Viitoarea rochie trebuie nu doar să corespundă gustului personal și să-ți pună în valoare silueta, dar materialul trebuie ales și în funcție de anotimp, de stilul și de tema nunții.
Materialele din care se realizează opera vestimentară determină croiala și nuanța ideală a acesteia, însă vor fi decisive și pentru senzația de bine și confort pe care o vei avea cât timp va dura nunta. Pentru a-ți veni în ajutor cu un dram de orientare în acest univers textil ne-am gândit la un scurt ghid care să cuprindă cele mai importante aspecte în alegerea materialelor pentru rochia ta de mireasă, de la caracteristicile generale ale țesăturilor, până la greutate și reflexii de lumină.
TAFTA
Se folosește în special pentru rochiile cu falduri. Caracteristicile ei sunt țesătura mată și ușoară, cu suprafață fină și aspect mat. În funcție de felul în care cade lumina pe ea, poate avea un efect de luciu decent, adică „face ape“. Materialul este relativ rigid, are un aspect elegant și constituie o bază ideală pentru broderii. Taftaua poate fi realizată din mătase naturală sau din fibre sintetice de calitate. Este deosebit de rezistentă și, în varianta din poliester, deloc sensibilă.
SATIN
Se numără printre materialele clasice pentru rochiile de mireasă. Grație suprafeței netede, lucioase, rochiile au un aspect deosebit de nobil. Satinul cade mai greu decât alte țesături din mătase și se folosește îndeobște pentru piesele cu broderii opulente. Datorită greutății sale și structurii rigide satinul își păstrează forma, se simte plăcut pe piele, nu se șifonează și e ușor de întreținut. Se fabrică din mătase sau din poliester.
TULLE
Este o țesătură transparentă, formată din ochiuri mici, rigidă și foarte ușoară. E materialul ideal pentru a da formă și volum, dar e și suficient de stabil pentru aplicarea broderiilor. Tulle-ul mărunt este folosit adesea pentru voalul miresei, la rochii se utilizează pentru modelele ample, clasice și cu broderii elaborate, dar și pentru crinoline, petticoat, jupe voluminoase ori pentru toată partea de jos a rochiei. În combinație cu un corset creează o siluetă deosebit de feminină, de balerină. Se fabrică din poliester.
ORGANZA
Material rigid, subțire, cu grad înalt de transparență, folosit pentru efecte speciale la rochiile de mireasă. Pentru că e dens, dar și foarte subțire, poate fi prelucrat în multe feluri. Lucește în lumină, conferă volum, dar totodată e și diafan și vaporos. Conferă amplitudine rochiilor voluminoase și e bun pentru florile ornamentale. Organza capătă aspectul curgător, delicat, fin și irizant prin folosirea firelor de mătase sau a celor sintetice precum viscoză sau poliester. Fiind foarte sensibil cel din mătase, pentru rochii de mireasă se folosesc fibre sintetice.
CHIFFON & VOAL GEORGETTE
Folosite adesea ca straturi superioare, sunt materiale delicate, mate și transparente sau cu o textură ușor structurată. Șifonul este o țesătură subțire și foarte ușoară, fabricată din mătase naturală, bumbac sau fibre sintetice. Fin și transparent, e ideal pentru vestimentații festive și se folosește, de regulă, în mai multe straturi suprapuse pentru a opaciza. E feminin și potrivit pentru nunțile de vară, plăcut la atingere, dar sensibil. Georgette e o idee mai compact și mai greu, dar în rest își păstrează caracteristicile. Țesătură delicată și fină, pe Georgette se poate aplica ușor dantela, de exemplu, șifonul fiind prea sensibil pentru asta.
MĂTASE
A fost și rămâne unul dintre materialele preferate când vine vorba de rochia de mireasă. Mătasea naturală promite confort la purtat în orice anotimp, e răcoroasă pe caniculă și are efect protector când e frig. Luciul nobil și jocul de lumini și umbre îi conferă țesăturii un aspect luxos. Țesăturile din mătase sunt moi, fluide și se rup destul de greu, dar sunt și foarte sensibile. Există o deosebire între mătasea brută și mătasea thai. Prima are un aspect rustic datorat porțiunilor noduroase ale firului, iar cea de-a doua (care se mai numește și shantung) are suprafața foarte fină și netedă.
DANTELĂ
Se folosește de regulă mai mult ca ornament la borduri și terminații, însă apare și sub formă de mici drapaje sau, mai nou, rochiile de mireasă se pot face în întregime din dantelă. Materialul conferă miresei un aer romantic, de basm, ca rupt dintr-o magică poveste. Suprafețele dantelei formează, de cele mai multe ori, diverse motive florale. Utilizarea dantelei dă oricărui outfit o notă de feminitate și romantism.
CATIFEA
E călduroasă și, prin urmare, materialul ideal pentru o nuntă de iarnă. Țesătură grea, pufoasă, se realizează integrând în material un al doilea fir, care formează bucle pe una dintre părți și care apoi sunt secționate. Rochiile de mireasă din catifea amintesc de cele de epocă, de hainele nobililor medievali. Materialul poate fi fabricat din bumbac, lână, in, mătase, viscoză sau din diverse fibre sintetice, așadar suprafața materialului variază.
IN
Materialele din in provin din planta de in, iar în ziua de azi au devenit foarte îndrăgite ca fibre ecologice. Nuanța lor naturală este de la galben-verzui până la gri-maroniu, dar prin decolorare se poate obține și alb imaculat. Este un material care se recomandă în special vara, fiind foarte răcoros. Material nepretențios și ușor de întreținut, este folosit de miresele ecologiste ca statement, pentru nunțile de vară sub cerul liber.
BROCART
Este un material nobil și foarte greu, deoarece are integrate mici fire metalice în structura sa, din aur sau argint. Țesătura amintește de tapiserii și broderii vechi și are un aspect extrem de glamour. Pe brocart se găsesc adesea modele complexe, înflorituri și ornamente elaborate. Pe vremuri, acest tip de material de calitate superioară era rezervat exclusiv nobilimii și fețelor bisericești. Este o țesătură recomandată hainelor de gală, însă doar pe timp de iarnă.