Esti aici
Femeia.ro > Familie > (P) Primul trimestru de sarcină: ce trebuie să știe viitoarea mamică

(P) Primul trimestru de sarcină: ce trebuie să știe viitoarea mamică

primul trimestru de sarcina

Primele 3 luni de sarcină sunt cele în care miracolul vieții prinde contur în burtica ta. Pentru tine pot fi și cele mai dificile, deoarece corpul tău trece printr-o serie de modificări care determină simptome mai mult sau mai puțin plăcute. Iată ce trebuie să faci pentru ca totul să meargă bine și să depășești ușor primul trimestru de sarcină.

Primele simptome ale sarcinii

Cel mai comun semn al sarcinii este amenoreea (absența menstruației), însă în unele cazuri pot apărea pierderi de sânge în prima lună de sarcină. De obicei, când întârzie menstruația, femeile apelează la un test de sarcină. Însă indiferent de rezultat, următorul pas ar trebui să fie o consultație ginecologică.

Dacă se confirmă sarcina, în următoarele 5-6 săptămâni, apar și alte simptome: grețuri, vărsături, constipație, tulburări de dispoziție, oboseală, somnolență. Mai mult de jumătate dintre gravide se confruntă cu astfel de manifestări. Din punct de vedere fiziologic, creșterea în volum a uterului este progresivă, pe măsura dezvoltării embrionului.

Vrei să știi când va fi data nașterii?

Chiar dacă este abia începutul marii aventuri, foarte multe femei vor să afle când va fi momentul nașterii. Si tu ești curioasă când se va naște puiul tău? Poți utiliza un calculator sarcina, un instrument disponibil online cu ajutorul căruia se estimează data posibilă a nașterii copilului. Trebuie doar să completezi data ultimei menstruații și durata medie a ciclului menstrual. Apoi vei obține perioada estimată a nașterii bebelușului.

O altă metodă prin care poți afla data nașterii se bazează pe calcularea ovulației. Dacă știi în ce perioada a avut loc ovulatia, poți adăuga la aceasta dată încă 38 de săptămâni și vei obține data probabilă a evenimentului așteptat timp de 9 luni.

Fă-ți programare la medic!

Programează o primă vizită la medicul ginecolog pentru examen clinic, analize medicale, ecografie și planificarea protocolului terapeutic pentru următoarele luni de sarcină. Este important să răspunzi cu sinceritate tuturor întrebărilor medicului, pentru că pe baza anamnezei specialistul va decide parcursul potrivit pentru tine și bebelușul tău.

Examenul clinic cuprinde, în general, următoarele:

  • măsurarea tensiunii arteriale,
  • măsurarea greutății corporale,
  • examen ginecologic,
  • ecografie transvaginală.

Tot medicul îți va recomanda o serie de analize medicale: teste de sânge, sumar de urină, teste pentru depistarea unor posibile infecții (rubeola, hepatita, sifilis, HIV, citomegalovirus, toxoplasmoza), teste de secreții vaginale.

Prima ecografie de morfologie fetală

La sfârșitul primului trimestru de sarcină se recomandă prima ecografie de morfologie fetală. În acest stadiu al sarcinii, embrionul măsoară aproximativ 5 cm. Pot fi vizualizate mișcările acestuia, chiar dacă tu încă nu le percepi. Medicul poate vedea dacă bebelușul este singur sau dacă este o sarcină gemelară. În cursul acestei ecografii se măsoară membrele,  structurile cerebrale, orbitele, se evaluează inima, interiorul abdomenului, vezica.

Ai grijă de tine și ia acid folic

Mai mult ca sigur medicul îți va prescrie acid folic, o vitamină foarte importantă pentru reducerea riscului de malformații congenitale, care se recomandă chiar dinainte de momentul concepției. În plus, specialistul îți poate recomanda un complex de multivitamine prenatale.

Asigură-te că te odihnești suficient, că mănânci sănătos și că te hidratezi corect. Include în dietă mai multe alimente bogate în acid folic, calciu, fier: legume verzi, portocale, orez brun, cartofi dulci, lactate fermentate. Bea 8-10 pahare de apă pe zi și nu lua niciun medicament fără avizul medicului.

Este bine ca pe toată perioada sarcinii să rămâi activă, în limite moderate și cu acordul medicului. Plimbările în aer liber, înotul, exercițiile fizice ușoare te ajută să-ți gestionezi greutatea și starea emoțională. În plus, tonifierea musculaturii face procesul nașterii mai ușor. Însă moderația și perseverența reprezintă cheia. Trebuie să eviți ridicarea greutăților, sporturile cu risc de accidentări și căderi, căldura și umiditatea excesivă.

Renunță la alcool și la tutuncât mai repede posibil, pentru că substanțele toxice din aceste produse pun în pericol evoluția sarcinii și dezvoltarea embrionului.

Fii optimistă!

Încearcă să te relaxezi cât de mult poți. Pe fond de stres, riscul de avort spontan sau de alte complicații este destul de des întâlnit în primul trimestru de sarcină. Dacă ești îngrijorată, alege-ți un medic cu care poți discuta despre tot ceea ce te preocupă, însă nu te concentra doar pe asta. Păstrează-ți starea pozitivă, pentru că aceasta este cea mai sănătoasă măsură pentru tine și bebeluș.

Mai multe informații și subiecte despre sănătate citiți pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro și SfaturiMedicale.ro – platforme de informare și educație pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii și soluții pentru piața farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții și a stării de sănătate a pacienților, prin promovarea unor produse farmaceutice și servicii de înaltă calitate.

 

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns