Esti aici
Femeia.ro > Familie > Nuntă > Ce urmeaza dupa nunta?

Ce urmeaza dupa nunta?

Ce urmeaza dupa nunta? Dupa stresul pregatirilor si emotia ceremoniilor, foarte multe femei vorbesc despre o stare de tristete dupa nunta, despre o inexplicabila senzatie de vid. Psihologii spun ca sentimentul este firesc si este o replica la toate cele ce se intampla inainte de nunta. Partea buna este ca momentele de angoasa care apar dupa nunta sunt pasagere, trec repede si sunt perfect normale.

Tristetea de dupa nunta este un sentiment aproape normal si este consecinta incarcaturi emotionale care precede nunta. Cauza drepresiei dupa nunta este explicata si motivata de finalul brusc care urmeaza dupa o perioada extrem de plina si aglomerata si in ceea ce priveste activitatile, dar si emotiile si trairile firesti. Tristetea care urmeaza dupa nunta este alimentata si de faptul ca, un cuplu proaspat casatorit are parte de o anume izolare, pe principul ca nu trebuie deranjati, singuratate pe care tinerii casatoriti nu prea stiu cum sa o gestioneze. Explicatiile apartin psihologului Sophie Cadalen specialist al psihologiei de cuplu si autoarea cartii “Inventeaza cuplul”.

Prea putine cupluri iau in calcul diferentele intre realitate si planuri, intre vis si ceea ce se intmapla cu adevarat dupa nunta, iar visele par sa fie mereu mult mai colorate decat realitatea. “Casatoria este pentru femeile tinere si nu doar pentru ele, un vis, o aspiratie. Iar dintr-o data visul devine realitate. Perceptia este aceea a trecerii unui hotar si inceputul unei alte vieti in care o buna parte din reguli se schimba”, cometeaza Sophie Cadalen. Un motiv de angoasa pe care putine cupluri il constientizeaza este faptul cele cateva luni de pragatire pentru nunta se consuma in cateva ore atat cad dureaza ceremonia in sine si petrecerea. Poate ca nu intamplator in povesti, petrecerile de nunta durau trei zile si trei nopti!

Ce urmeaza dupa nunta? Cuplurile trebuie sa se adapteze la o noua realitate, la o noua conduita sociala care uneori este destul de greu de acceptat, fara un anume stres depresiv, mai ales in cazul cuplurilor care nu au experimentat cu adevarat inainte de nunta viata in doi. Psihologii spun ca tristetea post maritala este o faza prin care trec aproape toate cuplurile. Daca aceasta stare nu apare imediat dupa nunta, exista riscul sa apara in urmatoare luni cand viata de cuplu intra intr-o faza de rutina si, de regula, dureaza mai mult. Depresia dupa nunta este unul din motivele care duc la destramarea cuplurilor la scurt timp dupa casatorie.

Casatoria a doi oameni nu inseamna neaparat ca cei doi sunt un cuplu. Constructia relatiei de cuplu este o chestiune care dureaza doi, trei ani de convietuire cu toate ale vietii, astfel ca un cuplu care a experimentat viata in doi, inainte de nunta, are sanse in plus.

Depresia care urmeaza dupa nunta, in viata unui cuplu, nu trebuie lasata sa-ti macine relatia. Viata este miscare, initiativa, lupta si efort, asa ca cea mai buna cale este sa te implici in proiecte noi, care sa-ti ofere satisfactii, care sa te mobilizeze, care sa-ti ofere speranta, incredere si obiective noi. Constructia cuplului este o etapa in psihologia cuplului esentiala pentru cei doi parteneri, este o etapa frumoasa, dar plina de provocari. Cuplul in sine este o investite de capital sufletesc, timp si energie. Cuplul poate sa fie una din cele mai solide constructii pentru realizara caruia cei doi trebuie sa munceasca impreuna.

Afla tot ceea ce intampla in cuplu dupa nunta

Comments

comments

One thought on “Ce urmeaza dupa nunta?

Lasă un răspuns