familie > Nuntă > Care sunt indatoririle nasilor la nunta

Care sunt indatoririle nasilor la nunta

 

După mire şi mireasă, naşii sunt cele mai importante personaje din cadrul unei nunţi. La fel ca în cazul botezului, naşii sunt consideraţi părinţii spirituali pentru cuplul ce urmează să se căsătorească. Invitaţia de a fi naş este considerată o mare onoare dar trebuie acceptată numai în cazul în care naşii pot fi realmente un exemplu pentru proaspăt-căsătoriţi.

Alegerea naşilor de nuntă

Tradiţia spune că naşii pot fi fie naşii de botez ai mierelui, fie ai miresei, fie un alt membru apropiat al uneia dintre cele două familii. Abordarea mai modernă cere doar ca naşii să fie prieteni apropiaţi ai cuplului. Singura cerinţă a Bisericii Ortodoxe este ca naşii să fie cununaţi religios şi de aceeşi religie cu mirii. Avantajul de a avea naşi care sunt prieteni apropiaţi constă în relaţia foarte strânsă cu aceştia. Ei vor fi aproape de miri în momentele dificile ale vieţii şi vor fi capabili să îi înţeleagă şi să îi sprijine. Cu toate acestea, trebuie să ţii cont că a fi naş presupune nişte obligaţii financiare pe care nu orice cuplu le poate îndeplini. Astfel, dacă alegeţi un cuplu tânăr pentru a vă năşi iar acesta refuză din motive financiare nu trebuie să o luaţi personal.

Îndatoririle naşilor în ziua nunţii

De regulă, naşii nu participă la mare parte din ceea ce presupune organizarea unei nunţi, cum ar fi alegerea restaurantului sau a verighetelor. Cu toate acestea, naşa trebuie să aibă grijă ca în ziua nunţii să existe turta miresei, voalul sau pălăria, basmaua şi oglinda, precum şi un cadou pentru tinerii căsătoriţi. Naşii trebuie să ia mireasa de acasă dar sunt şi femei care preferă ca naşa să fie prezentă la gătitul miresei.

Deşi nu sunt întotdeauna respectate, există şi anumite reguli cu privire la îndatoririle naşilor în cadrul ceremoniei religioase. Naşa este cea care intră prima în biserică la braţul mirelui, urmând ca mireasa să intre la braţul naşului. Naşii vor sta lângă miri pe tot parcursul ceremoniei religioase, iar celelalte detalii ce ţin de buna desfăşurare a ceremoniei vor fi rostite de către preot pe parcurs.

La petrecerea de după ceremonie, naşii ocupă un loc chiar la masa mirilor, alături de părinţi. Se obişnuieşte ca la restaurant naşul să adreseze o rugăciune şi câteva cuvinte frumoase pentru tinerii căsătoriţi. Tot naşii sunt cei care stau la intrarea în restaurant alături de miri, ciocnind câte un pahar de şampanie şi primind toţi invitaţii. Mai spre finalul petrecerii naşa trebuie să înlocuiască voalul miresei cu o basma (în tradiţia modernă, basmaua poate fi înlocuită de o pălărie, o bentiţă sau un alt accesoriu pentru păr). Schimbarea voalului cu o basma marchează trecerea miresei în rândul femeilor căsătorite.

Atunci când îţi alegi naşii de nuntă trebuie să le oferi un cadou, numit plocon. Este mai degrabă un cadou simbolic şi nu trebuie să fie ceva de o valoare foarte mare. În general, mirii oferă naşilor un cadou mai consistent în zilele dinainte sau după nuntă. De asemenea, ca şi fini, trebuie să ţineţi cont de faptul că mirele este cel care înmânează buchetul naşei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns