Esti aici
Femeia.ro > Familie > (P) Iti doresti un copil? Afla cum iti sporesti fertilitatea

(P) Iti doresti un copil? Afla cum iti sporesti fertilitatea

fertilitate

Astazi, mai mult ca oricand, de la fertilitate la infertilitate e doar un pas. Faptul ca tot mai multe femei se decid sa devina mame dupa 30-40 de ani, stresul si stilul de viata dezechilibrat isi pun amprenta asupra sanselor de concepere a unui copil.

Sarcina este rezultatul unui proces complex, ce presupune o serie de etape foarte bine sincronizate. Pentru a ramane insarcinata, corpul femeii trebuie sa elibereze un ovul, in perioada ovulatiei, iar spermatozoidul barbatului trebuie sa ajunga la momentul potrivit in contact cu ovulul. Astfel are loc fertilizarea, apoi ovulul fertilizat porneste spre una dintre trompele uterine, ajunge in uter, se ataseaza si se implanteaza in mucoasa uterina. Mai departe, incepe diviziunea celulara si evolutia celor 9 luni de sarcina.

Factori care influenteaza fertilitatea

Fertilitatea difera insa de la un cuplu la altul, iar unii au sansa de a obtine sarcina usor, in timp ce altii pot avea nevoie de mai mult timp pentru a concepe un copil. In general, cuplurile care au o viata sexuala normala reusesc sa aiba un copil in a treia luna de incercari, iar 80% dintre cupluri concep in decurs de un an.

Sansele de a concepe depind de starea generala de sanatate a partenerilor, de echilibrul hormonal al femeii, de perioada fertila, de eventualele afectiuni feminine sau masculine care impiedica aparitia sarcinii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in medie, la nivel mondial, 1 din 6 cupluri se confrunta cu o problema de fertilitate.

Printre factorii care pot face ca, pentru unele cupluri, perioada de asteptare sa fie mai indelungata se numara: fumatul, consumul de alcool, obezitatea, unele medicamente, iar in cazul barbatilor, expunerea la caldura si la unele substante chimice pot afecta calitatea spermei.

Boli frecvente care afecteaza fertilitatea

Infertilitatea reprezinta in multe cazuri efectul unor boli cronice, nedepistate si netratate la timp. Acest lucru se intampla mai ales pentru faptul ca astfel de afectiuni nu prezinta simptome vizibile, asa incat sunt descoperite intr-un stadiu avansat si indeosebi atunci cand cuplul doreste un copil.

Desi exista tendinta de a crede ca majoritatea cauzelor de infertilitate se afla in sfera feminina, in realitate, statisticile arata ca barbatii si femeile sunt responsabili in egala masura pentru problemele de infertilitate in cuplu.

Printre cauzele infertilitatii feminine se afla:

  • Boala inflamatorie pelvina (BIP)
  • Endocervicitele (infectii ale colului uterin)
  • Cancer ovarian
  • Endometrioza
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Insuficienta ovariana prematura
  • Bolile tiroidiene
  • Unele boli autoimune

Dintre cauzele infertilitatii masculine pot fi mentionate:

  • Sperma insuficienta si de calitate scazuta
  • Absenta spermei (azoospermie)
  • Blocarea tubilor seminiferi
  • Tulburari de ejaculare

Aceste probleme de infertilitate, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, pot fi accentuate si de implicatiile psihologice, care pot constitui o cauza secundara si un efect direct al incapacitatii de a concepe un copil. Problemele de natura fizica si cele psihologice se transforma de multe ori intr-un cerc vicios care afecteaza ambii parteneri.

Sfaturi pentru a va mari sansele de a avea un copil

Evitati fumatul! Fumul de tigara are efecte daunatoare din multe puncte de vedere: dauneaza vaselor de sange, diminueaza calitatea spermei si afecteaza fertilitatea feminina. Ideal ar fi ca ambii parteneri sa renunte la fumat inainte de a concepe.

Mentineti o greutate sanatoasa! Femeile cu un indice al masei corporale (IMC) mai mare de 30 pot avea tulburari de ovulatie. Pe de alta parte, obezitatea masculina se asociaza cu disfunctii erectile. Dupa reducerea greutatii corporale se maresc considerabil sansele de a deveni parinti.

Adoptati o alimentatie sanatoasa! Includeti in dieta alimente bogate in fier, calciu, acid folic si alte vitamine din complexul B, nutrienti cu efecte benefice asupra fertilitatii, dar si asupra sanatatii viitorului copil, reducand riscul malformatiilor congenitale.

Invatati sa tineti stresul sub control! Stresul prelungit poate fi un factor major de risc pentru ovulatie si calitatea spermei. Relaxati-va ori de cat ori aveti ocazia, faceti sport, practicati tehnici de meditatie, yoga.

Evitati consumul de alcool! Prea mult alcool este nociv pentru functia reproductiva a barbatului si a femeii, iar odata obtinuta sarcina, inca de la inceput, este important ca bauturile alcoolice sa fie eliminate complet.

Mergeti la medic! Verificati-va starea de sanatat si incercati sa aflati cauzele infertilitatii. Daca se gaseste o cauza, cum ar fi o infectie sau un fibrom uterin, tratamentul poate rezolva problema. Dar trebuie sa stiti ca, in cele mai multe cazuri, nu se descopera nicio cauza, si cu toate acestea infertilitatea poate fi tratata cu succes prin intermediul noilor metode de reproducere umana asistata.

Pentru mai multe informatii despre fertilitate si rezolvarea cauzelor ce pot aparea in conceperea unui copil va invitam sa accesati MamisiCopilul.ro, o platforma online de educatie medicala adresata mamicilor si viitoarelor mamici.

Despre GTS Solution

Platforma de informare Mami si Copilul reprezinta initiativa GTS Solution, companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

Comments

comments

One thought on “(P) Iti doresti un copil? Afla cum iti sporesti fertilitatea

Lasă un răspuns