Esti aici
Femeia.ro > Familie > (P) Nașterea prin cezariană: indicații, avantaje și dezavantaje

(P) Nașterea prin cezariană: indicații, avantaje și dezavantaje

nastere prin cezariana

Cezariana este intervenția chirurgicală care presupune secționarea abdomenului și uterului mamei pentru a aduce pe lume bebelușul. În România, nașterea prin cezariană este practicată în cazul a circa 40% din nașteri, situându-ne pe primul loc în Europa. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un procent de 15% din nașteri să fie prin cezariană, iar indicațiile pentru această intervenție sunt rezervate medicilor. Operația cezariană poate fi recomandată în avans de medic (electivă) sau poate fi impusă de o complicație în timpul travaliului (de urgență).

Când este indicată operația cezariană?

Cezariana se impune atunci când există afecțiuni ale mamei sau ale fătului asociate cu riscuri majore în cazul unei nașteri naturale.

Printre afecțiunile materne se numără:

  • Anomalii ale placentei (placenta previa, decolarea prematură a placentei)
  • Boli ale uterului (fibroame uterine, malformații, intervenții chirurgicale uterine anterioare)
  • Boli ale colului uterin (distocie de dilatație, intervenții chirurgicale în antecendent, cancer col uterin)
  • Riscul de transmitere a unor boli infecțioase (herpes, HIV, hepatita B sau C)
  • Boli neurologice sau afecțiuni posttraumatice ale bazinului sau coloanei vertebrale
  • Diabetul zaharat preexistent sau gestațional
  • Hipertensiunea arterială preexistentă sau apărută în sarcină (preeclampsie)
  • Miopie avansată

Printre afecțiunile fetale se numără:

  • Sarcina multiplă/gemelară
  • Anomalii fetale
  • Prezentația pelviană
  • Prematuritate
  • Greutate prea mare a fătului
  • Suferință fetală care reclamă nașterea de urgență

Indicații controversate

Sunt anumite situații care lasă loc unor interpretări privind necesitatea operației de cezariană. Spre exemplu, obezitatea poate constitui indicație de naștere prin cezariană, dar riscurile postoperatorii sunt mari pentru mamă. O altă indicație adesea discutabilă este disproporția dintre bazinul mamei și mărimea fătului.

Este posibilă nașterea naturală după cezariană? Iată o întrebare frecvent întâlnită. Medicii spun că o cezariană în antecedent nu constituie indicație absolută pentru a doua cezariană. Cu alte cuvinte, dacă ai născut prin cezariană, iar apoi dorești să naști natural, acest lucru este posibil dacă medicul constată că nu există contraindicații medicale.

Gravidele care se tem de nașterea pe cale vaginală, numită tocofobie, pot solicita cezariana, însă după ce psihologul și medicul ajung la concluzia că există într-adevăr această fobie. Cezariana la cerere nu este acceptabilă ca indicație medicală. Dar trebuie avut în vedere că, totuși, responsabilitatea deciziei privind modalitatea de naștere aparține atât medicului, cât și mamei. Opțiunea mamei este importantă, dar recomandarea medicului poate face diferența.

Avantaje și dezavantaje

Cezariana se recomandă doar în cazurile în care beneficiile sale depășesc riscurile nașterii naturale. În cazul sarcinii fără riscuri materne sau fetale, indicația obișnuită este de naștere naturală. Dacă se apelează la cezariană fără justificare medicală, atunci intră în discuție riscurile pentru mamă și copil. Dar riscurile sunt de categorii diferite. Pentru mamă, există riscuri ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale: complicații tromboembolitice, hemoragii intra și post-operatorii, leziuni ale unor organe interne în timpul operației, infecții post-chirurgicale. În cazul copilului, cezariana atrage riscul de prematuritate, întrucât operația poate fi programată înainte de termenul nașterii, când bebelușul nu este complet pregătit pentru viața extrauterină.

În general, cezariana este dorită de mame din cauza fricii de travaliu și de durere, însă trebuie știut că există durere și după operație. Perioada de recuperare este mai dificilă după nașterea chirurgicală și implică adesea administrarea unor analgezice puternice, dificultăți în inițierea alăptării și imposibilitatea îngrijirii bebelușului cel puțin în primele două săptămâni de la operație.

Nașterea naturală, fiziologică prezintă numeroase beneficii pentru mamă și copil, inclusiv recuperare rapidă, alăptare ușoară, posibilitatea de a ține bebelușul în brațe imediat după naștere și îngrijirea lui de către mamă din primele zile.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

 

 

Sursă foto: Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns